ONVIF ADD-ON DODACI – BRŽE DO USKLAĐENOSTI I JEDNOSTAVNIJE IP INTEROPERABILNOSTI

onvif-standard-za-interoperabilnost-video-nadzor-kontrola-pristupa-300x300-1

Sadržaj članka

Posedovanje standardizovanih interfejsa za IP uređaje može rešiti probleme interoperabilnosti i ponuditi više mogućnosti i funkcionalnosti. ONVIF industrijski forum koji pomaže interoperabilnost, predlaže upotrebu ONVIF dodataka kako bi se obezbedilo jednostavnije rešenje za razvojne zahteve tehnologije i specifikacija.

Koncept

ONVIF je uveo koncept dodatka kako bi omogućio veću fleksibilnost i brzinu u interoperabilnosti marketinških funkcija. ONVIF add-on dodaci omogućuju IP kameri ili drugom IP uređaju koji je usklađen sa ONVIF profilom da se prilagodi dodatnim, a time i opcionim mogućnostima van tog konkretnog profila. Pošto su dodatne funkcionalnosti znatno manjeg obima u poređenju sa skupovima funkcionalnosti kompletnog profila, za očekivati je da razvoj i izdavanje specifikacija ONVIF add-on dodataka i alata za testiranje potencijalno bude lakši i brži nego što je to slučaj bio do sada sa specificiranjem i testiranjem celokupnog ONVIF profila.

ONVIF dodaci

ONVIF dodatak se sastoji od najmanje jedne ili više funkcionalnosti koje rešavaju jedan konkretan primer upotrebe. ONVIF dodatak, sam po sebi, nije dovoljno sveobuhvatan da se kvalifikuje kao profil. Funkcije dodatka ne mogu već biti pokrivene u postojećem, ONVIF profilu. Specifikacije za dodatke ne mogu da sadrže opcione zahteve za uređaje/klijente ili obavezne zahteve za uređaje. Dodaci su prilagodljivi promenljivim zahtevima tehnologije i specifikacije zbog lakšeg upravljanja verzijama.

ONVIF usklađenost

IP uređaji/klijenti koji žele da zahtevaju usaglašenost sa dodacima moraju da prođu ONVIF add-on testove usaglašenosti dodataka, kao i da budu u skladu sa ONVIF profilom. Kada dodaci budu dostupni, oni će biti navedeni na veb stranici ONVIF usaglašenih proizvoda. Nijedan dodatak nije dostupan do danas.

ONVIF profil

ONVIF profil ima fiksni i sveobuhvatan skup funkcija koje omogućavaju da se funkcionalni proizvod razvije isključivo na osnovu specifikacije profila. Profil ima obavezne i uslovne karakteristike, koje bi trebalo da budu implementirane na ONVIF usaglašenom uređaju ili klijentu ako podržava tu funkcionalnost na bilo koji način. Specifikacije za profile se ne mogu menjati da bi se obezbedila reversna kompatibilnost.

ONVIF add-on dodatak

Dodatak se sastoji od najmanje jedne ili više funkcija koje rešavaju jedan primer upotrebe. Dodatak, sam po sebi, nije dovoljno sveobuhvatan da se kvalifikuje kao profil. Specifikacije za dodatke ne uključuju opcione zahteve za uređaje/klijente ili uslovne zahteve za uređaje. Da bi bio usklađen sa dodatkom, proizvod mora biti usklađen i sa ONVIF profilom.

ONVIF profili omogućuju jednostavan način da proverite da li su IP uređaji i klijenti kompatibilni jedni sa drugima. Na ovaj način korisnici koji žele interoperabilnost proizvoda različitih proizvođača mogu jednostavnije planirati i projektovati dizajn svog sistema. Funkcionalnosti uključene u profile se ne mogu menjati. Sistemi za kontrolu pristupa mogu da koriste profile A, C, D i M. Video sistemi mogu da koriste D, G, M, S i T kako bi omogućili sistemsku interoperabilnost.

Kako funkcionišu IP kamere za video nadzor?

IP kamere za video nadzor, odnosno kamere koje komuniciraju putem Internet protokola omogućuju prikazivanje snimaka, koji su dostavljeni putem Internet konektivnosti, LAN, ili Wifi mreže. Konektivnost i povezivanje kamera može biti žično ili bežično (Wifi kamere).

Celokupan sistem IP video nadzora sastoji se: od makar jedne IP kamere, opciono MicroSD memorijske kartice, od PoE mrežnog sviča za video nadzor koji će pružiti napajanje IP kamerama, i od signalno-naponske kablovske infrastrukture. Dodatno, veći IP video nadzor sistemi podrazumevaju nabavku video nadzor snimača, klijentskih radnih stanica i monitora, dok kod manjih sistema besplatna aplikacija za udaljeni pristup video nadzor sistemu putem Interneta efikasno obavlja posao.

Jedna od glavnih prednosti IP video kamera za nadzor jeste pojednostavljena i efikasna konektivnost, radi pretrage snimljenog zapisa, alarmnih događaja, ili gledanja snimaka uživo, što je čini idealnom za monitoring bitnih događaja sa udaljene lokacije, putem Interneta.

Druga korisna funkcionanost kamere IP jeste lokalno arhiviranje snimaka na samoj kameri putem MicroSD kartice, što pojednostavljuje arhitekturu sistema i omogućuje naknadno pregledanje video nadzor zapisa. Postoje i LTE 4G i 5G kamere za video nadzor koje uz microSD karticu i uz SIM karticu omogućuju notifikacije korisniku u slučaju alarmnih situacija.