IOT UTICAJ NA VIDEO NADZOR TEHNOLOGIJE

11/07/2016 |

Koncept internet stvari (IoT) podrazumeva korišćenje umreženih uređaja radi poboljšanja komunikacije, stvaranja pametnih gradova, zgrada i kuća…

Procenjuje se da će do 2025. godine u upotrebi biti 25 milijardi pametnih kućnih aparata i mobilnih uređaja povezanih na IoT.

IHS istraživanje predviđa kakve bi sve uticaje IoT mogao da ima na tržište video nadzora:

  • IoT u ranim razvojnim fazama neće imati velikog uticaja na komercijalno tržište video nadzora, zbog toga što integratori bezbednosnih sistema sporo prihvataju nove tehnologije, niti će se promeniti način na koji se profesionalni projekti video nadzora instaliraju.
  • Koncept IoT video nadzora započet je u SAD-u, međutim Kina će preuzeti primat u povezivanju fizičke bezbednosti.
  • Tržište stambene bezbednosti već je doživelo suštinsku promenu pod uticajem IoT-a. Jedna od IoT aplikacija u ponudi je „pametna kuća“. Višesistemski operateri (MSO) kao što su Comcast i AT&T, na tržištu stambene bezbednosti nude povezane protivprovalne sisteme i sigurnosne kamere. Sa druge strane ADT i Vivint nude povezane uređaje za upravljanje energijom, grejanjem, kućnom automatikom, video nadzorom… Uređaje namenjene pametnim kućama proizvode Samsung i Lowe’s Iris, a u svojim osnovnim paketima imaju i proizvode za video nadzor.
  • IoT će do 2020. godine imati određeni uticaj na projekte video nadzora u preduzećima. Sigurnosna kamera, pored bezbednosne uloge, imaće i ulogu senzora u zgradama koji će procenjivati kapacitet prostorija, kretanje i broj ljudi, zatim će vršiti kontrolu ulaza, kontrolisati grejanje, rasvetu…
  • Do 2025. godine predviđa se da će čak i mali komercijalni i maloprodajni sistemi za video nadzor, biti u interakciji sa objektima i koristiti mogućnosti IoT rešenja.