Različite video nadzor tehnologije i kako da prepoznate prednosti

Video-nadzor-tehnologije

Sadržaj članka

U svetlu talasa tehnoloških promena video nadzor tehnologije, imamo potrebu da vam približimo trenutnu tehnološku scenu kamera za video nadzor, kako biste bili u mogućnosti da odaberete pravo i u skladu sa vašim potrebama rešenje.

Svrha ovog teksta je da vam pojasni danas dostupne funkcionalnosti i novitete video nadzor tehnologjie, kako ne biste bili dovođeni u zabludu širokom ponudom opreme i širokim rangom cena.

Rezolucija

Bez obzira da li je rezolucija jedan on najvažnijih kriterijuma prilikom izbora adekvatnih video nadzor kamera, ona je definitivno jedan od svakako najčešće pominjanih kriterijuma prilikom nabavke. Tokom proteklih godina pominjane su rezolucije SD i SD+ (700TVL, 960H, 1000TVL, 1280H, i sl.) – koje se danas praktično uopšte više i ne koriste.

Od 2016-te godine, sve ove rezolucije tehnološki su prevaziđene, a razlog je HD analogna rezolucija koja nam dolazi u obliku AHD, CVI, TVI ponuda. U svakom slučaju naša vam je preporuka da zaobilazite u širokom luku ponude koje uključuju kamere SD i SD+ rezolucije.

720p i 1080p rezolucija – Najčešći izbor

Ulaskom u 2016-tu godinu, kamere sa 720p HD i 1080p (fullHD rezolucijom najčešće su u ponudi na tržištu), a odabirom ovih kamera, shodno svom budžetu, možete biti sigurni u to da je vaša investicija opravdana sa aspekta kvaliteta slike.

4MP rezolucija

Kategorija kamera sa 4MP rezolucijom biće jedan od rastućih tržišnih segmenata na video nadzor tržištu tokom 2016-te godine. Ove kamere i dalje zadržavaju 16:9 format slike, ali pružaju duplo više piksela od 1080p – 2MP kamera.

U našim testiranjima kamere sa 4MP rezolucijom pokazale su da imaju nešto bolji bolji prikaz detalja posmatrane scene od 2MP, međutim posmatrano cenovno, kamere od 4MP često se na tržištu mogu pronaći po ceni koja je približno slična kamerama sa 1080p. Ove kamere su preporučljive za opšte video nadzor potrebe, gde su detalji bitni.

Novo – 4K (8.3MP) rezolucija

4K kamere, četvorostruko većeg broja piksela od kamera sa 1080p rezolucijom, široko su rasprostranjene na tržištu od sredine 2015-te godine.

Mnoge 4K video nadzor kamere takođe podržavaju 12MP režim rada, sa višljim 4:3 formatom slike, u odnosu na 16:9 format koji je prisutan kod 4K tipa kamera.

Ova dodatno omogućena pokrivenost u vidnom polju kamere može biti značajna korisnička funkcioinalnost, kada je u pitanju video nadzor velikih prostora poput saobraćajnica, trgova i industrijskih postrojenja.

IP protiv analogne HD rezolucije

U prošloj godini, analogna HD rezolucija nametnula se kao kredibilni konkurent IP tehnologiji kada je video kvalitet visoke rezolucije (HDTV) u pitanju. Tri najveće komparativne prednosti analog HD tehnologije su niska cena koštanja, jednostavnost instalacije i setovanja sistema, kao i parcijalna reversna kompatibilnost.

  • Cena koštanja HD analogne kamere, sa sličnim setom funkcionalnosti koje IP kamera poseduje, iznosi u proseku ~30% manje nego što iznosi cena IP kamere.
  • HD analogne kamere ne iziskuju IP konfigurisanje, ažuriranje firmvera, otkrivanje na mreži,… rade kao SD analogne kamere.
  • HD analogne video nadzor kamere često omogućuju korišćenje postojeće koaksijalne mrežne strukture, mada je ovde glavno ograničenje starost postojećih izvedenih coax kablova.

