Top 10 video nadzor proizvođača, analiza i trendovi

video-nadzor-vendori-top10-1

Sadržaj članka

Predstavljamo vam Top 10 proizvođača profesionalnih video nadzor solucija na globalnom nivou. Paralelno sa prikazom top 10 liste, pogledajte i koje su to specifičnosti koje su obeležile godinu za nama, ali istovremeno i trasirale trendove koje od ovih video nadzor proizvođača možemo očekivati u 2019-oj godini.

masina za kucanje sa tekstom top 10-2018

 

Na kraju 2018-te godine sumiramo ostvarene rezultate, ali i strateške poteze globalno vodećih proizvođača profesionalnih video nadzor solucija. Simptomatično je što u Top 10 Kina dominira sa čak četiri proizvođača koji su dospeli na ovu listu, od kojih prva dva dominiraju globalnim video nadzor tržištem, kada su rezultati prodaje u pitanju.

R. Broj Naziv Kompanije Zemlja Porekla Promet 2017 (M EUR) Rast %, 2016/2017
1. HIKVISION China 4.717 26.3%
2. DAHUA TECHNOLOGY China 2.356 41.2%
3. BOSCH SECURITY  Germany 1.835 6.2%
4. AXIS COMMUNICATIONS Sweden 859 16.6%
5. FLIR SYSTEMS U.S. 685 0.7%
6. HANWHA TECHWIN South Korea 432 -9%
7. TIANDY TECHNOLOGIES China 393 30.3%
8. AVIGILON Canada 358 15.8%
9. INFINOVA China 226 1.2%
10. VIVOTEK Taiwan 152 14.8%

Ako već krećemo od vrha ove tabele, osim vrhunskih prodajnih rezultata, Hikvision i Dahua isto tako prednjače i po cyber ranjivostima otkrivenim u dizajnu njihovih proizvoda.

2018-ta godina, isto kao i prethodna 2017-ta i 2016-ta godina, bila je minsko polje za proizvođače Hikvision i Dahua, kada su cyber ranjivosti i korespodentni incidenti u pitanju. Upravo zbog izraženih cyber ranjivosti i rizika koje ove ranjivosti opreme nose, i Hikvision i Dahua zabranjeni su za prodaju u U.S.

Od stupanja zabrane na snagu, Hikvision je načinio određene pomake u cyber sertifikaciji određenih proizvoda, dok Dahua nije prepoznala ovaj momenat kao inicijativu za neophodne promene u načinu poslovanja.

Sa druge strane i Hikvision i Dahua poseduju relativno umeren nivo inovacija kada su novi hardverski proizvodi u pitanju, poput video nadzor kamera, snimača, pa čak i razvoja novih segmenata proizvoda kao što su dronovi ili npr. radari za video nadzor solucije.

Ono što međutim i dalje primetno nedostaje kod oba ova kineska proizvođača jeste profesionalni video menadžment softver kao krovna platforma koja bi mogla povezati sve hardverske segmente proizvoda u jednu koherentnu i pre svega responsivnu celinu, kada su srednji i veliki video nadzor sistemi u pitanju.

Video nadzor proizvođač Bosch počeo je koristiti OEM poslovni model saradnje sa Dahua proizvođačem kako bi optimizovao troškove proizvodnje, gde Dahua Technology proizvodi za svoje potrebe, međutim takođe paralelno proizvodi i za potrebe proizvođača Bosch video nadzor proizvoda. Koliko je to pametno ili ne, možda najbolje objašnjava minimalni jednocifren rast Bosch proizvođača.

Švedski proizvođač profesionalnih video nadzor solucija Axis Communications ostao je dosledan kvalitetu svog video nadzor portfolija proizvoda i solucija, uz značajno proširenje proizvodnog programa fokusiranog na korespodentna end-to-end rešenja.

Zajedno sa VMS proizvođačem kompanijom Milestone Systems, oba ova proizvođača posluju pod Canon grupacijom, a svojim proizvodnim programom imaju zaokruženu celinu kada su u pitanju enterprise klase video nadzor rešenja.

Kada smo kod enterprise klase video nadzor rešenja koja u svojoj ponudi neizostavno poseduju razvijenu, pouzdanu i responsivnu VMS platformu, može se konstatovati da jedino još kanadski proizvođač Avigilon uz proizvođače Axis i Milestone predstavlja poslednje uporište video nadzor solucija visoke klase.

Avigilon video menadžment softver platforma otvorena i za kamere drugih proizvođača definitivno predstavlja distinktivnu razliku u odnosu na ono što drugi proizvođači imaju tj. nemaju u ponudi. Samoučeća analitika, razvijeni i u praksi dokazani AI deep learning algoritmi za smart pretragu, prepoznati su unikatni aduti ovog kanadskog proizvođača.

Uz širok portfolio kamera za video nadzor, profesionalnih snimača i pratećih end-to-end video nadzor rešenja Avigilon predstavlja pouzdano i kvalitetno rešenje za izazovne i specifične video nadzor instalacije.

Obzirom da Avigilon posluje kao nezavisna kompanija u okviru američke Motorola Solutions grupacije, razvijen je i portfolio rešenja namenjenih vojsci, policiji i generalno tržišnoj niši javne bezbednosti i sigurnosti, što obezbeđuje dodatnu konkurentsku prednost Avigilon-u.

Ono što ovom proizvođaču za sada nedostaje kako bi u potpunosti zaokružio proizvodni portfolio, jesu retail analitički proizvodi i softver rešenja poput People Counter-a i sličnih analitika namenjenih maloprodajnom sektoru.

