MOTOROLA SOLUTIONS DEBITOVALA U TOP 5 GLOBALNIH VIDEO NADZOR PROIZVOĐAČA

motorola-solutions-avigilon-top-5-globalnih-video-nadzor-vendora-300x300-1

Sadržaj članka

Po prvi put Motorola Solutions pozicionirala se u top 5 globalnih video nadzor proizvođača, po ostvarenom prihodu tokom 2020-te. To se dogodilo kao logična posledica višegodišnjeg investiranja u inovativne tehnologije i korišćenje istih za disrupciju konvencionalnih sistemskih rešenja drugih proizvođača.

Tržište i kupci su to definitivno i prepoznali, a rezultat je generisanje 822 miliona eura godišnjeg prihoda u video security & analytics segmentu, od čega se masivan deo tog prihoda pripisuje Avigilon end-to-end video nadzor solucijama kao vodećoj članici Motorola Solutions grupacije.

AVIGILON – Brend sa najvećim potencijalom u video nadzor sektoru

U smislu tempa tehnoloških inovacija, sada već davne 2017-te godine Avigilon je predstavio tada revolucionarnu AI Appearance Search tehnologiju brzu pretragu i najavio dalji razvoj u domenu sistemske proaktivnosti. Tokom 2018-te Motorola Solutions je investirala u Avigilon, čime je ujedno i dodatno podržan ovaj odvažni tehnološki plan inovacija. Danas slobodno možemo reći da je Avigilon ispunio svoje obećanje dato tržištu i kupcima da sistemske solucije načini još više proaktivnim, koristeći samostalno razvijene inovativne tehnologije.

AVIGILON AI Appearance Search, portfolio ponude obogaćen je komplementarnim setom nativno razvijenih AI i analitičkih korisničkih alata poput:

AI Unusual Motion Detection
AI Unusual Activity Detection
Self-Learning Analytics
Next-Generation Analytics
Focus of Attention
Face Recognition
License Plate Recognition

Dodatno, Avigilon se postarao da inkorporira i cloud profesionalne servise u svoj segment ponude. Na ovaj način je tržištu, kupcima kao i integratorima koji sisteme održavaju obezbeđena inovativna Avigilon Cloud Services platforma koja efikasno adresira mnoge probleme konvencionalnih sistemskih rešenja.

MOTOROLA SOLUTIONS grupacija

Motorola Solutions je akvizirala kompaniju Avigilon 2018-te godine, a ova investicija je tada iznosila ~1.01 mlrd. U.S. dolara. Pisali smo o ovom partnerstvu ranije, a detaljan tekst o tome možete pronaći na sledećem linku.

Motorola Solutions investicije u video security & analytics sektoru su se nastavile, pa su tako već 2020-te godine još dva renomirana globalna isporučioca video nadzor sistemskih rešenja postali nove članice Motorola Solutions grupacije – Indigo Vision i Pelco.

Dodatno, tokom 2021-ve godine kompanija za cloud kontrolu pristupa Open Path i kompanija specijalizovana za loss prevention SaaS solucije Envysion takođe su akvizirane, čime su postale najnovije članice Motorola Solutions grupacije.

Više je nego jasno da pozicija br.5 Motorola Solutions gupacije na listi vodećih globalnih vendora video security i access control sistemskih rešenja nije slučajna, već je rezultat višegodišnjeg razvojnog plana koji je savršeno implementiran. A, obzirom na kompletnost ponude visoko tehnoloških sistemskih rešenja i najboljeg u industriji TCO racia, još je jasnija intencija Motorola Solutions grupacije na dalje napredovanje na ovoj listi.

Sposobnost disrupcije globalnog tržišta inovativnim tehnologijama u video security & analytics segmentu, snažan i stručan sales force, kao i široka implementacija end-to-end sistemskih rešenja kod ključnih kupaca u svim tržišnim vertikalama, pokazuje da je Motorola Solutions grupacija na dobrom putu da i ovaj zadati cilj ostvari.

Top 5 globalnih vendora security sistemskih rešenja

Na prvom mestu nalazi se kineska kompanija Hikvision Digital Technology koja je ostvarila godišnji promet od ~7.3 mlrd. Eur. Na drugom mestu se nalazi još jedna kompanija iz Kine – Dahua Technology sa godišnjim prometom od ~2.5 mlrd. Eur.

Obzirom na činjenicu da prva dva mesta na top listi globalnih vendora zauzimaju Hikvision i Dahua, bitno je uzeti u obzir i da zbog izražene cyber ranjivosti njihovih proizvoda, kao i zbog sistemskih cyber rizika, ova dva Azijska proizvođača veliku većinu svoje prodaje generišu isključivo na domaćem terenu, tj. u Kini, dok svega znatno manji deo plasiraju globalnom tržištu. Tako je na primer 2021. godine učešće prodaje na domaćem (kineskom) tržištu kompanije Hikvision iznosilo 72% , naspram 28% koju su ostvarili globalnim plasiranjem proizvoda. Na ovakav odnos domaće/globalne prodaje uticali su tokom godina, kao što je to slučaj i danas, zabrane država širom sveta na prodaju elektronske opreme sa izraženim bezbednosnim rizicima.

