KAMERA ZA PREPOZNAVANJE TABLICA VOZILA – HANWHA & FF GROUP

kamera-za-prepoznavanje-tablica-vozila-300x300-1

Sadržaj članka

Još jedna od sistemski pouzdanih solucija za automatsko prepoznavanje tablica vozila dolazi nam iz kompanije Hanwha Techwin. Sada, u saradnji sa FF Group, predstavili su novo, troškovno-efikasno ANPR rešenje koje ne iziskuje nikakav dodatni hardver u vidu servera, i koje može u master-slave arhitekturi uvezati više kamera i sinhronizovati njihov rad. Konvencionalni ANPR (Automatic Number Plate Recognition) sistemi zasnovani na server-kamera arhitekturi, zbog cene koštanja mahom su bili rezervisani za velike državne i korporativne korisnike, međutim, zahvaljujući inovacijama u ovom domenu ANPR sistemi postali su dostupni širokom spektru poslovnih korisnika.

 

Kamera za prepoznavanje tablica vozila – bez servera!

Kako su ANPR sistemi funkcionisali u (ne tako davnoj) prošlosti? Nadzorne kamere beležile su slike vozila, a potom bi ove video podatke strimovale do centralnog servera. Centralni server je obavljao procese prepoznavanja tablica vozila kao i upoređivanje sa bazom podataka, na osnovu kojih bi potom klasifikovali predmetnu tablicu i vozilo u skladu sa belim listama, crnim listama i korisničkim nivoima pristupa.

Za mnoge manje lokacije gde postoji potreba za samo jednim ulaznim mestom, solucije za prepoznavanje tablica vozila koje koriste server arhitekturu jednostavno su troškovno neopravdane. Sa razvojem snimačkih kapaciteta i procesorskih mogućnosti kod edge uređaja poput IP kamera, postalo je izvodljivo i dostupno za sve manje lokacije gde postoji ova potreba, da koriste prednosti koje donosi ANPR sistemsko rešenje bez servera.

Hanwha Techwin poznati je svetski proizvođač profesionalnih, pouzdanih sistemskih video nadzor rešenja. U svojoj ponudi već duže vreme imaju ANPR rešenja za automatsko prepoznavanje tablica vozila, međutim tek skoro su u ponudu uvrstili i ovu izuzetnu, troškovno-efikasnu ANPR soluciju bez potrebe za kupovinom servera.

 

Camera-to-Camera konfiguracija

Korišćenjem jednostavne camera-to-camera konfiguracije, IP komunikaciona tehnologija omogućuje uvezivanje do četiri Wisenet ANPR kamere da simultano beleže i strimuju ANPR podatke ka korisničkom interfejsu – bez potrebe za serverom. Jedna kamera konfigurisana je kao „master“ uređaj, a dodatne tri kamere su podešene kao „slave“ uređaji. Sve četiri kamere u ovom konfiguracionom režimu vrše simultano beleženje tablica vozila, a korisniku se podaci u okviru korisničkog interfejsa prikazuju kao unificirani ANPR sistem.

Koristeći prednosti snažnog procesorskog čipa u kamerama, ovo jednostavno za setovanje Hanwha Techwin ANPR rešenje isporučuje rezultate sa preko 95% preciznosti u očitavanju tablica vozila koja se kreću do 50km/h. Zahvaljujući troškovnoj efikasnosti prilikom eliminacije nabavke servera, Hanwha ANPR solucija za prepoznavanje tablica vozila otvorila je kompletno novi tržišni segment potražnje za ovim rešenjima. Od sada velika većina korporativnih parking prostora, benzinskih stanica, hotela, ali i rezidencijalnih objekata sa više ulaza/izlaza mogu po pristupačnim cenama koristiti prednosti Hanwha Techwin ANPR solucije i imati kompletnu kontrolu nad pristupom i nad načinom korišćenja svojih objekata.

 

Sve prednosti Hanwha ANPR solucije za automatsko prepoznavanje tablica vozila:

– Bez potrebe za kupovinom servera i bez potrebe za bilo kakvim cloud pretplatnčkim troškovima
– Jednostavno za konfiguraciju
– Prikladan i lak za korišćenje korisnički interfejs
– Posebno obezbeđeni login kredencijali za upravljanje ANPR podacima i događajima
– Visoka preciznost u prepoznavanju tablica vozila >95%
– Unificirana ANPR lista događaja
– Unificirane bele i crne liste
– Automatska kontrola saobraćaja do 1.000 vozila putem bele liste
– Upravljanje ulaznim rampama – automatsko ili manuelno
– Idealna primena za korporativne parkinge za vozila, kao i za rezidencijalne objekte i kampuse