Najveći nedostaci HD analogne tehnologije uključuju ograničene funkcionalnosti koje su dostupne u vrhunskoj seriji proizvođača IP kamera, zatim postoji ograničeno mali broj proizvođača koji proizvodi analogne HD kamere, imaju ograničenu rezoluciju, kao i značajne tehnološke nekompatibilnosti.

  • Industrija HD analognih kamera startovala je sa veoma niskom klasom proizvoda i ponudom samo sa fiksnim objektivima i osnovnim funkcionalnostima, praćenom taklđe veoma niskom cenom koštanja. Proizvođači analognih HD kamera počinju da dodaju funkcionalnosti kao što su WDR, dan/noć režim rada, smart IR, autofokus, i sl. međutim, obzirom da ograničen broj proizvođača analognih HD kamera, kao i na cenovno-tehnološki pritisak koji trpe od strane vodećih svetskih IP konkurenata, preporučljivo je da ipak proverite da li su ove funkcionalnosti dostupne kod konkretnog analog HD proizvođača za čije ste se kamere odlučili.
  • Takođe, mnogi vodeći zapadni i japanski proizvođači profesionalne video nadzor opreme jednostavno ignorišu HD analognu tehnologiju – npr. nećete pronaći HD analog kamere kod proizvođača kao što su Axis, Bosch, Sony, Avigilon, Pelco, Panasonic itd. Ovi proizvođači ih sigurno ni ove godine neće proizvoditi, obzirom na njihov snažan fokus na vodeću IP tehnologiju.
  • Rezolucija je i dalje ograničena na 1080p, mada se očekuje proizvodnja i plasman 3MP i 5MP kamera u TVI, kao i protivtipova budućih 4K kamera u CVI i AHD analog tehnologiji.
  • Postoje izražene nekompatibilnosti opreme u okviru različitih HD analognih rešenja, a dodatno je zbunjujući i faktor postojanja više različitih naziva za praktično istu tehnologiju – npr. CVI je nekad označen i kao MPX ili HQA. Ovo uvećava industrijski rizik da različite kamere u okviru iste tehnologije, neće raditi na određenim snimačima.

Video analitika

U ovom momentu na tržištu video nadzor opreme video analitika je prisutna već više od deceniju. Danas imamo veoma široku zastupljenost video analitičkih modula za bezbednosna, ali i za BI poslovna rešenja.

Iako su IP kamere i IP tehnologija nosilac primene video analitike, potrebno je ipak u ovom momentu obratiti pažnju na odabir rešenja pravih proizvođača, obzirom da je VCA industija i dalje u povoju, kao i da u njoj trenutno ima proizvođača sa ne baš kompletno funkcionalnim rešenjima.

Kako funkcionišu IP kamere za video nadzor?

IP kamere za video nadzor, odnosno kamere koje komuniciraju putem Internet protokola omogućuju prikazivanje snimaka, koji su dostavljeni putem Internet konektivnosti, LAN, ili Wifi mreže. Konektivnost i povezivanje kamera može biti žično ili bežično (Wifi kamere).

Celokupan sistem IP video nadzora sastoji se: od makar jedne IP kamere, opciono MicroSD memorijske kartice, od PoE mrežnog sviča za video nadzor koji će pružiti napajanje IP kamerama, i od signalno-naponske kablovske infrastrukture. Dodatno, veći IP video nadzor sistemi podrazumevaju nabavku video nadzor snimača, klijentskih radnih stanica i monitora, dok kod manjih sistema besplatna aplikacija za udaljeni pristup video nadzor sistemu putem Interneta efikasno obavlja posao.

Jedna od glavnih prednosti IP video kamera za nadzor jeste pojednostavljena i efikasna konektivnost, radi pretrage snimljenog zapisa, alarmnih događaja, ili gledanja snimaka uživo, što je čini idealnom za monitoring bitnih događaja sa udaljene lokacije, putem Interneta.

Druga korisna funkcionanost kamere IP jeste lokalno arhiviranje snimaka na samoj kameri putem MicroSD kartice, što pojednostavljuje arhitekturu sistema i omogućuje naknadno pregledanje video nadzor zapisa. Postoje i LTE 4G i 5G kamere za video nadzor koje uz microSD karticu i uz SIM karticu omogućuju notifikacije korisniku u slučaju alarmnih situacija.