Na trećem mestu nalazi se kompanija Assa Abloy sa godišnjim prometom od ~2.6 mlrd Eur, dok se na četvrom mestu nalazi se kompanija iz Švedske – Axis Communications sa realizovanim godišnjim prometom od ~1.1 mlrd Eur.

Ukupni promet grupacije Motorola Solutions za 2020. godinu iznosi 6.7 mlrd. Eur, od čega 822 mil. Eur pripada video security & analytics razvojnoj diviziji ove grupacije.

Enterprise video menadžment softver (VMS)

Ako kompariramo high-end sistemska rešenja u domenu video menadžment softvera (VMS), direktna konkurencija VMS platformi kompanije Avigilon kao članu Motorola Solutions grupacije, je kompanija Milestone Systems iz Danske.

Kompanija Milestone Systems plasirala se na 22. mesto ove top 50 global security vendor liste koju je kreirala agencija za istraživanje tržišta Messe Frankfurt (HK) Limited.

Milestone Systems globalnom tržištu isporučuje XProtect video menadžment softver i NVR Husky mrežne video snimače za profesionalne video nadzor instalacije, a tokom 2020-te godine kompanija Milestone Systems ostvarila je ~137 mil. Eur prometa.

Vrednost globalnog tržišta video nadzora

Ukupna procenjena vrednost globalnog tržišta video nadzora na kraju 2021. godine iznosila je ~31 mlrd. Eur uz 6.8% CAGR godišnju stopu rasta, po analizama Fortune Business Insight-a. Kao vodeći globalni vendori u ovom segmentu tržišta navode se sledeće kompanije: Avigilon (Motorola Solutions Group), Dahua Technology, Axis Communications, Hikvision Digital Technology, Honeywell International, Panasonic Corporation, Pelco, FLIR Systems, i drugi.

Interesantan detalj je što Bosch Security prodajna divizija nije obuhvaćena ni Fortune Business Insight izveštajem, kao ni top 50 global security vendor listom, kreiranom od strane Messe Frankfurt (HK) Limited, u smislu analize ukupnih godišnjih prometa. Moguće da im je bio izazov analizirati individualne promete security divizije kompanije Bosch, u odnosu na ukupne promete ovog konglomerata, kao i uzimajući u obzir podatak da je Bosch svojevremeno kreirao OEM saradnju sa kompanijom Dahua Technology po pitanju dizajna i uslužne, OEM proizvodnje NVR snimača i kamera.

Uglavnom, i sa Bosch-om i bez Bosch-a, globalno tržište video nadzor sistemskih rešenja pokazalo je izuzetnu rezilijentnost i sposobnost rasta, čak i u uslovima globalne pandemije koja je uticala na globalnu ekonomiju. Tržišna utakmica se nastavlja i za očekivati je da naredni inovativni i disruptivni ciklusi u video security & analytics sektoru korisnicima i tržištu donesu novu ekonomsku dodatu vrednost, u smislu daljeg razvoja proaktivnosti sistemskih solucija i mogućnosti kastomizacije.

Kako funkcionišu IP kamere za video nadzor?

IP kamere za video nadzor, odnosno kamere koje komuniciraju putem Internet protokola omogućuju prikazivanje snimaka, koji su dostavljeni putem Internet konektivnosti, LAN, ili Wifi mreže. Konektivnost i povezivanje kamera može biti žično ili bežično (Wifi kamere).

Celokupan sistem IP video nadzora sastoji se: od makar jedne IP kamere, opciono MicroSD memorijske kartice, od PoE mrežnog sviča za video nadzor koji će pružiti napajanje IP kamerama, i od signalno-naponske kablovske infrastrukture. Dodatno, veći IP video nadzor sistemi podrazumevaju nabavku video nadzor snimača, klijentskih radnih stanica i monitora, dok kod manjih sistema besplatna aplikacija za udaljeni pristup video nadzor sistemu putem Interneta efikasno obavlja posao.

Jedna od glavnih prednosti IP video kamera za nadzor jeste pojednostavljena i efikasna konektivnost, radi pretrage snimljenog zapisa, alarmnih događaja, ili gledanja snimaka uživo, što je čini idealnom za monitoring bitnih događaja sa udaljene lokacije, putem Interneta.

Druga korisna funkcionanost kamere IP jeste lokalno arhiviranje snimaka na samoj kameri putem MicroSD kartice, što pojednostavljuje arhitekturu sistema i omogućuje naknadno pregledanje video nadzor zapisa. Postoje i LTE 4G i 5G kamere za video nadzor koje uz microSD karticu i uz SIM karticu omogućuju notifikacije korisniku u slučaju alarmnih situacija.