SOFTVER ALATI ZA VIDEO NADZOR PROJEKTOVANJE I DIZAJN SISTEMA

video-nadzor-softver-alati-za-projektovanje-300x300-1

Sadržaj članka

Projektovanje i dizajn video nadzor sistema korišćenjem besplatnih softver aplikacija vodećih proizvođača postala je nezaobilazna praksa, kako instalatera-integratora, tako i projektanata ali sve više i praksa korporativnih kupaca. Kalkulacija neophodne gustine piksela u sceni, proračuni neophodne rezolucije, minimalnih i optimalnih snimačkih kapaciteta, dizajn sistema koji je u skladu sa raspoloživim bandwidth mrežnim resursima,.. i još mnogo drugih relevantnih parametara dostupni su u okviru profesionalnih a besplatnih softver alata za video nadzor projektovanje i sistemski dizajn.

Video nadzor projekat i sistemski dizajn

Bez obzira na veličinu nadzornog sistema koji se planira, kao i na to da li je dizajn sistema potreban projektantu, instalateru, ili kompaniji krajnjem korisniku, softver alati za ovu namenu od izuzetne su koristi.

Aplikativni softveri za ovu namenu u velikoj većini slučajeva su besplatni za online korišćenje ili za besplatan download.

Preliminarno projektovanje i dizajn video nadzor sistema od višestruke je koristi jer omogućuje uključenima u ovaj proces da usaglase sistemske potrebe sa raspoloživim mrežnim i resursnim kapacitetima u kompaniji ili organizaciji koja planira video nadzor nabavku.

Sa aspekta projektantskih i instalaterskih kompanija, precizan i pravilan dizajn svih elemenata relevantnih za projekat od ključne je važnosti za efikasnu implementaciju sistema, kao i za operativnu funkcionalnost u periodu eksploatacije instaliranog video nadzor sistema. Sa aspekta kupaca i krajnjih korisnika, planiarnje unapred bitnih elemenata nadzornog sistema omogućuje znatne uštede i sprečava nastanak naknadnih troškova izazvanih pogrešno isprojektovanim sistemom u odnosu na potrebe korisnika.

 

Tri ključna elementa projektnog dizajna

Prilikom korišćenja softver alata za projektovanje i dizajn video nadzor sistema ovo su neke od najrelevantnijh informacija koje vam ovi softver alati mogu isporučiti:

 

#1 Gustina piksela

Gustina piksela po metru osnovni je pokazatelj nivoa detalja u sceni i prvi kriterijum prilikom odabira nadzornih kamera. Određivanje PPM-a (Pixels Per Meter) će vam pomoći da napravite optimalan izbor kamera u skladu sa realnim video nadzor potrebama.

PPM preporuke u zavisnosti da li je projektni zadatak prepoznavanje ili identifikacija, bilo da se radi o vozilima ili osobama, možete pronaći na Avigilon System Design besplatnom, a profesionalnom softver alatu za projektovanje i dizajn video nadzor sistema.

PPM kao jedan od najznačajnijih elemenata projektnog dizajna korisnicima, projektantima i integratorima može jasno i nedvosmisleno prikazati koja rezolucija kamere za video nadzor je potrebna za npr. identifikaciju lica ili registarskih tablica vozila, i na kojim udaljenostima od kamere je ovaj scenario pouzdano izvodljiv.

Na ovaj način, korišćenjem PPM kalkulator rezultata ne može se dogoditi da u realnom scenariju, nakon što je sistem instaliran i pušten u rad, ne postoji dovoljan kapacitet video nadzor kamera i prateće opreme u odnosu na projektni zadatak.

 

#2 Proračun snimačkih kapaciteta

Sve zemlje u regiji Balkana imaju zakonom propisanu minimalnu retenciju video arhive, koja u većini slučajeva iznosi 30 dana. Dodatno, neki specifični industrijski sektori po zakonu moraju čuvati 60 ili 90 dana video nadzor snimaka. A povrh svega i GDPR odredbe utiču na način kako se upravlja video nadzor arhivom i specifično zabranjuju arhiviranje video materijala u dužem od zakonom propisanom vremenskom intervalu.

Upravo iz ovih razloga i profesionalci i kupci koriste softver alate za projektovanje i dizajn, jer im ovi alati pružaju dodatnu zaštitu od zakonske izloženosti i prekršaja koji vode ka visokim novčanim kaznama.

