FC Ajax ima novog sponzora – HikVision

ajax

Sadržaj članka

HIKVISION, proizvođač video nadzor sistema, postao zvanični sponzor fudbalskog kluba Ajax

 Hikvision je postao zvanični sponzor slavnog holandskog fudbalskog kluba Ajaks iz Amsterdama. Pomoću Hikvision kamera i u saradnji sa stručnjacima za video analizu iz „Game On“ odvijaće se temeljno praćenje utakmica i treninga kluba, što će omogućiti kvalitetnu video analizu istih u cilju u što boljih sportskih rezultata i kvalitetnijih igara tima.

U ČEMU JE BIO PROBLEM?

Naravno nije sve bilo tako jednostavno kako izgleda. Ključno pitanje je bilo gde je idealno mesto da se postave video nadzor kamere?  To je pokušao da objasni Maks Rekers trener Ajaksa :

  • Ako ih postavite iznad sredine terena nema dovoljno prostora, montiranjem na stubove, kamere su preblizu pa se ne dobija dobar pregled. Tu je i pitanje osoblja budući da operater mora biti stalno dostupan. Postojeći alati za analizu takodje su vremenski zahtevni i nisu dovoljno fleksibilni objašnjavao je – Rekers.

KAKO JE PRONAĐENO REŠENJE!

 Da bi se prevazišao ovaj problem bilo je potrebno video nadzor rešenje koje omogućava pregled od 180 stepeni i pokriva čitav teren. Precizno kretanje igrača na terenu moguće je pratiti jedino ako je kamera postavljena blizu terena sa dobrim pogledom na njega, a sistem je morao funkcionisati sa softverom u cilju praćenja igrača i što kvalitetnije analize tokom i nakon utakmica. Jako je važan uredjaj za snimanje, kao i oštrina slike jer to jedini način da se kvalitetno isprati sport kakav je fudbal, brz, sa puno promena ritma i kretnji igrača..  

REŠENJE JE…

Kao rešenje odabrane su Hikvisionove kamere i „GameOn“ softver za analizu utakmica i treninga Ajaksa. Na „Amsterdam Areni“ i njihovim pomoćnim terenima  montirane su 24 MP PanoVu 6A64WFD kamere koje su postavljene tako da imaju pregled celog terena  što je bilo moguće zbog njihovog panoramskog vidnog polja. Prednost ovih video nadzor kamera je u tome što zahvaljujući objektivu od 6MP daju vrlo jasnu sliku i prikazuju se u 30 frejmova u sekundi.

Pošto je slika sa PanoVu video nadzor kamere malo zakrivljena specijalizovani „GameOn“ i TNO softver pobrinuo se da se spoji prikaz sa četiri objektiva u sveobuhvatni pregled celog terena.

„GameOn“ dodaje i virtuelnu PTZ funkciju koja omogućava zumiranje pojedinih igrača i njihovo praćenje na terenu. Mrežni video snimač 96128NI-I je potpuno fleksibilan te operaterima omogućava i jednostavan pregled snimaka.

IMPRESIJE UČESNIKA..

Svoje zadovoljstvo i oduševljenje pronađenim rešenjem nije krio ni Maks Rekers.

  • Prezadovoljni smo HikVision tehnologijama koje smo implementirali na pomoćnim terenima i na stadionu. Zahvaljujući PanoVu video nadzor kameri u mogućnosti smo snimiti čitav teren u visokoj rezoluciji što mnogo olakšava i pojednostavljuje naš proces video analize – zaključio je Maks Rekers.

Zadovoljstvo  ne kriju ni iz predstavništva Hikvisiona.

  • Rad sa ljudima iz Ajaksa, „GameOn“ i TNO bio je pravo otkriće i jako smo srećni što naše video nadzor kamere imaju centralnu ulogu u ovom sportkom rešenju. Ovo je neki sasvim novi svet video analize igre tima, jako interesantan projekat jer demonstrira potpuno novu primenu naših tehnologija-rekao je Derek Jang predsednik Hikvisiona u Evropi.

Jang insistira da je ovo samo početak i da u budućnosti planiraju da Hikvision kamere koriste za detektovanje golova i predviđanje najboljih načina za dodavanje lopte.

Kako funkcionišu IP kamere za video nadzor?

IP kamere za video nadzor, odnosno kamere koje komuniciraju putem Internet protokola omogućuju prikazivanje snimaka, koji su dostavljeni putem Internet konektivnosti, LAN, ili Wifi mreže. Konektivnost i povezivanje kamera može biti žično ili bežično (Wifi kamere).

Celokupan sistem IP video nadzora sastoji se: od makar jedne IP kamere, opciono MicroSD memorijske kartice, od PoE mrežnog sviča za video nadzor koji će pružiti napajanje IP kamerama, i od signalno-naponske kablovske infrastrukture. Dodatno, veći IP video nadzor sistemi podrazumevaju nabavku video nadzor snimača, klijentskih radnih stanica i monitora, dok kod manjih sistema besplatna aplikacija za udaljeni pristup video nadzor sistemu putem Interneta efikasno obavlja posao.

Jedna od glavnih prednosti IP video kamera za nadzor jeste pojednostavljena i efikasna konektivnost, radi pretrage snimljenog zapisa, alarmnih događaja, ili gledanja snimaka uživo, što je čini idealnom za monitoring bitnih događaja sa udaljene lokacije, putem Interneta.

Druga korisna funkcionanost kamere IP jeste lokalno arhiviranje snimaka na samoj kameri putem MicroSD kartice, što pojednostavljuje arhitekturu sistema i omogućuje naknadno pregledanje video nadzor zapisa. Postoje i LTE 4G i 5G kamere za video nadzor koje uz microSD karticu i uz SIM karticu omogućuju notifikacije korisniku u slučaju alarmnih situacija.