 

 

Skalabilno i efikasno rešenje za prepoznavanje tablica vozila

ANPR edge solucija korisnicima pruža mogućnost da automatski kontrolišu kretanje do 1.000 vozila koja se nalaze u bazi bele liste, uključujući i upravljanje ulazno-izlaznim rampama i barijerama putem relej izlaza na samoj nadzornoj kameri. Sistem takođe obezbeđuje i informacije i podatke od poslovnog značaja za korisnike. Na primer, korporativnom parking prostoru od velike su koristi informacije koliko vozila provode vremena parkirana kod njih, kao i koja je ukupna stopa zaokupljenosti parking prostora.

Firma koja organizuje parking prostor na osnovu ovih podataka može bolje i efikasnije planirati svoje resurse, kreirati posebne usluge za korisnike parking prostora, ali i u krajnjem cilju unaprediti sopstveni poslovni rezultat. Sistem integratorima je dostupan i API koji im omogućuje da integrišu ovo ANPR rešenje sa softverima drugih proizvođača koji su u upotrebi kod konkretnog korisnika, ukoliko za time ima potrebe.

Širok spektar ANPR inteligentnih rešenja za upravljanje saobraćajem razvijen je od strane Hanwha Techwin u saradnji sa FF Group, a osim sistema kome nikakav dodatni hardver osim kamere nije potreban, druge ANPR solucije uključuju i rešenja zasnovana na serverskom prepoznavanju tablica vozila, kao i cloud sistemska rešenja. Ove solucije namenjene su za velike prostore sa velikim brojem vozila koja saobraćaju tuda, kao i za višestruke geografske lokacije jednog korisnika.

Na ovaj način Hanwha Techwin i FF Group razvili su pouzdano i skalabilno rešenje za širok spektar korisničkih potreba, uz jednu veoma bitnu mogućnost – a to je da korisnik može početi koristiti prednosti ANPR rešenja bez servera, a kasnije nadograditi sistem, u skladu sa realnim potrebama objekta ili grupe objekata.

 

Profesionalna podrška u planiranju i projektovanju ANPR sistema

Kamere za prepoznavanje tablica vozila i za upravljanje ulaznim/izlaznim rampama i barijerama od sada su dostupne širokom spektru malih i srednjih korisnika. Unapredite poslovanje koristeći napredne Hanwha Techwin ANPR solucije za prepoznavanje tablica vozila. Zvanični Hanwha distributer – kompanija C.C.T.V CENTAR MASTER može vam pružiti profesionalnu podršku prilikom odabira adekvatnog rešenja za prepoznavanje tablica vozila. Dodatno, autorizovana mreža C.C.T.V CENTAR MASTER sistem integrator partnera pomoći će vam da kompletirate kupovinu i instalaciju sistema, uz prijem profesionalne obuke za korišćenje sistema.

Kako funkcionišu IP kamere za video nadzor?

IP kamere za video nadzor, odnosno kamere koje komuniciraju putem Internet protokola omogućuju prikazivanje snimaka, koji su dostavljeni putem Internet konektivnosti, LAN, ili Wifi mreže. Konektivnost i povezivanje kamera može biti žično ili bežično (Wifi kamere).

Celokupan sistem IP video nadzora sastoji se: od makar jedne IP kamere, opciono MicroSD memorijske kartice, od PoE mrežnog sviča za video nadzor koji će pružiti napajanje IP kamerama, i od signalno-naponske kablovske infrastrukture. Dodatno, veći IP video nadzor sistemi podrazumevaju nabavku video nadzor snimača, klijentskih radnih stanica i monitora, dok kod manjih sistema besplatna aplikacija za udaljeni pristup video nadzor sistemu putem Interneta efikasno obavlja posao.

Jedna od glavnih prednosti IP video kamera za nadzor jeste pojednostavljena i efikasna konektivnost, radi pretrage snimljenog zapisa, alarmnih događaja, ili gledanja snimaka uživo, što je čini idealnom za monitoring bitnih događaja sa udaljene lokacije, putem Interneta.

Druga korisna funkcionanost kamere IP jeste lokalno arhiviranje snimaka na samoj kameri putem MicroSD kartice, što pojednostavljuje arhitekturu sistema i omogućuje naknadno pregledanje video nadzor zapisa. Postoje i LTE 4G i 5G kamere za video nadzor koje uz microSD karticu i uz SIM karticu omogućuju notifikacije korisniku u slučaju alarmnih situacija.