KOJU KAMERU DA OBUČEM DANAS?

video-nadzor-kamere-za-nosenje-na-uniformi-300x300px

Sadržaj članka

Iako ih mainstream video nadzor proizvođači tek sad uključuju u svoj proizvodni portfolio, razvoj nadzornih kamera za nošenje na radnoj odeći traje već duži niz godina. Kako su dva globalno vodeća video nadzor proizvođača u razmaku od samo dva dana najavila da u ponudu uključuju i body-worn video nadzor kamere, možemo zaključiti da je globalna prodajna trka u ovom segmentu sada i zvanično počela. Ono što proizvođači vide kao promenu u odnosu na standardni proizvodni program je neuobičajeno značajno uvećanje run-rate prodaje u odnosu na projektnu, kada su ove kamere u pitanju. U nastavku vam donosimo prikaz najboljih body-worn kamera i koji su to poslovni modeli pozicioniranja body-worn kamera.

 

AVIGILON & MOTOROLA SOLUTIONS VT100 body-worn kamera za radnike u prodajnim objektima

Proizvod je optimizovan za radnike u prodajnim objektima koji imaju svakodnevni kontakt sa kupcima. Proizvod adresira sigurnije i bezbednije radno okruženje, minimiziranje potencijalnih incidenata i efikasno rešavanje pritužbi kupaca i radnika. Sveukupni efekat je eliminacija negativnih uticaja na poslovanje i umanjenje gubitaka efikasnijom kontrolom Point-of-Sales prodajnih mesta.

Kamera omogućuje Full HD rezoluciju snimanja, Wi-Fi striming i 16GB lokani snimački kapacitet. Dodatno, kapacitet od 180 dana trajanja baterije u stand-by režimu donosi jednostavnost u svakodnevnom radu, jer zaposleni ne moraju da brinu o čestom punjenju uređaja. Diskretan i nenametljiv dizajn ove video nadzor kamere donosi funkcionalno rešenje pozicioniranja kamere na radnoj uniformi poput nošenja bedža sa imenom radnice.

 

E sad, iako će sistem integratori ostati uskraćeni za montažu i fina podešavanja pozicije body-worn kamere na nekim „izazovnim mestima“, verujemo da će im sama realizacija body-worn projekata u sektoru veleprodaje predstavljati veće zadovoljstvo nego što je to slučaj sa regularnim nadzornim projektima…

 

Push-to-Stream alertiranje za efikasno rešavanje novonastalih incidenata

Po pritisku dugmeta na uređaju, momentalno se šalje alarmni signal operaterima i supervizorima za mogućnost brzog razrešenja novonastalog incidenta. Push-to-Stream alarmni signal na Avigilon VT100 body-worn kameri šalje audio alarm i uživo video strim direktno u monitoring kontrolni centar čim radnik pritisne dugme na uređaju.

 

Video menadžment softver integracija

AVIGILON VT100 body-worn kamera za video nadzor jednostavno se integriše u postojeću CCTV infrastrukturu. Dodavanje VT100 kamere u Avigilon Control Center video menadžment softver nativno je podržano, čime se omogućuje operaterima da sagledaju širu sliku i da steknu bolji situacioni pregled, radi efikasnijeg donošenja odluka u incidentnim situacijama.

Avigilon VT100 nadzorna kamera za nošenje na uniformi – Brošura

 

 

 

EDESIX & MOTOROLA SOLUTION VB400 uniformna kamera za pripadnike MUP-a

Motorola Solutions grupacija u saradnji sa članicama grupe EDESIX i AVIGILON, za tržište body worn kamera lansirala je novi proizvod optimizovan za rad pripadnika MUP-a. Nadzorna kamera za nošenje na uniformi VB400 poseduje kapacitet baterije koji može da podrži čak 12 sati snimanja, i ima mogućnost do 2-minutnog pre/post konfigurabilnog recording perioda, kako bi incidentne situacije bile kompletno arhivirane.

Peer-Assisted snimanje – VB400 kamera za video nadzor može biti konfigurisana na način da započne snimanje kada se druge VB400 kamere aktiviraju u njenoj neposrednoj blizini npr. u radijusu od 10 metara, što je odlična funkcionalnost za kvalitetno kompletiranje incident menadžment procedura.

Nadzorna kamera VB400 dolazi sa širokougaonim objektivom fullHD rezolucije i omogućuje kvalitetno i sa puno detalja u sceni snimanje čak i u uslovima slabe osvetljenosti. VB400 poseduje integrisanu GPS funkcionalnost i automatski obezbeđuje informaciju o preciznoj lokaciji kamere u momentu kada je započeto snimanje. Live video striming, bluetooth i Wi-Fi konektivnost, kao i enkripcija podataka čini kameru VB400 idealnom za pripadnike MUP-a i snaga bezbednosti u svakodnevnom terenskom radu.

 

 

Integracija sa VMS platformom omogućuje efikasniju koordinaciju službi u cilju brze i kontrolisane prevencije incidentnih situacija. Vodeća nezavisna konsultantska kuća IPVM početkom 2020-te sprovela je globalno istraživanje i rangiranje najboljih VMS platformi. Avigilon Control Center VMS pod okriljem Motorola Solutions grupacije, krajem januara 2020-te osvojio je ubedljivo prvo mesto za najbolju video menadžment softver platformu. Od kamere VB400 očekuje se da dodatno proširi mogućnosti ACC video menadžment softvera, kao i da donese novu korisničku upotrebnu vrednost.

