LoRa tehnologija i pametno upravljanje troškovima

pametne-zgrade-upravljanje-troskovima

Sadržaj članka

Upravljanje energijom i vodom su među dva najveća zahteva u pametnim zgradama. LoRa tehnologija pruža jednostavnu i pristupačnu soluciju real-estate i investitor kompanijama da uvedu senzore, gateway uređaj i cloud platformu za npr. monitoring potrošnje vode u realnom vremenu kao i za rano otkrivanje anomalija i sprečavanje nastanka visokih troškova, poput izlivanja i curenja.

Kako LoRa protokol i LoRaWAN komunikacija pomaže u kontroli troškova i automatizaciji procesa.

Sprečavanje incidenata i pametno upravljanje

U aplikacijama pametnih kuća i zgrada senzori i centralni uređaji – Gateway-i su najčešći uređaji koji koriste LoRaWAN tehnologiju. Jedan LoRaWAN gateway može povezati veliki broj senzora za vrata i prozore kroz ogromne zgrade.

Na primer, kada senzor prijavi abnormalne aktivnosti na vratima ili prozorima u praznim sobama, sistem može da pokrene istog trenutka upozorenje obezbeđenju.

Fotografija krafikona na tabletu ispred poslovne staklene zgrade

 

Pametno upravljanje troškovima održavanja nekretnina

Oštećenja izazvana vodom mogu da budu glavni faktor za odluku potrošača da stave senzore za vodu u podrum ili na lavabo. Ovi senzori mogu da prijave kada postoji vlaga na podu. Kada senzor oseti poplavu obaveštava gateway, koji će zatim okrenuti slavinu da isključi vodu i izbegne poplavu i štetu na imovini.

U nekim zemljama voda može zamrznuti u cevima tokom zime, što dovodi do pucanja cevi i do velikih oštećenja i troškova sanacije. Dodatno postoje senzori koji se koriste za detekciju požara, dima i temperature.

Vlasnicima kuća ili real-estate kompanijama, izuzetno energetski efikasni senzori mogu pomoći da sačuvaju vreme i pametno upravljaju troškovima održavanja.

Kompatibilnost je takođe od suštinskog značaja. Neke zgrade imaju već instalirane i povezane pametne uređaje. Kada se uvode nove tehnologije u zgradi, neophodno je uzeti u obzir interoperabilnost sa drugim postojećim uređajima.

Pored kontrole i automatizacije kuća, LoRaWAN se koristi u domovima ili za ličnu negu. Na primer, tehnologija može da se koristi u tasterima za vanredne situacije ili u nosivim uređajima za stare.

Zbog svojih mogućnosti prenosa podataka velikog dometa, senzori se rasprostranjeno koriste na otvorenom prostoru ili van kuće, u dvorištu ili garaži.

Upravljanje energijom i vodom su među dva najveća zahteva u pametnim zgradama. LoRa tehnologija pruža jednostavnu za primenu i pristupačnu soluciju real-estate kompanijama: da uvedu senzore, gateway uređaj i cloud platformu za praćenje korišćenja vode u realnom vremenu i za otkrivanje anomalija, poput izlivanja i curenja.

Senzori bazirani na LoRa tehnologiji

Jednostavno se dodaju postojećim instrumentima, jednostavni su za instalaciju i korišćenje. Prikupljenim i analiziranim podacima mogu da pristupe vlasnici kuća i poslovnih prostora, pružajući bolje i intuitivnije održavanje, i smanjujući troškove poslovanja.

LoRa i LoRaWAN se smatraju novim tehnologijama koje postojeće tehnologije adresiraju na efikasniji način i donose izrazite prednosti u poređenju sa drugim LPWAN tehnologijama ili LAN standardima kratkog dometa.

Niski troškovi i dug domet komunikacije su dva glavna faktora koja pokreću korišćenje ove tehnologije u IoT sistemima. Takođe, podrška mrežnih operatera širom sveta i rastući ekosistem su dodatni faktori koji podstiču zahteve tržišta.

U našoj regiji LoRa i LoraWAN primena najizraženija je trenutno u građevinskoj industriji, gde real-estate kompanije ali i manji investitori koristeći ovu tehnologiju ostvaruju značajne uštede pametno upravljajući troškovima održavanja nekretnina poput stambenih i poslovnih kompleksa.

Upstream ICT Alliance sa partnerima u ovoj oblasti stoji na raspolaganju kompanijama koje se bave izgradnjom i upravljanjem stambeno-poslovnim nekretninama za podršku u planiranju i projektovanju solucija za pametno upravljanje objektima.

Fotografija pametnog upravljanja poljoprirednim procesima u plasteniku

 

Dodatno, postoji izuzetan trend rasta senzorskih solucija za životnu sredinu: za praćenje kvaliteta vazduha, vlažnosti, temperature i potrošnje vode u poslovnim ili stambenim zgradama, što će učiniti zgrade i poslovne prostore zdravim, bezbednim, ekonomičnim za ljude koji u njima žive ili rade.

