Vodič za analog HD video nadzor

video-nadzor-vodic-za-analog-hd-video-nadzor-tehnologiju-300x228-1

Sadržaj članka

Za sve koji nisu direktno upućeni u HD video nadzor, dajemo prikaz tipova ove tehnologije. AHD, CVI i TVI danas isporučuju video strim od 1080p na razdaljinama i do 500m putem standardnog koaksijalnog kabla, pa evo i ukratko pregleda šta je to tačno u ponudi na tržištu

AHD

Analog High Definition (AHD) razvijen je od strane koreanskog proizvođača čipova NextChip, originalno zamišljen za protoke max. 720p rezolucije, ali je vremenom razvijeno rešenje i za 1080p. Digital Watchdog i Samsung deo su proizvođača koji imaju AHD video nadzor rešenja.

CVI

HD-CVI (Composite Video Interface) razvijen je od strane Dahua Technology, i inicijalno je ova tehnologija bila dostupna samo njima. Kasnije je postala rasprostranjena i dostupna, a kroz OEM kamera i snimača je u ponudi imaju i FLIR, Honeywell, Q-See, i još par poznatijih proizvođača. Po performansama slična je AHD i TVI-u.

TVI

Proizvođač čipova TechPoint razvio je HD-TVI (Transport Video Interface), koji je usvojen od strane nekoliko proizvođača, poput HikVision, KT&C, CNB i Speco.

Kada je inicijalno puštena u rad, HD-TVI je imala značajnih problema prilikom korišćenja UTP ili dugih coax kablova, ali naravno ovo je ispravljeno u sledećoj generaciji čipova, koji danas imaju slične performanse kao i HD-CVI i AHD.

Enkodiranje i prenos signala

Video nadzor sistemi enkoduju i kompresuju snimak. Danas su uobičajeni kompresioni standardi H.264 i H.265, a osnovna razlika je u načinu kompresovanja, tj. da li se ono vrši u samoj kameri, ili se vrši na serverskoj strani.

Prednosti enkodovanja na strani kamere

Bandwidth je je praktično ’neograničen’. Obzirom da se video zapis kompresuje u samoj kameri, izlazni strim može biti 3MP, 5MP, 10MP, 20MP, ili čak i veći, a da se pritom može lako transmitovati putem standardne mrežne infrastrukture (npr. 100Mb Ethernet).

Nikakav specijalizovan hardver nije vam u ovom slučaju potreban na serverskoj strani. Obzirom da se video kompresuje (H.264 / H.265) na strani kamere, sve što je snimaču potrebno jeste zapravo VMS platforma koja je u stanju da dekodira i da prikaže video zapis.

Nasuprot ovome, kada se enkoding vrši na strani servera, uvek je neophodan specijalizovan hardver koji po pravilu uvek ograničava mogućnosti kompatibilnosti opreme koja se koristi.

Mane enkodovanja na strani kamere

Svaka kamera mora da poseduje adekvatnu procesorsku snagu potrebnu za enkodovanje videa, umesto da ga samo prosledi do snimača ili enkodera koji će ovu operaciju umesto kamere vršiti.

Ova dodatna procesorska snaga kamere dolazi po određenoj ceni, što predstavlja povećan trošak pri nabavci kamera, posmatrajući kroz prizmu poređenja sa analognim HD kamerama, koje koštaju manje nego IP kamere, ali i koje za razliku od IP kamera nemaju mogućnost kompresovanja u samoj kameri.

Rezolucija

IP kamere imaju veliko vođstvo u maksimalnoj rezoluciji u odnosu na analog HD kamere. Dok su IP kamere danas često dostupne u 4K (8.3MP), 12MP, 30MP, 40MP,– Analog HD kamere i dalje poseduju maksimalnu rezoluciju od svega 1080p (2MP) u svim (AHD, CVI, TVI) varijantama. Međutim, postoje najave od strane proizvođača analog HD kamera za 3MP, 5MP, pa čak i za 4K rezoluciju tokom 2016-te godine.

Sa druge strane, dok veće rezolucije omogućuju široku video nadzor primenu za različite specifične instalacije, mnogi će se složiti da je rezolucija od 1080p (2MP) dovoljno visoka (FullHD) za većinu video nadzor potreba.

Primetno je takođe da uprkos tvrdnjama analog HD proizvođača da koriste megapikselne senzore, testiranja nezavisnih konsultanata u video nadzor industriji pokazala su da analog HD 1080p nije megapiksel tehnologija, već zapravo predstavlja samo NTSC / PAL rašireni video strim.

Napredne funkcionalnosti

CVI i TVI omogućuju neke od naprednih funkcionalnosti kamere kao što su npr. dvosmerni audio, I/O portovi, WDR, kao i PTZ kontrola i konfiguracija putem koaksijalnog kabla. AHD i SDI i dalje ne pružaju ove funkcionalnosti.

