ZAŠTITA PERIMETRA I VIDEO NADZOR TEHNOLOGIJE

zastita-perimetra-video-nadzor-300x300-1

Sadržaj članka

Zaštita perimetra nije više samo skup kamera i senzora. Upotrebom na tržištu dokazanih AI algoritama i samo-učeće analitike, perimetarska zaštita dobila je inteligentnog saborca u odbrani od upada i očuvanju izuzetno visokog stepena bezbednosti. Veliki industrijski objekti, vojni objekti, objekti od infrastrukturnog značaja za društvo sve češće uz profesionalnu opremu za video nadzor, nabavljaju i koriste i naprednu video analitiku i AI algoritme kako bi poboljšali bezbednost i podigli zaštitu objekta na viši nivo.

 

Perimetarska zaštita – kompleksnost i značaj u zaštiti objekata

U prošlosti je zabeležen velik broj upada u zonu objekata kritične infrastrukture, koji su za rezultat imali nanošenje većih ili manjih šteta, krađa, dovođenje objekta ili ljudskih života u opasnost… Naprednom tehnologijom i uvođenjem video analitike u video nadzor sisteme i AI algoritama u kamere za video nadzor, ovakvi neželjeni događaji svedeni su na minimum, a o uštedi vremena i efikasnijoj alokaciji raspoloživih resursa da i ne govorimo.

Jedan od proizvođača koji je svoj razvoj i integraciju napredne video analitike i AI algoritama u video nadzor solucije usmerio baš ka perimetarskoj zaštiti, jeste Avigilon. U nastavku teksta opisaćemo neke od mogućnosti i prednosti video analitike karakteristčne za ovog kanadskog proizvođača profesionalnih video nadzor rešenja, kao i ukazati na sam značaj perimetarske zaštite i tehnologije uz pomoć koje je značajno unapređen monitoring i kontrola perimetra kod objekata kritične infrastrukture.

 

Napredna video nadzor solucija – najbolje rešenje perimetarske zaštite

Fizičko obezbeđenje, čuvar ili zaštitna ograda predstavljaju prepreku neovlašćenom licu da uđe u određenu zonu nekog objekta, ali često ove prepreke nisu dovoljno dobro rešenje i u velikom broju slučajeva desi se da zbog ljudske nemarnosti, nedovoljne pažnje, ili nedovoljnog obezbeđenja dođe do nanošenja šete, odnosno neželjenih upada po liniji štićenog perimetra. Video nadzor, pre svega za industrijske i vojne objekte, ima ulogu da potpomogne ili u potpunosti zameni fizičke barijere poput niskih ograda, fizičkog obezbeđenja… i na vreme detektuje uljeza i upozori na moguće pretnje po bezbednost objekta.

Razvojem tehnologije i integracijom video analitike i veštačke inteligencije (Artificial Intelligence), video nadzor sistemi imaju sve veći značaj u perimetarskoj zaštiti, i povećavaju sigurnost ovakvih objekata. Kanadski proizvođač naprednih video nadzor rešenja, Avigilon, razvio je video analitiku zasnovanu na AI algoritmima koja automatski detektuje klasifikovane objekte bez lažnih alarma i o tome šalje notifikacije operaterima. Dodatno ova AI tehnologija može detektovati neke neuobičajene radnje koje se odvijaju na liniji štićenog perimetra i na taj način ova tehnologija može preduprediti incidentne situacije upada ili činjenja druge štete po liniji perimetra.