Nova efikasnost u projektovanju pametnih objekata

Zahvaljujući dostignućima u bežičnoj komunikaciji i tehnlogijama, zgrade i kuće su evoluirale u pametan životni prostor. Kod poslovnih zgrada postoji velika opravdana potreba za efikasanim radom i za pametnim upravljanjem troškovima. Jednostavnost instalacije, održavanje i niske cene glavne su prednosti i za sektor pametnih kuća i zgrada.

LoRaWaN poseduje veliku prednost jer ima raspon prenosa podataka od 5 do 10 kilometara, a tehnologija se fokusira na aplikacije sa malim brzinama prenosa podataka. Mala brzina prenosa podataka takođe omogućava duže trajanje baterije.

Ovo direktno smanjuje troškove održavanja, čineći instalaciju i upravljanje ekonomičnim. Pored toga, prenos podataka u zgradama ili širem području ne zahteva dodatne pristupne tačke i nije ograničen na područje internet konekcije, što dodatno ističe prednosti u vidu uštede za IoT industriju.

Steve Kilts, koosnivač i generalni direktor Radio Bridge-a je u jednom ranijem članku spomenuo da su troškovi direktnog povezivanja LoRaWAN na mrežnog operatera manji od jednog dolara mesečno po uređaju. LoRaWAN tehnologija ne zahteva dodatne kablove ili izgradnju infrastrukture.

Glavne prednosti

Osnovne pogodnosti za npr. za poslovne objekte ili za kompanije koje se bave real-estate poslom i upravljaju nekretninama, ogleda se već u činjenici da im je potreban samo jedan gateway za prikupljanje informacija u celoj zgradi. Ova tehnologija je sledeći korak za kućnu bezbednost i monitoring zgrada.

Dodatno, za provajdere usluga koji se fokusiraju na industrijsko ili bilo koje drugo održavanje – senzori su rani pokazatelji za sprečavanje skupih problema, u čemu je LoRaWAN pronašao svoju tržišnu opravdanost.

Osim niskih naknada za održavanje, kompanije koje prihvate ovaj standard ne moraju da plaćaju spektar jer ova tehnologija radi u nelicenciranom spektru.

Po istraživanju kompanija u ovoj tržišnoj niši, očekuje se da će broj povezanih uređaja do 2022. godine biti 14 milijardi, od kojih će više od polovine biti geodata saobraćaj, a otprilike jedna trećina uređaja će izuzetno zavisiti od ovih kritično-infrastrukturnih podataka.

Semtech je primetio ovaj trend i dodao besplatnu GPS mogućnost geografske lokacije na svoju LoRa bežičnu RF soluciju za IoT aplikacije, bez dodatnih troškova napajanja.

Dodatna funkcija je kompatibilna sa svim postojećim LoRaWAN krajnjim čvorovima. LoRaWAN usluga geo lociranja je uvedena da poboljša upravljanje i praćenje fabričkih sredstava (smart industrija), pametna eksploatacija vozila i opreme, monitoring osoblja u zgradi, tracking isporuka proizvoda i sl.

LoRa kao novo okruženje za razvoj efikasnih solucija

Zahvaljujući svom velikom dometu, kapacitetu mreže i niskim cenama, LoRa (skraćenica za Long Range) postaje standard u razvoju Low Power Wide Area Networks(LPWAN) tehnologije koja povezuje uređaje niskog napona putem bežičnih mreža velikog dometa u okviru IoT prostora.

LoRaWan mrežni protokol je dizajniran za aplikacije niskog napona, kao što su bežične baterije i uređaji. Upravo iz tog razloga LoRaWAN protokol omogućuje značajno produženo trajanje baterija u uređajima. LoRa je viđena kao globalna platforma za povezivanje IoT uređaja.

Očekuje se da u narednih nekoliko godina LoRa ostane lider i to sa značajnom razlikom, uglavnom zbog svog liderstva, različitih aplikacija i široko rasprostranjene regionalne primene.

Brojke pokazuju da je LoRa nodova bilo više više od 70 miliona u 2018-oj godini, a prognoze su da će ovaj broj da pređe iznos od 350 miliona nodova do 2022-ge godine. Smatra se da je LoRa „Wi-Fi u LPWAN-u“, pozicija koja će je zapravo učiniti izborom za mnoge LPWAN IoT aplikacije i omogućiti joj širok spektar primene.

Tehnologija je široko rasprostranjena u aplikacijama kao što su pametni industrijski procesi, poljoprivreda, parking, pametna rasveta i generalno monitoring sredstava za rad. Primena ove tehnologije u aplikacijama pametnih kuća i zgrade smatra se tržištem sa izuzetnim rastom.

