Avigilon AI Inovacije

Avigilon-AI

Sadržaj članka

AVIGILON POKREĆE NAJNOVIJE AI INOVACIJE

 U pitanju je inovativna, korisna tehnologija veštačke inteligencije, koja trasira sledeću evoluciju u mogućnostima video analitike kada je video nadzor primena u pitanju.

 Avigilon korporacija objavila je svoju najnoviju inovaciju u video analitickim mogućnostima lansiranjem „Avigilon Unusual Motion Detection“ (UMD) analitičkog modulakoji je dostupan u najnovijoj ediciji video menadžment softvera za upravljanje video sadržajem Avigilon Control Center ACC 6.8 

ŠTA JE U STVARI UNUSUAL MOTION DETECTION – UMD?

U pitanju je napredna tehnologija veštačke inteligencije(AI) koja donosi novi nivo automatizacije kod nadgledanja i tako je dizajnirana da otkrije događaje koji bi inače vrlo verovatno bili propušteni od strane operatera koji su zaduženi za monitoring sistema i kamera na sistemu. Uz pomoć ove tehnologije uvek može da se sazna kako izgleda tipična aktivnost u sceni, a takodje i da se automatski detektuje neuobičajeni pokreti i sve to bez ikakvih unapred definisanih pravila i podešavanja. Ovo omogućava operaterima da pretražuju velike količine snimaka brže, jer  Unusual Motion Detection tehnologija  fokusira njihovu pažnju na atipične događaje koji mogu imati potrebe za daljim istraživanjima, što pomaže u uvećanju efikasnosti prilikom incident menadžment procesa.

Ono što je specifično za Avigilon Unusual Motion Detection video nadzor tehnologiju je da ona posmatra i uči iz scene koji su pokreti uobičajeni, i to pre svega na osnovu lokacije, brzine i smera kretanja objekata u sceni. Kada jednom napravi model uobičajenih pokretanja u sceni, nadalje ga poredi sa bilo kojim pokretom koji je detektovan, pa tako detektovani pokreti koji su retki za tu konkretnu scenu generišu meta data.

Avigilon video nadzor kamerama sa omogućenom self-learning analitikom obično je dovoljno do dve nedelje da nauče posmatranu scenu i uobičajene pokrete u njoj. Ono što je bitno spomenuti u okviru UMD tehnologije je da kamere konstantno uče i ažuriraju sopstvenu bazu onoga što se smatra uobičajenim i onoga što se smatra neuobičajenim pokretima u sceni.

Kada je reč o vrstama detekcije neuobičajenih pokreta bitno je spomenuti da su Avigilon  kamere sa self-learning analitikom optimizovane da prepoznaju UMD situacije na sledeće načine:

Lokacija – detekcija pokreta u segmentu scene gde se inače retko generiše bilo kakvo kretanje

Brzina – detekcija pokreta koja je neuobičajeno brza za posmatranu scenu

Smer kretanja – kada je detektovano kretanje u smeru koji se smatra neuobičajenim za tu konkretnu scenu

ZNAČAJ AVIGILON UMD VIDEO NADZOR TEHNOLOGIJE

 Maheš Saptariši CTO kompanije Avigilon objasnio je značaj UMD tehnologije

  • Ova tehnologija veštačke inteligencije pomaže korisnicima da efikasno ekstraktuju dragocene uvide iz njihovih video podataka. Dalji nastavak razvitka UMD tehnologije operaterima će pružiti napredne mogućnosti za forenzičke istrage i sigurnost u realnom vremenu – najavio je Saptariši.

Sa njim se složio i Džejms Henderson predsednik i glavni operativni direktor kompanije Avigilon

  • Lansiranje „UMD“ tehnologije pokazuje kako Avigilon nastavlja da rešava izazove putem naprednih AI video nadzor algoritama i video analitike. Vremenom će ova tehnologija dramatično promeniti način na koji naši klijenti komuniciraju sa svojim sigurnosnim i video nadzor sistemima, tako što će automatski usredsrediti svoju pažnju na neočekivane događaje koji zahtevaju odlučnu akciju-objasnio je Henderson.

Na tržištu će Avigilon UMD tehnologija biti podržana u Avigilon H4A seriji video nadzor kamera, šireći se na druge serije Avigilon video nadzor kamera u portfoliju tokom 2018-te godine. Postojeći kupci će moći da unaprede određene video nadzor proizvode iz prošlosti da bi imali koriste od ove uzbudljive nove tehnologije. ACC 6.8 sa Avigilonom Unusual Motion Detection tehnologijom dostupan je kupcima i tržištu već od prvog kvartala 2018-te godine. 

NAPOMENE:

 O AVIGILON-u

Avigilon korporacija pruža pouzdana rešenja bezbednosti na globalnom tržištu. Avigilon razvija, projektuje i proizvodi video analitiku, softver za mrežni video nadzor i hardver, video nadzor kamere i rešenja za kontrolu pristupa. Da biste saznali više o Avigilon, posetite avigilon.com

Kako funkcionišu IP kamere za video nadzor?

IP kamere za video nadzor, odnosno kamere koje komuniciraju putem Internet protokola omogućuju prikazivanje snimaka, koji su dostavljeni putem Internet konektivnosti, LAN, ili Wifi mreže. Konektivnost i povezivanje kamera može biti žično ili bežično (Wifi kamere).

Celokupan sistem IP video nadzora sastoji se: od makar jedne IP kamere, opciono MicroSD memorijske kartice, od PoE mrežnog sviča za video nadzor koji će pružiti napajanje IP kamerama, i od signalno-naponske kablovske infrastrukture. Dodatno, veći IP video nadzor sistemi podrazumevaju nabavku video nadzor snimača, klijentskih radnih stanica i monitora, dok kod manjih sistema besplatna aplikacija za udaljeni pristup video nadzor sistemu putem Interneta efikasno obavlja posao.

Jedna od glavnih prednosti IP video kamera za nadzor jeste pojednostavljena i efikasna konektivnost, radi pretrage snimljenog zapisa, alarmnih događaja, ili gledanja snimaka uživo, što je čini idealnom za monitoring bitnih događaja sa udaljene lokacije, putem Interneta.

Druga korisna funkcionanost kamere IP jeste lokalno arhiviranje snimaka na samoj kameri putem MicroSD kartice, što pojednostavljuje arhitekturu sistema i omogućuje naknadno pregledanje video nadzor zapisa. Postoje i LTE 4G i 5G kamere za video nadzor koje uz microSD karticu i uz SIM karticu omogućuju notifikacije korisniku u slučaju alarmnih situacija.