 

 

Efikasno upravljanje rizicima i kontrola perimetra

Integrisana video analitika u Avigilon Control Center VMS-u u velikoj meri olakšava i unapređuje kontrolu perimetra, ali i povećava sigurnost samog objekta detektujući sve potencijalno rizične i neuobičajene situacije. Napredna video analitika inkorporirana u Avigilon kamerama i ACC VMS-u, zaposlenima u monitoring centru, omogućuje da kroz jedinstven Focus of Attention korisnički interfejs pravovremeno odgovore na razne izazove i da efikasno spreče pokušaje upada neovlašćenih lica pre nanošenja bilo kakve štete. Focus of Attention pomaže operaterima sa velikim brojem kamera na video wall-u kontrolno-operativnog centra da unaprede efikasnost u svakodnevnom poslu. Focus of Attention automatski aktivira notifikacije po osnovu alarmnih događaja, kršenja analitičkih pravila, kao i po osnovu aktivacije AI algoritama u slučaju detekcije neuobičajenih kretanja, ili detekcije klasifikovanih objekata poput vozila i ljudi na onim mestima gde ih ne bi trebalo biti.

Self-Learning video analitika u odbrani perimetra

Avigilon Self-Learning video analitika pruža nam mogućnost klasifikacije i identifikacije ljudi, vozila ili objekata od interesa, koji su zasnovani na unapred definisanom šablonu ponašanja. Za štićenje perimetra ovo znači neuporedivu veću sistemsku efikasnost, i konstantno autnonomno održavanje visokog stepena bezbednosti. Samo-učeća analitika u kamerama u mogućnosti je da radi bez ikakvih predhodnih manuelnih setovanja i manuelne kalibracije. Na ovaj način, sve što korisnik treba da uradi jeste da setuje pravila u VMS-u, shodno specifičnosti okruženja i perimetra koji se štiti, i analitika je spremna da odbrani perimetar dižući alarme i notifikacije u slučaju kršenja analitičkih pravila.

Na osnovu definisanih pravila u sistemu mogu se identifikovati objekti prilikom prelaska zamišljene, virtuelne linije, prilikom zadržavanja objekta u nekom prostoru duže od uobičajenog vremenskog perioda, ulaska/izlaskaa objekata iz određenog-definisanog prostora… Na ovaj način operateri će uvek imati pravovremene notifikacije za uzbunu, neophodne za efikasno kompletiranje incidentnih situacija u štićenju perimetra objekta ili grupe objekata.

 

 

AI Avigilon Appearance Search – Inteligentno upravljanje podacima

Ovaj AI algoritam pomaže operaterima da skrate vreme pretrage incidentnog događaja, bilo da su predmet pretrage osobe ili vozila. Appearance Search Artificial Intelligence tehnologija omogućuje korisniku da samo jednim klikom pronađu određenu osobu ili objekat od interesa iniciranjem pretrage po svim kamerama u sistemu. Dodatno, ovaj AI algoritam pokazaće korisniku u koje vreme i na kom mestu je ta osoba ili vozilo od interesa bilo, odnosno prikazaće se hronološki timeline kao i gde je poslednji put objekat od interesa uočen.

Ovakav pristup video nadzor sistemu, sa jedne strane unapređuje kontrolu na samom objektu i bezbednost perimetra, dok sa druge strane štedi vreme i energiju uloženu kako bi se objekat od interesa zaštitio i kako bi se momentalno odreagovalo na novonastali incident. Više nisu potrebni sati, a u nekim slučajevima i dani, da bi se došlo do interesnog rezultata pretrage – Uz napredne tehnologije sada se ovi zadaci izvršavaju u svega nekoliko minuta.

 

AI Unusal Motion Detection tehnologija u zaštiti perimetra

AI Unusal Motion Detection je AI algoritam koji omogućuje sistemu da prepoznaje i razlikuje učestale, uobičajene od neuobičajenih pokreta i aktivnosti. Sistem samostalno i bez ikakvih manuelnih setovanja uči kako izgleda uobičajeno ponašanje u sceni i potom autonomno primećuje odstupanja od ovog scenarija. Neuobičajeni pokreti na osnovu brzine kretanja, zadržavanja, kretanja u delu scene gde ranije nisu uočena kretanja, i slične situacije automatski postaju predmet podizanja alarma i obaveštenja ka korisniku da je u određenoj zoni npr. perimetra detektovano neuobičajeno kretanje. Napredni AI algoritmi poput UMD-a primenjeni su, osim u zaštiti perimetra, i u zaštiti kompletnih industrijskih kompleksa, pospešuju sigurnost saobraćajnica i raskrsnica, a istovremeno se koriste i u retail sektoru, na stadionima i u okruženjima poput gradskih trgova.