Zbog više nego odlične troškovne-efikasnosti rešenja, solucije pametnih kuća bazirane na LoRaWan tehnologiji, kao što su inteligentni sistemi za praćenje kuća i upravljanje zgradama, doživljavaju rapidan rast. Semtech, koji je akvizirao ovu tehnologiju od kompanije Cycleo, uočio je njen kapacitet za diversnu primenu širom sveta, i pružio joj zdravo okruženje i podršku za globalni rast.

Interoperabilnost kao polazna tačka

LoRa je jedna od glavnih LPWAN tehnologija sa snažnim ekosistemom dobavljača hardvera, sistem integratora, provajdera IoT solucija i telekomunikacionih usluga. Ona pruža veću fleksibilnost za kompanije za integrisanje uređaja od različitih prodavaca, bez ikakvih zaključavanja. Ova tehnologija rapidno raste u poslednjih nekoliko godina.

LoRa Alijansa podržava LoRaWAN standard sa preko 500 kompanija članica alijanse, uključujući i velika imena kao što su Google, IBM, Cisco i više. Osnovna vrednost je razvoj otvorenog eko-sistema koji omogućuje svim proizvođačima uređaja, mrežne opreme i programerima da razviju interoperabilne solucije i tehnička rešenja, zasnovana na zajedničkom standardu.

Dok specifikacija definiše tehničku primenu, ona ne definiše strogo bilo koju vrstu rasporeda, što developerima solucija daje slobodu u dizajnu LoRaWAN specifičnih rešenja. Fleksibilnost u prilagođavanju rešenja se ispostavila kao još jedna osnovna vrednost protokola.

Izuzetno efikasan i zahvalan TCO

U poređenju sa drugim konkurentskim mrežnim tehnologijama kao što su IEEE 802.15.4 mreže sa mesh topologijom, PLC i druga licencirana LPWA mrežna rešenja, LoRaWAN je ovde u prednosti sa svojim otvorenim eko-sistemom i niskim ukupnim troškovima vlasništva(TCO).

U poređenju sa mobilnom LPWAN tehnologijom, LoRaWAN tehnologija donosi više uštede i troši manje energije. U poređenju sa drugim WLAN komunikacionim standardima kratkog dometa koji uglavnom imaju mrežastu (mesh) topologiju mreže, LoRaWan mrežna arhitektura je raspoređena u topologiji razgranate zvezde gde gateway prenosi poruke između krajnjih uređaja i centralnog mrežnog servera.

Mnogo raspoređenih mreža koristi mesh arhitekturu u kojoj pojedinačni end-point nodovi dobijaju informacije i prosleđuju ih dalje drugim uređajima, kako bi povećali domet komunikacije.

LoRaWAN ima arhitekturu zvezde velikog dometa kako bi sačuvala životni vek baterije i omogućila efikasnu komunikaciju na velikoj udaljenosti.

Da bi se ovo postiglo, gateway bi trebalo da ima veliki kapacitet mreže ili sposobnost da prima poruke od velikog broja čvorova. Zato LoRaWAN koristi adaptivnu brzinu prenosa podataka i višekanalne modem primopredajnike u gateway, omogućavajući istovremene poruke na više kanala.

Izražena skalabilnost i niski troškovi implementacije i održavanja, LoRaWAN tehnologiju čine globalno rasprostranjenom i u svim scenarijima, od pametnih gradova do pametnih zgrada i kuća.

Kako funkcionišu IP kamere za video nadzor?

IP kamere za video nadzor, odnosno kamere koje komuniciraju putem Internet protokola omogućuju prikazivanje snimaka, koji su dostavljeni putem Internet konektivnosti, LAN, ili Wifi mreže. Konektivnost i povezivanje kamera može biti žično ili bežično (Wifi kamere).

Celokupan sistem IP video nadzora sastoji se: od makar jedne IP kamere, opciono MicroSD memorijske kartice, od PoE mrežnog sviča za video nadzor koji će pružiti napajanje IP kamerama, i od signalno-naponske kablovske infrastrukture. Dodatno, veći IP video nadzor sistemi podrazumevaju nabavku video nadzor snimača, klijentskih radnih stanica i monitora, dok kod manjih sistema besplatna aplikacija za udaljeni pristup video nadzor sistemu putem Interneta efikasno obavlja posao.

Jedna od glavnih prednosti IP video kamera za nadzor jeste pojednostavljena i efikasna konektivnost, radi pretrage snimljenog zapisa, alarmnih događaja, ili gledanja snimaka uživo, što je čini idealnom za monitoring bitnih događaja sa udaljene lokacije, putem Interneta.

Druga korisna funkcionanost kamere IP jeste lokalno arhiviranje snimaka na samoj kameri putem MicroSD kartice, što pojednostavljuje arhitekturu sistema i omogućuje naknadno pregledanje video nadzor zapisa. Postoje i LTE 4G i 5G kamere za video nadzor koje uz microSD karticu i uz SIM karticu omogućuju notifikacije korisniku u slučaju alarmnih situacija.