Video nadzor za sigurnije ulice Vranja

video-nadzor-vranje-768x398-1-760x398

U Vranju se u narednom periodu planira postavljanje 39 video nadzor kamera, radi povećanja sigurnosti građana na najprometnijim lokacijama, saobraćajnicama i najvažnijim ustanovama u gradu

U gradskom veću Vranja kažu da će kamere biti postavljene na 31 lokaciji i da je to dobar projekat za grad, jer će doprineti većoj bezbednosti u saobraćaju i sigurnosti građana. Pet kamera će biti povezano sa radarskim sistemom za merenje prekoračenja brzine, a biće postavljene i kamere na najprometnijim raskrsnicama.

Ulica u Vranju

Dodaje se i da je za postavljanje video nadzora, lokalna samouprava dobila saglasnost od Ministarstva unutrašnjih poslova, „Telekoma“ i „Elektroprivrede Srbije“.

Vrednost izvođenja radova još uvek nije određena, ali sve će se znati nakon otvaranja tenderske dokumentacije, koju je do sada preuzelo pet firmi. Ceo projekat finansiraće se iz budžeta Grada Vranja.

Kako funkcionišu IP kamere za video nadzor?

IP kamere za video nadzor, odnosno kamere koje komuniciraju putem Internet protokola omogućuju prikazivanje snimaka, koji su dostavljeni putem Internet konektivnosti, LAN, ili Wifi mreže. Konektivnost i povezivanje kamera može biti žično ili bežično (Wifi kamere).

Celokupan sistem IP video nadzora sastoji se: od makar jedne IP kamere, opciono MicroSD memorijske kartice, od PoE mrežnog sviča za video nadzor koji će pružiti napajanje IP kamerama, i od signalno-naponske kablovske infrastrukture. Dodatno, veći IP video nadzor sistemi podrazumevaju nabavku video nadzor snimača, klijentskih radnih stanica i monitora, dok kod manjih sistema besplatna aplikacija za udaljeni pristup video nadzor sistemu putem Interneta efikasno obavlja posao.

Jedna od glavnih prednosti IP video kamera za nadzor jeste pojednostavljena i efikasna konektivnost, radi pretrage snimljenog zapisa, alarmnih događaja, ili gledanja snimaka uživo, što je čini idealnom za monitoring bitnih događaja sa udaljene lokacije, putem Interneta.

Druga korisna funkcionanost kamere IP jeste lokalno arhiviranje snimaka na samoj kameri putem MicroSD kartice, što pojednostavljuje arhitekturu sistema i omogućuje naknadno pregledanje video nadzor zapisa. Postoje i LTE 4G i 5G kamere za video nadzor koje uz microSD karticu i uz SIM karticu omogućuju notifikacije korisniku u slučaju alarmnih situacija.