Motorola Solutions VB400 nadzorna kamera za nošenje na uniformi – Brošura

 

 

 

AXIS kamera za nošenje na uniformi – fleksibilno rešenje zasnovano na otvorenoj arhitekturi

Otvorena arhitektura vodi ka najvećoj fleksibilnosti. AXIS COMMUNICATIONS, vodeći proizvođač naprednih video nadzor tehnoloških solucija vodio se ovom strateškom politikom i za svoje body-worn nadzorne kamere. Otvorena arhitektura omogućuje korisnicima da integrišu body-worn kamere sa postojećim VMS (video management systems) kao i sa EMS (evidence management systems) sistemima.

AXIS body-worn solucija može biti korišćena i sa drugim VMS i EMS sistemima, na lokaciji korisnika ili u cloud-u, omogućujući na ovaj način integraciju sa ostatkom IP video nadzor infrastrukture i podataka. Naravno, AXIS body-worn kamera može biti korišćena i u end-to-end soluciji, nativno koristeći Axis Camera Station video menadžment softver o kojem smo ranije pisali.

 

 

Kamera isporučuje FullHD kvalitet snimka pri 30FPS, i uključuje funkcionalnosti poput WDR-a za kvalitet snimka u izazovnim svetlosnim okruženjima. Dodatno, kamera poseduje dualne mikrofone za potiskivanje okolne buke a radi isporučivanja kvalitetnijeg audio strima. Baterija na Axis body-worn kameri poseduje kapacitet 12 sati snimanja u fullHD rezoluciji, a može biti konfigurisana da radi i do 17 sati – dakle i više nego što uobičajena radna smena policijskih službenika traje.

 

 

AXIS body-worn kamera dolazi sa internom memorijom od 64GB, što je dovoljno da se pokrije cela radna smena policijskog službenika u fullHD rezoluciji. Dodatno, docking station i sistem kontroler služe kao integracijski i menadžment element, obzirom da omogućuju brzo i pouzdano preuzimanje video podataka (100Mbit per camera), uz enkripciju svih podataka. Kamera podržava GPS/GNSS, Bluetooth Low Energy 4.1, IEEE 802.11b/g/n, kao i 6-osovinski žiroskop i detektor ubrzanja.

 

Run-rate prodaja i ciklični, obnavljajući projekti

Iako prodaja body-worn kamera ima svoje usko profilisano tržište, poput Ministarstava unutrašnjih poslova, Ministarstava odbrane, kao i velikih trgovinskih lanaca, proizvođači vide dugoročni plasman kroz obnavljajuće – proširujuće projekte sa ovim kupcima. Bez obzira što će na početku biti potrebno razviti inicijalne projekte u domenu body-worn kamernih solucija, sa kupcima iz ovog sektora je za očekivati da se dugoročno realizuju ciklične (run-rate sales) nabavke, prvenstveno za proširenja i nadogradnje postojećih sistema.

Pravi je momenat, kako za proizvođače, tako i za distributere i integratore da ulože napor i vreme kako bi se sada na početku pravilno pozicionirali u ovom segmentu brzo rastućeg tržišta body-worn mobilnih nadzornih kamera. Realizacija čak i najvećih projekata obično počinje jednim pozivom, adekvatnom prezentacijom i prikazom tehničkih mogućnosti namenjenih rešavanju realnih poslovno-operativnih izazova.

 

Podrška u planiranju i pripremi projekata

Ukoliko planirate projekat koji uključuje body-worn kamere, stručni tim Upstream ICT Alliance stoji na raspolaganju za sve preporuke i neophodne pripreme, pre svega u smislu planiranja funkcionalnosti različitih sistemskih rešenja, kako bi se kreiralo optimalno rešenje u skladu sa potrebama i planiranim budžetom. Dodatno, ukoliko ste kao krajnji korisnik zainteresovani za investiciju u body-worn kamerne solucije, povezaćemo vas sa adekvatnim autorizovanim partnerima za efikasnu realizaciju projekata ovog tipa.

Kako funkcionišu IP kamere za video nadzor?

IP kamere za video nadzor, odnosno kamere koje komuniciraju putem Internet protokola omogućuju prikazivanje snimaka, koji su dostavljeni putem Internet konektivnosti, LAN, ili Wifi mreže. Konektivnost i povezivanje kamera može biti žično ili bežično (Wifi kamere).

Celokupan sistem IP video nadzora sastoji se: od makar jedne IP kamere, opciono MicroSD memorijske kartice, od PoE mrežnog sviča za video nadzor koji će pružiti napajanje IP kamerama, i od signalno-naponske kablovske infrastrukture. Dodatno, veći IP video nadzor sistemi podrazumevaju nabavku video nadzor snimača, klijentskih radnih stanica i monitora, dok kod manjih sistema besplatna aplikacija za udaljeni pristup video nadzor sistemu putem Interneta efikasno obavlja posao.

Jedna od glavnih prednosti IP video kamera za nadzor jeste pojednostavljena i efikasna konektivnost, radi pretrage snimljenog zapisa, alarmnih događaja, ili gledanja snimaka uživo, što je čini idealnom za monitoring bitnih događaja sa udaljene lokacije, putem Interneta.

Druga korisna funkcionanost kamere IP jeste lokalno arhiviranje snimaka na samoj kameri putem MicroSD kartice, što pojednostavljuje arhitekturu sistema i omogućuje naknadno pregledanje video nadzor zapisa. Postoje i LTE 4G i 5G kamere za video nadzor koje uz microSD karticu i uz SIM karticu omogućuju notifikacije korisniku u slučaju alarmnih situacija.