ONVIF SUSPENDOVAO HUAWEI

ONVIF-video-nadzor-suspenzija-300x300-1

Sadržaj članka

Huawei je suspendovan do daljnjeg i efikasno proteran od strane ONVIF-a. Šta se zaista dogodilo i šta to zapravo znači biti uklonjen iz globalnog standarda za interoperabilnost IP uređaja u video nadzor industriji, kao i koje su prateće konsekvence, kako za ovog proizvođača tako i za kupce i integratore, pročitajte u nastavku.

 

ONVIF suspendovao Huawei

Huawei je “suspendovan” i efikasno proteran sa ONVIF sve dok su na snazi američke sankcije za ovog mega kineskog proizvođača. Međutim, bez obzira na trgovinski rat Kine i Amerike, ONVIF kao internacionalna organizacija za primenu standarda interoperabilnosti opreme, ima vitalni značaj ne samo na proizvođače, već i na tržišta i na kupce širom sveta.

Interoperabilnost omogućuje kombinovano korišćenje proizvoda različitih proizvođača u istom sistemu, zahvaljujući opšte prihvaćenim ONVIF profilima i stanardima. Suspenzija, ili izbacivanje nekog proizvođača iz ONVIF zajednice ujedno znači i neposredno limitiranje tržišnog dometa za tog proizvođača.

Šta se zapravo dogodilo

ONVIF obavestio svoje članove o nastupajućim promenama kada je u pitanju Huawei Technologies i njihovo ONVIF članstvo. Naime, napravljen je spisak sa Huawei Technologies Co i 68 ne-američkih filijala Huawei-a, koji su označeni kao „lista entiteta“ kompanije, od strane američke vlade, gde je neophodno sprovesti niz akcija od strane ONVIF.

To imenovanje kao „lista entiteta“ kompanije zabranjuje transfer američke tehnologije na listu entiteta kompanije, koja je predmet SAD Regulative za izvoz. Nakon rasprave u okviru Upravnog odbora i nakon savetovanja sa pravnim zastupnikom, ONVIF je suspendovao članstvo Huawei kompanije, dok se ova stvar ne reši.

Ovo znači da Huawei, zaposleni kompanije i filijale nemaju pristup ONVIF forumima dostupnim samo za članove, alatima, specifikacijama, i dokumentima, radovima u toku, niti bilo kojim drugim materijalima, bilo da ih ONVIF poverljivo drži ili da su na njihovom sajtu. To znači da zaposlenima Huawei kompanije nije dozvoljeno da učestvuju ili prisustvuju ONVIF ne-javnim događajima ili da učestvuju u radu ONVIF odbora ili radnih grupa.

ONVIF je saopštio ove akcije i korake Huawei-u. ONVIF na dalje traži da se članovi uzdrže od otkrivanja, deljenja ili komuniciranja sa kompanijom Huawei o ne-javnim ONVIF tehničkim informacijama, i da se postaraju da Huawei ne prima bilo koji email ili komunikaciju u vezi sa ne-javnim ONVIF tehničkim informacijama.

Ovu situaciju prati i sankcionisanje Huawei-a u maju 2019 od strane Američke vlade, stavljajući ih na listu entiteta. Kamere za video nadzor proizvođača Huawei evidentno će imati otežanu situaciju u pronalaženju kupaca u domenu srednjih i velikih video nadzor projekata, obzirom da je upravo ovaj segment fokus Huawei video nadzor solucija.

 

Huawei – ONVIF hronološki

Huawei je bio ONVIF Full član godinama. Full članstvo je najplaćeniji nivo, status koji ima samo 26 od ukupno 491 članova. Huawei ima ukupno 141 zvanično ONVIF verifikovanih proizvoda, sa najnovijim, odobrenim ranije u septembru 2019. godine.

 

Uticaj suspenzije

Pošto je za korišćenje ONVIF žiga i za navođenje da je proizvod ONVIF standardizovan, potrebno aktivno članstvo, Huawei će izgubiti te javne elemente i pogodnosti. Čak šta više, Huawei će izgubiti i mogućnost ulaganja i pristupa u razvoju ONVIF standarda, što predstavlja segment u koji su godinama investirali.
Međutim, ONVIF tehničke specifikacije su javne i svaka kompanija može razviti sopstveni softver za integraciju sa proizvodima koji podržavaju ONVIF, tako da Huawei može da podrži ONVIF, ali ne zvanično, ili sa ONVIF žigom.
Pored toga, Huawei je generalno više fokusiran na prodaju svojih end-to-end solucija, obično u gradovima u kojima su manje zavisni od video integracija treće strane.

 

Obrazloženje za suspenziju – Patenti

Verujemo da su razlog za suspenziju patenti, koji se odnose na tehnologije koje ONVIF koristi, ali ne možemo biti sigurni jer ONVIF ne želi dalje da komentariše. ONVIF je neprofitni forum, koji periodično sprovodi pregledanja patenta, da se utvrdi i osigura da su patenti licencirani na tehnologiju koju ONVIF koristi.

 

Dahua i Hikvision su potencijalno sledeći

Američka vlada je razmatrala da podigne istu vrstu sankcija protiv Dahua i Hikvision-a. Ako se tako nešto dogodi, i ONVIF će najverovatnije suspendovati ove kompanije.

 

Ishod: i neznatan i značajan

Direktan uticaj je verovatno beznačajan. ONVIF je toliko loš u korišćenju i zaštiti svog brenda, da mi vidimo mali rizik za Huawei u stvarnom korišćenju ONVIF znaka ili tvrdnji da je neki proizvid ONVIF usaglašen.
Indirektan uticaj može biti značajan. Biti efikasno izbačen iz velike industrijske organizacije zbog američkih sankcija je iznenađujuće, čak i za nas. I to je signal da uticaj sankcija može biti posebno težak i veliki.

Kako funkcionišu IP kamere za video nadzor?

IP kamere za video nadzor, odnosno kamere koje komuniciraju putem Internet protokola omogućuju prikazivanje snimaka, koji su dostavljeni putem Internet konektivnosti, LAN, ili Wifi mreže. Konektivnost i povezivanje kamera može biti žično ili bežično (Wifi kamere).

Celokupan sistem IP video nadzora sastoji se: od makar jedne IP kamere, opciono MicroSD memorijske kartice, od PoE mrežnog sviča za video nadzor koji će pružiti napajanje IP kamerama, i od signalno-naponske kablovske infrastrukture. Dodatno, veći IP video nadzor sistemi podrazumevaju nabavku video nadzor snimača, klijentskih radnih stanica i monitora, dok kod manjih sistema besplatna aplikacija za udaljeni pristup video nadzor sistemu putem Interneta efikasno obavlja posao.

Jedna od glavnih prednosti IP video kamera za nadzor jeste pojednostavljena i efikasna konektivnost, radi pretrage snimljenog zapisa, alarmnih događaja, ili gledanja snimaka uživo, što je čini idealnom za monitoring bitnih događaja sa udaljene lokacije, putem Interneta.

Druga korisna funkcionanost kamere IP jeste lokalno arhiviranje snimaka na samoj kameri putem MicroSD kartice, što pojednostavljuje arhitekturu sistema i omogućuje naknadno pregledanje video nadzor zapisa. Postoje i LTE 4G i 5G kamere za video nadzor koje uz microSD karticu i uz SIM karticu omogućuju notifikacije korisniku u slučaju alarmnih situacija.