FLIR termalna tehnologija u novom ruhu

FLIR_Saros_Video_Nadzor_Dual_Termalna_Kamera

Sadržaj članka

Nova linija video nadzor kamera u FLIR ponudi – SAROS

FLIR je pokrenuo projekat Saros, ozbiljno tehnološki kompetitivnu ponudu koja dolazi sa dugim nizom mogućnosti: dual termalni senzori, 4K video, 940nm IR diode, white LED’s, video analitika, dvosmerni audio, cloud konektivnost,…

U ovom tekstu ispitujemo Saros funkcionalnosti i tvrdnje, komparirajući ga sa Avigilon, Dahua i Hikvision rivalima.

 

Saros – pregled proizvoda

Saros linija kamera je kombinacija termo/konvencionalnih analitičkih kamera, a na tržištu je predstavljena kao solucija za obezbeđenje lokacija bez fizičkog obezbeđenja, sa definisanim perimetarskim barijerama, kao što su gradilišta, trafostanice, automobilski placevi, arene, itd. Saros koristi Dual FLIR Lepton(niska rezolucija – svaki po 160×120 piksela) objektive, koji spojeni zajedno daju vidokrug od 90 stepeni horizontalno, sa pouzdanom detekcijom, kako FLIR navodi, do 50m.

Dodatno, Saros na raspolaganju ima specijalizovane višestruke opcije za montažu, za 180 ili 270 stepeni  termalno-vizuelne pokrivenosti:

Postoje 2 opcije za kombinaciju objektiva:

  • 3-9mm motorizovani objektiv 1080P
  • fiksni objektiv 4K rezolucije (thermal view matching 90-degree FoV)

Obe opcije uključuju 940 nm IR i white LED-ice.

Kada bude i zvanično u ponudi, Saros linija proizvoda biće ONFIV kompatibilna.

Zakazana je promocija ove linije FLIR video nadzor proizvoda za Q3, 2018.

 

FLIR_Saros_Video_Nadzor_termalna_tehnologija_2

 

Zašto dualni termalni senzori

Pozitivna strana dualnih termalnih senzora niske rezolucije jeste u tome da pružaju prednosti termalne tehnologije po mnogo nižoj ceni i sa manjim form faktorom u odnosu na konvencionalne CIF ili QVGA termalne kamere, zadržavajući prednosti termalnih kamera kada je u pitanju analitika, poput npt. mogućnosti da se ignorišu svetlost, senke, i sl. Negativna strana nekorišćenja termalnih senzora veće rezolucije jeste u tome da kamera neće detektovati sa pouzdanošću na većim razdaljinama(projektovani maksimum je 50m umesto 150m, 200m,…)

 

Video analitika od  Traficon-a

Ugrađena analitika dolazi od Traficon-a kojeg je FLIR akvizirao još 2013. godine, i nije povezana sa takođe akviziranom DvTel/IOI analitikom. Analitika za bezbednost javnog saobraćaja dizajnirana je za detekciju ljudi i vozila na otvorenim sredinama, i koristi se u spoljašnjim aplikacijama dugi niz godina.

 

Zašto bela svetlost i IR diode

IR 940nm LED diode nemaju crveni odsjaj, a belo LED svetlo se može isključiti za potrebe specijalnih ili prikrivenih operacija. Efektivni domet IR dioda (50m) biće kraći od konkurenata sa IR 850nm diodama, koje emituju vidljivo crveni odsjaj.

 

FLIR omogućuje kontrolu funkcionalnosti osvetljenja

IR LED diode mogu biti stalno uključene noću. Sa belim LED diodama, uključivanje je odgovor na detektovanu osobu ili vozilo. To će omogućiti snimanje incidenta noću u boji, objektivom od 1080P/4K, kao i vizuelnu smetnju uljezu. LED diode su integrisane direktno sa kamerom i to omogućava automatsko podešavanje objektiva za promenu svetlosti brže nego kada se koristi eksterni IR ili kada se koriste reflektori.

 

Cloud konektivnost / Opcije udaljenog monitoringa 

Saros linija video nadzor kamera je prva FLIR-ova termalna bezbednosna linija kamera koja se povezuje sa novom FLIR cloud platformom. FLIR planira da ima više kamera povezanih na ovaj servis u budućnosti.

Daljinske video-alarm platforme za nadzor, kao što su i-ViewNow i SureView će moći da prime analitičke događaje iz Saros kamere i da pregledaju video strimove za potrebe video verifikacije. FLIR reklamira integratorima daljinsko cloud povezivanje kao potencijalnu RMR(recurring monthly revenue) dodatnu vrednost za pružanje usluga daljinskog video monitoringa.

 

Cena: niska za termalne / visoka za konvencionalne video nadzor kamere 

Flir očekuje da će preporučena maloprodajna cena (MSRP) biti u rangu od niske ka srednjoj, oko 1,800 Eur,

u zavisnosti od tačne konfiguracije kamere. Kombo kamere sa termovizijskim/vizuelnim objektivom i sa ugrađenom video analitikom obično koštaju mnogo više.

Međutim, u poređenju sa konvencionalnim varifokalnim 1080p objektivom ili kamerama sa objektivom 4K rezolucije, IR Outdoor Dome opcije su znatno jeftinije i kreću se u rasponu od 200 do 1.000 EUR.