 

Pravovremeno obaveštavanje o neželjenom događaju

IP kamere za video nadzor sa integrisanom video analitikom i AI algoritmima, pored velike uloge i funkcije koje imaju u zaštiti perimetra, mogu u pravo vreme obavestiti korisnika o nastaloj promeni koja nije uobičajena za posmatranu scenu u datom trenutku. Na taj način, sistem će generisati alarme i obavestiti korisnika samo onda kada se, unapred definisanim scenarijom primeti neko kretanje osobe u delu objekta, u kome za taj vremenski period nije predviđeno da se vrši bilo kakva radnja.

Alarm se može podići i upozoriti korisnik i u slučaju prekovremenog zadržavanja neautorizovane osobe na nekom određenom mestu unutar štićenog objekta ili u nekoj drugoj situaciji kada je neophodna reakcija nadležnih u kompaniji kako bi identifikovali lice i sprečili krađu, malverzaciju ili neki drugi vid štete.

Napredna video nadzor rešenja kanadskog proizvođača Avigilon, idealno su rešenje za zaštitu perimetra industrijskih i vojnih objekata, javnih i velikih površina… jer pored visokih rezolucija koje poseduju kamere za video nadzor od 2MP do 30MP rezolucije, obezbeđuju veoma efikasne AI algoritme i samo-učeću video analitiku, koja može momentalno upozoriti korisnika da je potrebno preduzeti mere kako bi se sprečio upad u zabranjenu zonu čuvanog objekta.

Za sve projekte u domenu zaštite perimetra ili kompletnog objekta korišćenjem naprednih tehnologija, kao i za detaljne informacije o Avigilon namenskim solucijama za ovaj segment, kontaktirajte direktno Avigilon predstavnika za vašu državu. Oni će vam pomoći u preciziranju rešenja i uputiti vas na integrator partnere autorizovane da nude i implementiraju Avigilon end-to-end video solucije.

Kako funkcionišu IP kamere za video nadzor?

IP kamere za video nadzor, odnosno kamere koje komuniciraju putem Internet protokola omogućuju prikazivanje snimaka, koji su dostavljeni putem Internet konektivnosti, LAN, ili Wifi mreže. Konektivnost i povezivanje kamera može biti žično ili bežično (Wifi kamere).

Celokupan sistem IP video nadzora sastoji se: od makar jedne IP kamere, opciono MicroSD memorijske kartice, od PoE mrežnog sviča za video nadzor koji će pružiti napajanje IP kamerama, i od signalno-naponske kablovske infrastrukture. Dodatno, veći IP video nadzor sistemi podrazumevaju nabavku video nadzor snimača, klijentskih radnih stanica i monitora, dok kod manjih sistema besplatna aplikacija za udaljeni pristup video nadzor sistemu putem Interneta efikasno obavlja posao.

Jedna od glavnih prednosti IP video kamera za nadzor jeste pojednostavljena i efikasna konektivnost, radi pretrage snimljenog zapisa, alarmnih događaja, ili gledanja snimaka uživo, što je čini idealnom za monitoring bitnih događaja sa udaljene lokacije, putem Interneta.

Druga korisna funkcionanost kamere IP jeste lokalno arhiviranje snimaka na samoj kameri putem MicroSD kartice, što pojednostavljuje arhitekturu sistema i omogućuje naknadno pregledanje video nadzor zapisa. Postoje i LTE 4G i 5G kamere za video nadzor koje uz microSD karticu i uz SIM karticu omogućuju notifikacije korisniku u slučaju alarmnih situacija.