ONVIF ADD-ON DODACI – BRŽE DO USKLAĐENOSTI I JEDNOSTAVNIJE IP INTEROPERABILNOSTI

31/01/2022 |

Posedovanje standardizovanih interfejsa za IP uređaje može rešiti probleme interoperabilnosti i ponuditi više mogućnosti i funkcionalnosti. ONVIF industrijski forum koji pomaže interoperabilnost, predlaže upotrebu ONVIF dodataka kako bi se obezbedilo jednostavnije rešenje za razvojne zahteve tehnologije i specifikacija.

Koncept

ONVIF je uveo koncept dodatka kako bi omogućio veću fleksibilnost i brzinu u interoperabilnosti marketinških funkcija. ONVIF add-on dodaci omogućuju IP kameri ili drugom IP uređaju koji je usklađen sa ONVIF profilom da se prilagodi dodatnim, a time i opcionim mogućnostima van tog konkretnog profila. Pošto su dodatne funkcionalnosti znatno manjeg obima u poređenju sa skupovima funkcionalnosti kompletnog profila, za očekivati je da razvoj i izdavanje specifikacija ONVIF add-on dodataka i alata za testiranje potencijalno bude lakši i brži nego što je to slučaj bio do sada sa specificiranjem i testiranjem celokupnog ONVIF profila.

ONVIF dodaci

ONVIF dodatak se sastoji od najmanje jedne ili više funkcionalnosti koje rešavaju jedan konkretan primer upotrebe. ONVIF dodatak, sam po sebi, nije dovoljno sveobuhvatan da se kvalifikuje kao profil. Funkcije dodatka ne mogu već biti pokrivene u postojećem, ONVIF profilu. Specifikacije za dodatke ne mogu da sadrže opcione zahteve za uređaje/klijente ili obavezne zahteve za uređaje. Dodaci su prilagodljivi promenljivim zahtevima tehnologije i specifikacije zbog lakšeg upravljanja verzijama.

ONVIF usklađenost

IP uređaji/klijenti koji žele da zahtevaju usaglašenost sa dodacima moraju da prođu ONVIF add-on testove usaglašenosti dodataka, kao i da budu u skladu sa ONVIF profilom. Kada dodaci budu dostupni, oni će biti navedeni na veb stranici ONVIF usaglašenih proizvoda. Nijedan dodatak nije dostupan do danas.

ONVIF profil

ONVIF profil ima fiksni i sveobuhvatan skup funkcija koje omogućavaju da se funkcionalni proizvod razvije isključivo na osnovu specifikacije profila. Profil ima obavezne i uslovne karakteristike, koje bi trebalo da budu implementirane na ONVIF usaglašenom uređaju ili klijentu ako podržava tu funkcionalnost na bilo koji način. Specifikacije za profile se ne mogu menjati da bi se obezbedila reversna kompatibilnost.

ONVIF add-on dodatak

Dodatak se sastoji od najmanje jedne ili više funkcija koje rešavaju jedan primer upotrebe. Dodatak, sam po sebi, nije dovoljno sveobuhvatan da se kvalifikuje kao profil. Specifikacije za dodatke ne uključuju opcione zahteve za uređaje/klijente ili uslovne zahteve za uređaje. Da bi bio usklađen sa dodatkom, proizvod mora biti usklađen i sa ONVIF profilom.

ONVIF profili omogućuju jednostavan način da proverite da li su IP uređaji i klijenti kompatibilni jedni sa drugima. Na ovaj način korisnici koji žele interoperabilnost proizvoda različitih proizvođača mogu jednostavnije planirati i projektovati dizajn svog sistema. Funkcionalnosti uključene u profile se ne mogu menjati. Sistemi za kontrolu pristupa mogu da koriste profile A, C, D i M. Video sistemi mogu da koriste D, G, M, S i T kako bi omogućili sistemsku interoperabilnost.