Analogna HD tehnologija još uvek iza IP tehnologije, gde IP kamere podržavaju napredna procesiranja audio signala, ispravljanje distorzije slike, višestruke senzore, video analitiku koja se izvršava na smoj kameri,…

Kompatibilnost sa snimačima

Analog HD kamere imaju potrebu za specijalizovanim snimačkim / enkoding hardverom. Ni jedna od ovih analognih HD kamera (AHD, CVI, TVI) ne može biti prepoznata od strane nekog ranije proizvedenog analognog DVR snimača. Takođe, HD video nadzor oprema nije uvek kompatibilna ni međusobno, pa tako na primer, ako konektujete TVI kameru na AHD ili na CVI snimač – nećete dobiti upotrebljiv video.

Kod IP kamera je zahvaljujući upotrebi ONVIF standarda, omogućeno da svaka IP kamera, koja podržava ONVIF, bude kompatibilna sa svakim snimačem i VMS-om koji takođe podržava industrijski standard.

Cene

Cene IP kamera su danas umereno visoke, u odnosu na ekstremno visok nivo cena tokom perioda 2000-2010. SDI kamere imaju visok nivo cena u odnosu na IP, pre svega zbog premale primene SDI tehnologije.

Cene AHD, CVI, TVI i 960H kamera i snimača imaju izuzetno nizak nivo cena kada se porede sa IP kamerama sličnih karakteristika, pa tako cene kreću već od 35€ za 1080p analog HD kamere, ili već od 155€ za analog HD snimače.

Jednostavnost instalacije

Povezivanje kamera na snimače mnogo je teže kod IP, nego što je to slučaj kod analog HD kamera. Kod IP kamera, svakoj kameri je potrebna IP adresa, mrežno okruženje je potrebno da se podesi direktno, tehničari moraju da poznaju mrežne protokole kako bi konektovali kamere, a i video menadžment softver i rekorder moraju podržavati konektovane kamere, bilo putem drajvera, bilo putem ONVIF-a.

IT video nadzor profesionalcima ovo neće predstavljati poseban problem, ali mnogi ne-IT i tradicionalni sistem integratori preferiraju analog HD tehnologiju zbog „Plug&Play“ jednostavnosti.

IP tehnologija vodi, CVI i TVI najjači u početnom segmentu tržišta

Bez iznenađenja, obzirom da IP tehnologija ima veliku startnu prednost (prva IP kamera proizvedena još davne 1996-te godine), ona ima vođstvo u rezoluciji, funkcionalnostima, kao i širokom spektru raspoloživih modela kamera.

CVI i TVI proizvođači analog HD video nadzor opreme pozicionirali su se kao snažni konkurenti, posebno u segmentu osnovne opreme i osnovnih video nadzor funkcionalnosti, gde se njihov osnovni, ali realni HD kvalitet slike nudi po mnogo nižim cenama i uz pojednostavljenu instalaciju, što ih čini prilično atraktivnim.

Budućnost AHD-a ostaje da se vidi kakva će biti na posletku. Sa slabom podrškom vendora u prethodnim godinama, CVI i TVI su bile mnogo atraktivnije opcije, međutim sa dodatom podrškom Samsung-a i Digital Watchdog-a, AHD sada može komparirati CVI/TVI tehnologiji.

HD-SDI je u suštini stvar prošlosti, bez značajnih novih modela kamera i prateće opreme, kao i bez značajnih marketing napora, čini se da 960H/SD analogna video nadzor oprema ima ograničen životni vek, unapred određen od strane analog HD konkurenata.

Kako funkcionišu IP kamere za video nadzor?

IP kamere za video nadzor, odnosno kamere koje komuniciraju putem Internet protokola omogućuju prikazivanje snimaka, koji su dostavljeni putem Internet konektivnosti, LAN, ili Wifi mreže. Konektivnost i povezivanje kamera može biti žično ili bežično (Wifi kamere).

Celokupan sistem IP video nadzora sastoji se: od makar jedne IP kamere, opciono MicroSD memorijske kartice, od PoE mrežnog sviča za video nadzor koji će pružiti napajanje IP kamerama, i od signalno-naponske kablovske infrastrukture. Dodatno, veći IP video nadzor sistemi podrazumevaju nabavku video nadzor snimača, klijentskih radnih stanica i monitora, dok kod manjih sistema besplatna aplikacija za udaljeni pristup video nadzor sistemu putem Interneta efikasno obavlja posao.

Jedna od glavnih prednosti IP video kamera za nadzor jeste pojednostavljena i efikasna konektivnost, radi pretrage snimljenog zapisa, alarmnih događaja, ili gledanja snimaka uživo, što je čini idealnom za monitoring bitnih događaja sa udaljene lokacije, putem Interneta.

Druga korisna funkcionanost kamere IP jeste lokalno arhiviranje snimaka na samoj kameri putem MicroSD kartice, što pojednostavljuje arhitekturu sistema i omogućuje naknadno pregledanje video nadzor zapisa. Postoje i LTE 4G i 5G kamere za video nadzor koje uz microSD karticu i uz SIM karticu omogućuju notifikacije korisniku u slučaju alarmnih situacija.