 

Izazovi u skorijoj budućnosti za FLIR

FLIR je imao nekoliko turbulentnih godina na tržištu video nadzora: napuštanje njihovih pokušaja da obezbede end-to-end soluciju, prodaja Lorek-a/SMB biznisa i odvajanje osnovnog termalnog posla od stečenog DVTel… FLIR je imao i više propusta u svojim termalnim kamerama, u vezi sa kašnjenjem u RMA isporuci.

Zbog ovoga, postoji zabrinutost da li FLIR može da isporuči ove solucije i pokaže da su se otarasili problema iz poslednjih nekoliko godina.

 

Poređenje sa Avigilon-om

Avigilon ima prednost u dokazanim performansama i u nižoj ceni. Avigilon-ova analitika je konstantno omiljena analitika za integratore, testirana kao izuzetno pouzdana u svim uslovima rada, i nativno radi sa Avigilon konvencionalnim video nadzor kamerama, plus duplo je povoljnija od FLIR-ove Saros linije kamera. Avigilon ima postojeću integraciju sa rešenjima drugih proizvođača. Čak i ako Saros radi dobro, Avigilon integratori će biti veoma motivisani da ostanu pri Avigilon rešenjima.

Nedostatak Avigilon-a su njegova ograničenja. Avigilon analitički događaji nisu podržani od treće strane VMS-ova i Avigilon ima čvrsto kontrolisani kanal integratora. Za razliku od ovoga, Saros će se prodavati putem distribucije i biće šire dostupan integratorima koji ili ne mogu kupiti Avigilon ili žele uređaje sa većom podrškom treće strane.

 

Poređenje sa Dahua/Hikvision-om

Prednost Dahua i Hikvision-a jeste u tome što ovi vendori nude video analitiku na kamerama i NVR uređajima, uključujući i outdoor IR dome kamere po 80 % nižoj ceni od FLIR Saros-a. Čak Hikvision-ov DeepInMind NVR košta par stotina eur po kanalu. Za Dahua ili Hikvision-ove integratore, korišćenje ili razmatranje FLIR-ovog Saros-a, cena je previsoka i kao takva ne prihvatljiva.

Nedostaci za Hikvision su tačnost i performanse (na primer: rezultati testova DeepInMind solucije). Operativni troškovi reagovanja na lažne uzbune mogu da budu skuplji dugoročno od kupovine inicijalno skupljih proizvoda (bilo Avigilon ili potencijalno FLIR Saros).

Dahua i Hikvision primenjuju ogromne analitičke sisteme unutar Kine, tako da će dato vreme i iskustvo, ako i kada se poboljšaju, značajno uzdrmati situaciju za Avigilon, Flir, i druge zapadne ponude.

 

Da rezimiramo

U najavi, proizvod ima potencijal da bude veoma jak, u smislu tačnosti (potpomognut termalnom primenom), video verifikacije (sa do 4K i IR diodama, plus belo LED svetlo) i daljinskom monitoring integracijom (sa cloud konektovanjem). I ako FLIR može ovo da izvede, to bi trebalo da bude visoko kvalitetna solucija, sa veoma malo lažnih alarma.

Glavni izazov je koliko bolja i za koliko dugo može biti bolja FLIR-ova ponuda u odnosu na jednostavnije ponude sa nižim troškovima. Pa čak i ako konkurenti imaju više lažnih upozorenja, ako je razlika dovoljno mala, možda bi više smisla imalo, za neke daljinske monitoring usluge, da jednostavno plate marginalno više operativnih troškova, nego potencijalnih hiljadu ili više kapitalnih izdataka. FLIR-u se taj konkurentni rizik može dodatno povećati ukoliko, ili kada jeftiniji rivalski proizvodi dostignu stepen tržišne i tehnološke zrelosti kada su u pitanju AI, deep learning video nadzor solucije koje nude.

 

FLIR SAROS serija video nadzor kamera

FLIR Saros datasheet

Kako funkcionišu IP kamere za video nadzor?

IP kamere za video nadzor, odnosno kamere koje komuniciraju putem Internet protokola omogućuju prikazivanje snimaka, koji su dostavljeni putem Internet konektivnosti, LAN, ili Wifi mreže. Konektivnost i povezivanje kamera može biti žično ili bežično (Wifi kamere).

Celokupan sistem IP video nadzora sastoji se: od makar jedne IP kamere, opciono MicroSD memorijske kartice, od PoE mrežnog sviča za video nadzor koji će pružiti napajanje IP kamerama, i od signalno-naponske kablovske infrastrukture. Dodatno, veći IP video nadzor sistemi podrazumevaju nabavku video nadzor snimača, klijentskih radnih stanica i monitora, dok kod manjih sistema besplatna aplikacija za udaljeni pristup video nadzor sistemu putem Interneta efikasno obavlja posao.

Jedna od glavnih prednosti IP video kamera za nadzor jeste pojednostavljena i efikasna konektivnost, radi pretrage snimljenog zapisa, alarmnih događaja, ili gledanja snimaka uživo, što je čini idealnom za monitoring bitnih događaja sa udaljene lokacije, putem Interneta.

Druga korisna funkcionanost kamere IP jeste lokalno arhiviranje snimaka na samoj kameri putem MicroSD kartice, što pojednostavljuje arhitekturu sistema i omogućuje naknadno pregledanje video nadzor zapisa. Postoje i LTE 4G i 5G kamere za video nadzor koje uz microSD karticu i uz SIM karticu omogućuju notifikacije korisniku u slučaju alarmnih situacija.