Axis efikasno adresira TCO kroz fleksibilne dodatke poput audio i IO funkcionalnosti

Axis_T61_T62_video_nadzor

Sadržaj članka

AXIS T61 Serija

AXIS T61 Serija omogućuje dodavanje audio i I/O funkcionalnosti na Axis IP video nadzor kamere, koje fabrički nemaju integrisane ove funkcije.

Axis Communications najavljuje AXIS T61 audio i I/O serije interfejsa, koje omogućuju dodavanje audio i I/O konektivnosti na Axis IP video nadzor kamere koje nativno nemaju integrisane ove funkcionalnosti. Na ovaj način, obezbeđeno je fleksibilno i ekonomično rešenje za korisnike koji imaju direktnu korist od audio i I/O funkcija, redukujući na ovaj način ukupne troškove vlasništva (TCO – total cost of ownership) Axis kamera i pružajući veću vrednost tokom celokupnog perioda korišćenja sistema.

Povezana između kamere i switch-a, nova jedinica AXIS T61 serije koristi portcast, jedinstvenu funkcionalnost koja omogućuje digitalni prenos audio i I/O signala putem mrežnog kabla između kamere i interfejsa. AXIS T6101 i AXIS T6112 audio i I/O interfejs će besprekorno omogućiti audio i I/O funkcionalnost velikom broju popularnih Axis IP kamera, koje nemaju ove mogućnosti već fabrički integrisane.

Sa kamerom odvojenom od audio i I/O interfejsa, kupci mogu staviti i kameru i interfejs u idealne pozicije. Na primer: može da se izabere diskretna lokacija za malu kameru, sa audio snimanjem postavljenim bliže tački interesa. Dodajući podršku za dvosmerni audio zvuk, klijenti mogu imati koristi od slušanja u transakcijama ili incidentima, na primer, ili da transmituju audio upozorenje kako bi sprečili dalje akcije provalnika. Napredovanje audio analitike, kao što je otkrivanje agresivne komunikacije, takođe će biti podržano.

Dodavanje I/O interfejsa donosi mnogo prednosti. Spoljni senzori i detektori se mogu povezati sa ulaznim portovima za aktiviranje alarma ili konkretne akcije, a alarm se, takođe, može uključiti i ako su komunikacione veze prekinute. Spoljni uređaji, poput releja, mogu biti povezani sa izlaznim portovima za aktiviranje svetla, zaključavanje/otključavanje vrata, i slične scenarije. I/O interfejs dolazi u diskretnom kućištu spremnom za montažu na zid ili plafon. AXIS T6112 takođe uključuje ugrađen mikrofon.

Jerom Lemke, Global Product Manager kompanije Axis Communications, prokomentarisao je: „Audio i I/O mogućnosti donose značajnu vrednost video nadzor sistemima, a AXIS T61 Serija pruža maksimalnu fleksibilnost. Naša jedinstvena funkcija portcast, donosi audio i I/O prednosti na elegantan, jednostavan i ekonomičan način, i mi očekujemo da ih vidimo dostupne u celokupnom portfoliju Axis video nadzor kamera u narednim mesecima, kao efikasan dodatak kamerama koje već nativno podržavaju audio i I/O.

AXIS T61 serije omogućuje audio i I/O interfejsima da se dodaju samo onim kamerama kojima je to potrebno, bez potrebe za dodatnim IP adresama ili licencama za video menadžment softver (VMS), dok se video i zvuk isporučuju preko jednog stream-a. Instalacija je jednostavna, a integracija sa postojećim VMS-om je besprekorna. Kupci samo treba da se uvere da firmware kamere podržava portcast, i onda će se kamera ponašati kao da ima natvno integrisane audio i I/O funkcionalnosti.

Ključne karakteristike AXIS T61 serije:

  • Dodavanje audio i I/O podrške Axis kamerama bez nativno ugrađene audio i I/O funkcionalnosti
  • Nema potrebe za dodatnim IP adresama ili VMS licencama zahvaljujući portcast tehnologiji
  • Napajanje preko Ethernet-a za AXIS T61 interfejs kao i za kamere

AXIS T6101 specifične ključne karakteristike:

  • I/O portovi: dva konfigurabilna ulaza pod nadzorom ili digitalni izlazi
  • Audio linija ulaz/izlaz, 3.5mm konektori

AXIS T6112 specifične ključne karakteristike:

  • I/O portovi: dva kofigurabilna ulaza pod nadzorom ili digitalni izlazi
  • Ugrađen mikrofon
  • Audio out, 3.5 mm konektor
  • Diskretno kućište.

AXIS T61 audio i I/O serije interfejsa će biti dostupne u Q2, 2018, putem zvaničnih Axis distributivnih kanala.

Kako funkcionišu IP kamere za video nadzor?

IP kamere za video nadzor, odnosno kamere koje komuniciraju putem Internet protokola omogućuju prikazivanje snimaka, koji su dostavljeni putem Internet konektivnosti, LAN, ili Wifi mreže. Konektivnost i povezivanje kamera može biti žično ili bežično (Wifi kamere).

Celokupan sistem IP video nadzora sastoji se: od makar jedne IP kamere, opciono MicroSD memorijske kartice, od PoE mrežnog sviča za video nadzor koji će pružiti napajanje IP kamerama, i od signalno-naponske kablovske infrastrukture. Dodatno, veći IP video nadzor sistemi podrazumevaju nabavku video nadzor snimača, klijentskih radnih stanica i monitora, dok kod manjih sistema besplatna aplikacija za udaljeni pristup video nadzor sistemu putem Interneta efikasno obavlja posao.

Jedna od glavnih prednosti IP video kamera za nadzor jeste pojednostavljena i efikasna konektivnost, radi pretrage snimljenog zapisa, alarmnih događaja, ili gledanja snimaka uživo, što je čini idealnom za monitoring bitnih događaja sa udaljene lokacije, putem Interneta.

Druga korisna funkcionanost kamere IP jeste lokalno arhiviranje snimaka na samoj kameri putem MicroSD kartice, što pojednostavljuje arhitekturu sistema i omogućuje naknadno pregledanje video nadzor zapisa. Postoje i LTE 4G i 5G kamere za video nadzor koje uz microSD karticu i uz SIM karticu omogućuju notifikacije korisniku u slučaju alarmnih situacija.