OMETANJE ALARMNOG SIGNALA I KAKO GA SPREČITI

ometanje-wifi-alarmnih-signala-i-kako-ga-spreciti-600x530

Sadržaj članka

Saznajte što je Jamming, odnosno ometanje signala bežičnog sigurnosnog sustava, što su generatori smetnji signala, na koji način rade, koje su njihove mogućnosti, te koje je mjere poduzeo Ajax kako bi odbranio svoje korisnike od ove vrste sabotaže.

Što je jamming i kako ga spriječiti

Jamming (odnosno ometanje signala bežičnog sigurnosnog sustava) predstavlja nezakonito stvaranje smetnji unutar radijskih kanala. Koristi se za sprečavanje komunikacije alarma unutar bežičnih sigurnosnih sustava. Uređaji za ometanje nazivaju se generatorima smetnji ili prigušivačima signala.
Generatori smetnji djeluju unutar određenog radijusa na frekvenciji uređaja čiji rad žele ometati. Ako se frekvencije uređaja i generatora smetnji ne podudaraju, ometanje neće utjecati na rad uređaja.
Ometanje može biti usmjereno na pojedinačne detektore kao i na sigurnosni sustav u cjelini.

wifi senzor, ometač i upravljačka ploča

WiFi senzor – Ometač/Prigušivač signala – Upravljačka ploča

„Pokušaji ometanja događaju se relativno rijetko, tj. ne dogodi se više od 5 slučajeva godišnje na 20.000 štićenih objekata. To se pripisuje činjenici da provale u kuće čije su prostorije opremljene alarmnim sustavima traju do 2 minute. Ometanje stvaranjem smetnji unutar radijskih kanala je neprikladno u ovom slučaju jer samo produljuje 
proces.” Izjavio je Sergey Yuriev, tehnički stručnjak tvrtke Carabiner security.

ajax sigurnosni sustav

Kako Ajax sigurnosni sustav reagira na ometanje stvaranjem smetnji unutar radijskih kanala:
Hub koristi GSM i Ethernet za povezivanje s uslugom Ajax Cloud i za prijenos upozorenja korisniku i sigurnosnoj tvrtki, a Hub Plus je jedinstven među upravljačkim pločama sigurnosnog sustava – istodobno koristi četiri komunikacijska kanala: Wi-Fi, Ethernet i dva 2G/3G utora za SIM karticu. Za komunikaciju s uređajima sigurnosnog sustava centralni uređaji koriste patentiranu Jeweller radio tehnologiju.

komunikacijski kanali

Ometanje GSM kanala može biti uspješno samo ako je GSM signal slab. Snažan signal gotovo je nemoguće ometati zbog jačine signala odašiljača mobilnog operatera.
Kada se komunikacija putem GSM kanala izgubi, u Ajax se aplikaciji, na ikonu centralnog uređaja vašeg sustava, brojaču grešaka dodaje broj „1“ (crvena oznaka).

ajax alarmni sistemi

 

U međuvremenu, centralni uređaj i dalje ispravno funkcionira putem Etherneta (i/ili putem Wi-Fi kanala kod Hub Plus uređaja). Ako drugi komunikacijski kanali nisu dostupni ili su odspojeni, Hub gubi vezu s poslužiteljem koji šalje alarm korisnicima sigurnosnog sustava i zaštitarskim tvrtkama. U međuvremenu, sustav nastavlja raditi te izvanmrežno bilježi alarmne događaje i šalje odgovarajuće obavijesti koristeći HomeSiren/StreetSiren sirene.
Kada se veza ponovno uspostavi, svi će zabilježeni alarmni događaji biti isporučeni aplikaciji i zaštitarskoj tvrtki.

jewler ferkvencije

Centralni uređaj i uređaji povezani s njim, neprestano mjere razinu buke u kanalu koji koriste Jeweler frekvencije.

Ajax Hub Plus

Sigurnosni sustav Ajax detektira ometanje signala ako razina buke prelazi -70 dBm dulje od 30 sekundi. Nakon toga centralni uređaj automatski šalje obavijest o ometanju svim korisnicima i zaštitarskoj tvrtki. Nakon toga, kako bi se izbjegao gubitak veze, komunikacija se prebacuje na frekvenciju koja je manje zagađena bukom.

U međuvremenu, ako centralni uređaj izgubi komunikaciju s detektorom ili s nekim drugim uređajem u sustavu, šalje odgovarajuće obavijesti korisnicima sigurnosnog sustava i zaštitarske tvrtke.

Ometanje Wi-Fi kanala

ometanje wifi signala

Kada dođe do ometanja signala, Hub Plus i dalje ispravno radi putem Etherneta i SIM kartice (pod pretpostavkom da se ti komunikacijski kanali koriste). Kada se komunikacija putem Wi-Fi kanala izgubi, u Ajax se aplikaciji, na ikonu centralnog uređaja vašeg sustava, brojaču grešaka dodaje broj „1“ (crvena oznaka).