Američki proizvođač FLIR, takođe je kao i Bosch krenuo putem OEM poslovnog modela u saradnji sa Dahuom, gde određene video nadzor proizvode Dahua proizvodi i za FLIR. Na stranu cyber bezbednosni rizici koje ovo OEM partnerstvo sa sobom nosi, FLIR dodatno ima poteškoća i u rastu koji u poređenju prethodna dva aktuarska perioda iznosi oko 0.7%.

U domenu termalne tehnologije FLIR je i dalje ostao neprikosnoven i predstavlja pravi izbor ukoliko ste u potrazi za termalnom video nadzor solucijom.

Korejski proizvođač video nadzor rešenja Hanwha Techwin ostala je dosledna proizvodnji pouzdanih solucija za različite i specifične video nadzor instalacije, bez obzira na negativni rast u poređenju poslednja dva godišnja finansijska izveštaja.

Tiandy Technologies na ovoj listi predstavlja jednog od kineskih proizvođača sa izraženo dobrom stopom rasta i sa relativno dobrim portfolijom proizvoda, izuzev naprednih analitičkih i AI rešenja i bez profesionalne video menadžment platforme koja responsivno može podržati potrebe srednjih i velikih video nadzor instalacija i rešenja.

Infinova i Vivotek na posletku Top 10 liste proizvođači su koji svojim proizvodnim porfolijom očigledno dobro upotpunjuju trenutne tržišne praznine i pozicioniraju se dobro u tržišnim segmentima za koje imaju optimizovan proizvodni program, čak i bez napredne analitike i bez razvijene responsivne VMS platforme.

Kud plovi ovaj brod

Nakon više od 20 godina od pronalaska IP mrežne kamere, možemo konstatovati da je globalno tržište video nadzora sazrelo i da je čak i proces sinergijskog ukrupnjavanja ili regrupisanja vodećih proizvođača u proizvođačke blokove u već poodmakloj fazi.

U poslednjih par godina primetan je pravac razvijanja što šireg proizvodnog portfolija u smeru end-to-end tehnoloških video nadzor rešenja. IP video interfoni, radari, alarmni sistemi, kontrola pristupa, samoučeća video analitika, AI deep learning algoritmi za brzu i pametnu pretragu su postali sastavni deo video nadzor solucija današnjice i sastavni deo proizvodnog programa određenih proizvođača, kao i primarna razvojna intencija velike većine ostalih.

Posmatrano sa aspekta korisničke upotrebne vrednosti, tržište video nadzor solucija današnjice proživljava zlatno doba u smislu raznovrsnosti ponude, interoperabilnosti tj. mogućnosti kreiranja specifičnih solucija sa različitim dobavljačima, kao i sve rasprostranjeniju primenu video analitike i AI deep learning rešenja za pametne i brze pretrage.

Za očekivati je da 2019-ta godina koja je pred nama donese dalje inovacije, a pre svega u segmentu migracije AI (artificial intelligence) ka end-point uređajima poput kamera za video nadzor što bi dodatno troškovno racionalizovalo ova rešenja i dalje raširilo njihovu rasprostranjenost i praktičnu primenu.

Dodatno u godinama koje dolaze za očekivati je videti dalji VMS razvoj u smislu interoperabilnosti video menadžment softver platformi jednih sa drugima, što bi korisnicima dodatno olakšalo prelazak sa konvencionalnih sistema na video nadzor rešenja koja im troškovno-efikasno mogu omogućiti korišćenje novorazvijenih naprednih analitičkih i AI tehnologija.

Kada već dajemo prognoze za blisku budućnost, svetlost dana bi već tokom 2019-te godine mogla ugledati i rešenja koja zahvaljujući samoučećoj analitici i naprednim AI algoritmima mogu učiniti video nadzor proaktivnim alatom u smislu alarmiranja i prevencije incidentnih događaja u samom nastajanju istih, što bi značajno uvećalo korisničku upotrebnu vrednost video nadzor solucija. Živi bili pa videli.

Kako funkcionišu IP kamere za video nadzor?

IP kamere za video nadzor, odnosno kamere koje komuniciraju putem Internet protokola omogućuju prikazivanje snimaka, koji su dostavljeni putem Internet konektivnosti, LAN, ili Wifi mreže. Konektivnost i povezivanje kamera može biti žično ili bežično (Wifi kamere).

Celokupan sistem IP video nadzora sastoji se: od makar jedne IP kamere, opciono MicroSD memorijske kartice, od PoE mrežnog sviča za video nadzor koji će pružiti napajanje IP kamerama, i od signalno-naponske kablovske infrastrukture. Dodatno, veći IP video nadzor sistemi podrazumevaju nabavku video nadzor snimača, klijentskih radnih stanica i monitora, dok kod manjih sistema besplatna aplikacija za udaljeni pristup video nadzor sistemu putem Interneta efikasno obavlja posao.

Jedna od glavnih prednosti IP video kamera za nadzor jeste pojednostavljena i efikasna konektivnost, radi pretrage snimljenog zapisa, alarmnih događaja, ili gledanja snimaka uživo, što je čini idealnom za monitoring bitnih događaja sa udaljene lokacije, putem Interneta.

Druga korisna funkcionanost kamere IP jeste lokalno arhiviranje snimaka na samoj kameri putem MicroSD kartice, što pojednostavljuje arhitekturu sistema i omogućuje naknadno pregledanje video nadzor zapisa. Postoje i LTE 4G i 5G kamere za video nadzor koje uz microSD karticu i uz SIM karticu omogućuju notifikacije korisniku u slučaju alarmnih situacija.