Veliki rast tržišta nadzora vozila

mobile-video-surveillance-760x530

Istraživačka kompanija Markets-and-Markets predstavila je rezultate izveštaja o svetskom tržištu nadzora vozila. Prema izvršenim analizama, to tržište će sa 49,93 milijarde dolara, koliko je vredelo 2015. godine, do 2022. vredeti 103,21 milijardu uz prosečnu stopu rasta od 11,1%

U istraživanju tržište je podeljeno na nadzor unutar vozila, ispod i izvan vozila, a najveću ulogu će imati nadzor koji je ugrađen u vozila zbog povećane potražnje  sistema za pomoć pri parkiranju vozila, navigacijskih sistema, sistema za detekciju mrtvih uglova i upozoravanje prilikom izlaska iz saobraćajne trake. Glavni pokretači rasta ovog tržišta su potreba za smanjenjem broja saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom, propisi o obaveznom korišćenju opreme za zaštitu putnika ili pomoć vozačima i još mnogo prednosti koje donose sistemi za nadzor u vozilima. Iako u ovom segmentu i dalje prednjače Severna Amerika i Evropa, azijsko-pacifička regija ima najveći rast, a najveći igrači su kompanije: Bosch, Delphi Automotive, Denso, Continental AG, Autoliv, Valeo, Honeywell Security Group, HikVision, Dahua, FLIR Systems, Comm-Port technologies i drugi.

Kako funkcionišu IP kamere za video nadzor?

IP kamere za video nadzor, odnosno kamere koje komuniciraju putem Internet protokola omogućuju prikazivanje snimaka, koji su dostavljeni putem Internet konektivnosti, LAN, ili Wifi mreže. Konektivnost i povezivanje kamera može biti žično ili bežično (Wifi kamere).

Celokupan sistem IP video nadzora sastoji se: od makar jedne IP kamere, opciono MicroSD memorijske kartice, od PoE mrežnog sviča za video nadzor koji će pružiti napajanje IP kamerama, i od signalno-naponske kablovske infrastrukture. Dodatno, veći IP video nadzor sistemi podrazumevaju nabavku video nadzor snimača, klijentskih radnih stanica i monitora, dok kod manjih sistema besplatna aplikacija za udaljeni pristup video nadzor sistemu putem Interneta efikasno obavlja posao.

Jedna od glavnih prednosti IP video kamera za nadzor jeste pojednostavljena i efikasna konektivnost, radi pretrage snimljenog zapisa, alarmnih događaja, ili gledanja snimaka uživo, što je čini idealnom za monitoring bitnih događaja sa udaljene lokacije, putem Interneta.

Druga korisna funkcionanost kamere IP jeste lokalno arhiviranje snimaka na samoj kameri putem MicroSD kartice, što pojednostavljuje arhitekturu sistema i omogućuje naknadno pregledanje video nadzor zapisa. Postoje i LTE 4G i 5G kamere za video nadzor koje uz microSD karticu i uz SIM karticu omogućuju notifikacije korisniku u slučaju alarmnih situacija.