GAME CHANGING SECURITY TRENDOVI – APRIL 2022

digital-analog-video-trend-1-april-2022-768x513-1-760x513

Sadržaj članka

Video interfon za poklopac rezervoara goriva na vašem automobilu; Vraćanje VHS i VCR snimačkih kapaciteta na velika vrata; Anti-Theft VHS kasete za prevenciju krađe VCR (videocassette recorder) snimača;

Ovo su samo neki od vodećih security trendova za april 2022. Naravno, prvi među jednakima je upravo neizbežni trend tehnološke migracije sa digitalnog, ponovo nazad na analogno! Instalater kompanije su posebno uzbuđene zbog ovog trenda, naglašavajući koliko će im posao od sada biti, em lakši, em efikasniji zbog činjenice da neće morati da se bakću sa IP adresiranjem i pratećom IP parametrizacijom. Kako tvrdi struka, budućnost pripada VHS, VCR i analognim tehnologijama! Saznajte više o vodećim security trendovima u nastavku teksta…

 

 

Video interfon za poklopac rezervoara goriva

Aktuelna ekstremna poskupljenja goriva poslužilla su kao inicijalna kapisla za nezaustavljiv i sve više rasprostranjen trend instaliranja video interfona iznad poklopca rezervoara goriva na putničkim i teretnim vozilima. Na ovaj način vlasnik vozila momentalno dobija video notifikacije kada se neko vrzma oko njegove dragocenosti – njegovog veličanstva, rezervoara goriva! Uz pomoć najsavremenije AI tehnologije sistem je u stanju ne samo detektovati osobe koje se motaju oko rezervoara, već sistem i automatski vrši AI analizu platnih razreda ovih osoba, kako bi se izbegli lažni alarmi i nepotrebna istrčavanja vlasnika na parking radi “svođenja računa”.

 

Vraćanje VCR video nadzor snimača na velika vrata

VCR (videocassette recorder) snimači za video nadzor dugo su bili nepravedno zapostavljeni, ali tome je sada došao kraj! VCR snimači poseduju taj retro šarm koji je prepoznat od strane kupaca, a uz integrisan sat koji pokazuje vreme i datum na displeju, sa kapacitetom do 15 simultanih snimačkih kanala, kao i sa mogućnošću izbora 12 različitih brzina snimanja VCR video nadzor snimači vraćaju se na velika vrata u security industriju. Uz VCR snimače na scenu stupaju i pomalo zaboravljene anti-theft VHS kasete sa ugrađenom 100dB sirenom koja reaguje na pokret, a koja će zaštititi vaš VCR snimač u slučaju da neko pokuša da ga odnese. Savršen spoj retro tehnoloških bravura postaje dominantan trend ovog aprila…

 

Migracija sa digitalnog, ponovo nazad na analogno!

Tržište je reklo svoje! Upotreba VCR snimača za video nadzor i anti-theft VHS kaseta za video arhivu poslužilo je kao inicijalni okidač za neophodnu i nepovratnu tehnološku migraciju sa digitalnog, ponovo nazad na analogno! Analogne kamere i VCR snimači su se vratili i vratili su se da tu i ostanu!
Kome trebaju megapikseli i petabajti snimačkih kapaciteta, kad imamo TVL rezoluciju i integrisan sat koji pokazuje i datum i vreme na displeju! Naravno, tu je i onaj dobro poznati zvuk premotavanja VHS kaseta i legendardne rewind, play, pause i stop funkcionalnosti za efikasno izvršenje incident menadžment procesa, mera i radnji.

Dodatno, struka je oduševeljena ovom migracijom sa digitalnog, ponovo nazad na analogno. Na osnovu intervjuisanih instalater firmi, prenosimo vam samo neke od komentara security struke povodom ove tekuće tehnološke migracije:

“Bilo mi je potrebno dosta vremena i napora da savladam osnove IP adresiranja i prateće parametrizacije neophodne za IP video nadzor instalacije. Iskreno, nikad to nisam ni shvatao ozbiljno, tako da ću sa zadovoljstvom baciti u zaborav sve ove IP zavrzlame, jer sam dugo čekao na ovu priliku da opet radim sa VHS i VCR analognim tehnologijama!” rekao nam je g-din Pera iz “VHS King” d.o.o.

“Nemam reči da vam opišem to zadovoljstvo koje sam osetio kada sam posle toliko godina ponovo uzeo taj BNC konektor u ruke i nežno, ali čvrsto ga zavrnuo u VHS video kasetni snimač. Nakon više od dve decenije rada ponovo mi se javio onaj stari, dobri radni elan. Obožavam analogno!” izjavio je g-din Mile iz preduzetnčke radnje “Samo Analogija”.

“Dugo sam čekao na ovaj momenat, preko 20 godina,… Jako sam uzbuđen,.. Svima sam tada govorio da je promena sa analognog na digitalno jedna velika prevara, i nisu mi verovali. Sad, kad analogna tehnologija razbija sve predrasude i vodi security industriju napred, za sve kupce koji mi nisu verovali da će ovako biti na kraju, imam samo jednu poruku: Što me sada tražite pored njih toliko, gde ste bili kad sam bio niko? Kako da ti verujem sada kad sam neko, pa da s tobom delim ono sto sam stek’o!” uzbuđeno nam je saopštio g-din Žika iz agencije “Žix Analitix”

Projektna podrška

Upstream ICT Alliance generalni je distributer analognih tehnoloških rešenja koja su viđena da security industriju vode dalje, napred u budućnost. Za sve upite i za projektnu podršku pošaljite te nam mejl na 1.april.šala@videonadzor.net, a mi ćemo se potruditi da vas detaljnije upoznamo sa ovim čarobnim svetom analognih solucija.

Kako funkcionišu IP kamere za video nadzor?

IP kamere za video nadzor, odnosno kamere koje komuniciraju putem Internet protokola omogućuju prikazivanje snimaka, koji su dostavljeni putem Internet konektivnosti, LAN, ili Wifi mreže. Konektivnost i povezivanje kamera može biti žično ili bežično (Wifi kamere).

Celokupan sistem IP video nadzora sastoji se: od makar jedne IP kamere, opciono MicroSD memorijske kartice, od PoE mrežnog sviča za video nadzor koji će pružiti napajanje IP kamerama, i od signalno-naponske kablovske infrastrukture. Dodatno, veći IP video nadzor sistemi podrazumevaju nabavku video nadzor snimača, klijentskih radnih stanica i monitora, dok kod manjih sistema besplatna aplikacija za udaljeni pristup video nadzor sistemu putem Interneta efikasno obavlja posao.

Jedna od glavnih prednosti IP video kamera za nadzor jeste pojednostavljena i efikasna konektivnost, radi pretrage snimljenog zapisa, alarmnih događaja, ili gledanja snimaka uživo, što je čini idealnom za monitoring bitnih događaja sa udaljene lokacije, putem Interneta.

Druga korisna funkcionanost kamere IP jeste lokalno arhiviranje snimaka na samoj kameri putem MicroSD kartice, što pojednostavljuje arhitekturu sistema i omogućuje naknadno pregledanje video nadzor zapisa. Postoje i LTE 4G i 5G kamere za video nadzor koje uz microSD karticu i uz SIM karticu omogućuju notifikacije korisniku u slučaju alarmnih situacija.