Ako drugi komunikacijski kanali nisu dostupni ili su odspojeni, centralni uređaj gubi vezu s poslužiteljem koji šalje alarm korisnicima sigurnosnog sustava i zaštitarskim tvrtkama. U međuvremenu, sustav nastavlja raditi te izvanmrežno bilježi alarmne događaje i šalje odgovarajuće obavijesti koristeći HomeSiren/StreetSiren sirene.

Ometanje GSM, Wi-Fi, Jeweller kanala

ometanje gsm signala

Generatori smetnji koji mogu istovremeno ometati 2G/3G, Wi-Fi i Jeweller frekvencije na velikom području su skupi uređaji koji nisu dostupni na širem tržištu.

Međutim, ako pljačkaši imaju takav generator smetnji, sigurnosni sustav Ajax će otkriti visoku razinu buke na Jeweller frekvencijama te će poslati odgovarajuće obavijesti korisnicima i zaštitarskoj tvrtki putem Etherneta (ako je spojen). U Ajax aplikacijama vidjeti ćete da su veze putem Wi-Fi i 2G/3G mreža neaktivne. Ako nema Ethernet veze, Hub će izgubiti komunikaciju s poslužiteljem. Poslužitelj će prijaviti problem slanjem upozorenja korisnicima sigurnosnog sustava i zaštitarskoj tvrtki.

Kako zaštititi sigurnosni sustav od ometanja signala

1. Postavite centralni uređaj na mjesto skriveno od trećih osoba, daleko od vrata i prozora. Tijekom instalacije, imajte na umu da lokacija Hub uređaja mora osigurati stabilnu jačinu signala za sve Ajax uređaje.

2. Koristite sve dostupne komunikacijske kanale.
Ako imate Hub, koristite SIM-karticu i Ethernet.
Ako imate Hub Plus: koristite dvije SIM kartice koje podržavaju 3G, Ethernet i Wi-Fi s različitih pristupnih točaka te se mogu spojiti na mrežu različitih pružatelja usluga.

Ako Wi-Fi i Ethernet kanali nisu dostupni, Hub Plus prebacuje komunikaciju na SIM karticu i koristi 3G mrežu. Ako se podaci ne prenose putem 3G interneta, centralni se uređaj prebacuje na 2G mrežu unutar sekunde. Ako problem nije riješen, koristi drugu SIM karticu koja slijedi istu logiku: 3G kao glavna mreža i 2G kao rezervna. Potrebno je do 4 minute za zamjenu SIM kartica, dok 17 minuta predstavlja standard za sigurnosne sustave.

Korištenje dvije SIM kartice neće štititi od ometanja GSM kanala (budući da obje SIM kartice koriste iste frekvencije), ali pomaže u slučajevima kada jedna od SIM kartica prestane reagirati iz bilo kojeg razloga. Na primjer, zbog kvara na strani mobilnog operatera.

Više informacija o Ajax bežičnim alarmnim sustavima pronađite na linku.

Kako funkcionišu IP kamere za video nadzor?

IP kamere za video nadzor, odnosno kamere koje komuniciraju putem Internet protokola omogućuju prikazivanje snimaka, koji su dostavljeni putem Internet konektivnosti, LAN, ili Wifi mreže. Konektivnost i povezivanje kamera može biti žično ili bežično (Wifi kamere).

Celokupan sistem IP video nadzora sastoji se: od makar jedne IP kamere, opciono MicroSD memorijske kartice, od PoE mrežnog sviča za video nadzor koji će pružiti napajanje IP kamerama, i od signalno-naponske kablovske infrastrukture. Dodatno, veći IP video nadzor sistemi podrazumevaju nabavku video nadzor snimača, klijentskih radnih stanica i monitora, dok kod manjih sistema besplatna aplikacija za udaljeni pristup video nadzor sistemu putem Interneta efikasno obavlja posao.

Jedna od glavnih prednosti IP video kamera za nadzor jeste pojednostavljena i efikasna konektivnost, radi pretrage snimljenog zapisa, alarmnih događaja, ili gledanja snimaka uživo, što je čini idealnom za monitoring bitnih događaja sa udaljene lokacije, putem Interneta.

Druga korisna funkcionanost kamere IP jeste lokalno arhiviranje snimaka na samoj kameri putem MicroSD kartice, što pojednostavljuje arhitekturu sistema i omogućuje naknadno pregledanje video nadzor zapisa. Postoje i LTE 4G i 5G kamere za video nadzor koje uz microSD karticu i uz SIM karticu omogućuju notifikacije korisniku u slučaju alarmnih situacija.