Softver alati za efikasnije video nadzor projektovanje i dizajn pružiće vam jednostavan prikaz projektovanog snimačkog kapaciteta HDD prostora, ali vam i dati precizan broj dana koliko će se video snimci arhivirati na serveru/serverima.

Većina softverskih alata proizvođača može vam pomoći u projektovanju ovog elementa, preporučujemo da pogledate kako to izgleda na primeru Avigilon System Design ili na primeru Axis Design Tool softver alata za projektovanje i dizajn video nadzor sistema.

 

#3 Bandwidth kalkulator

Situacije kada raspoloživi mrežni kapaciteti u kompaniji korisnika budu napregnuti do tačke pucanja, podjednako su stresni i za korisnike i za instalater-integrator kompanije. Upravo iz tog razloga prioritet je pravilan proračun potrebnih bandwidth kapaciteta za neometano funkcionisanje video nadzor sistema, ali i drugih, poslovnih operacija na mreži.

Kalkulator mrežnih kapaciteta u okviru softverskih alata proizvođača omogućuje proračun ukupnog mrežnog saobraćaja koji od nadzornih kamera dolazi do video nadzor snimača/servera.
Dodatno, neki od ovih kalkulatora mogu vam dati i preporuke za odabir adekvatnog video nadzor servera kao i količine neophodnih servera, ukoliko broj kamera korišćenih u kalkulatoru prevazilazi mrežne kapacitete odabranog snimača/servera.

Ukoliko na jednoj proizvođačkoj softver platformi ne možete pronaći sve što želite, interesantna i korisna stvar je što kao npr. korisnik ili kao instalater možete koristiti softver platforme za projektovanje različitih proizvođača, kako biste dobili sve ključne parametre za uspešno projektovanje i implementaciju željenog video nadzor rešenja.

U nastavku možete pronaći softver alate vodećih proizvođača koji vam mogu olakšati i ubrzati posao kada su u pitanju pravilno video nadzor projektovanje, sistemski dizajn i odabir adekvatne opreme:

1. AVIGILON SYSTEM DESIGN
2. AXIS DESIGN TOOL
3. DAHUA VIDEO SYSTEM DESIGN
4. HIK DESIGN TOOL
5. VIDEOTEK IP VIDEO SDT

 

Podrška u projektovanju i dizajniranju video nadzor rešenja

Upstream ICT Alliance stoji na raspolaganju svim korisnicima, projektantima i integratorima kojima je potrebna pomoć, podrška i obuka za korišćenje ovih izuzetno korisnih softver alata za projektovanje i dizajn video nadzor rešenja. Dodatno, u saradnji sa članicama ICT alijanse – licenciranim sistem integrator kompanijama, svim zainteresovanim kupcima sistema obezbeđujemo posebne uslove projektovanja, planiranja i izrade Akt o proceni rizika u zaštiti lica imovine i poslovanja.

Kako funkcionišu IP kamere za video nadzor?

IP kamere za video nadzor, odnosno kamere koje komuniciraju putem Internet protokola omogućuju prikazivanje snimaka, koji su dostavljeni putem Internet konektivnosti, LAN, ili Wifi mreže. Konektivnost i povezivanje kamera može biti žično ili bežično (Wifi kamere).

Celokupan sistem IP video nadzora sastoji se: od makar jedne IP kamere, opciono MicroSD memorijske kartice, od PoE mrežnog sviča za video nadzor koji će pružiti napajanje IP kamerama, i od signalno-naponske kablovske infrastrukture. Dodatno, veći IP video nadzor sistemi podrazumevaju nabavku video nadzor snimača, klijentskih radnih stanica i monitora, dok kod manjih sistema besplatna aplikacija za udaljeni pristup video nadzor sistemu putem Interneta efikasno obavlja posao.

Jedna od glavnih prednosti IP video kamera za nadzor jeste pojednostavljena i efikasna konektivnost, radi pretrage snimljenog zapisa, alarmnih događaja, ili gledanja snimaka uživo, što je čini idealnom za monitoring bitnih događaja sa udaljene lokacije, putem Interneta.

Druga korisna funkcionanost kamere IP jeste lokalno arhiviranje snimaka na samoj kameri putem MicroSD kartice, što pojednostavljuje arhitekturu sistema i omogućuje naknadno pregledanje video nadzor zapisa. Postoje i LTE 4G i 5G kamere za video nadzor koje uz microSD karticu i uz SIM karticu omogućuju notifikacije korisniku u slučaju alarmnih situacija.