EAGLE EYE NETWORKS – VIDEO NADZOR SOLUCIJE DIZAJNIRANE U CLOUD-u

video-nadzor-cloud-eagle-eye-bridge-304-300x300-1

Sadržaj članka

Kad su u pitanju high-end video nadzor solucije, CAPEX i OPEX izdaci znaju biti pod ekstremnim pritiskom, a posebno prilikom nabavke profesionalnih video nadzor snimača, servera, video nadzor softvera i video menadžment licenci. Dodatno, troškovi za produženu garanciju i advance replacement video nadzor servera, kao i upgrade fee troškovi za video menadžment licence, nameću dugo očekivano pitanje da li je došlo vreme za migraciju video nadzor rešenja u cloud?

 

U čemu je problem?

Ukoliko ste mali kupac koji je u potrazi za sistemom od par kamera, bilo za kućne potrebe ili za firmu, zapravo i da nema problema. Međutim ukoliko ste veliki kupac koji poseduje višestruke, geografski udaljene poslovne lokacije, možda je optimizacija troškova realna polazna osnova, kako biste bili u mogućnosti sagledati problem iz prave perspektive.

Kada pričamo o profesionalnim, high-end video nadzor sistemskim rešenjima, neretko je slučaj da se profesionlani video nadzor serveri mogu nabaviti u rangu cene 40-90k Eur, pogotovo oni kapacitativniji i sa mogućnošću simultanih live striming, arhivnih, video analitičkih i AI operacija na velikom broju konektovanih kamera za video nadzor.

Dodajmo tome cenu profesionalne video nadzor kamerne softver licence u rangu od ~250 Eur, pa već postaje jasniji CAPEX okvir nabavke od ~450k Eur, i to za potrebe samo 5 geografski udaljenih lokacija neke veće industrijske ili proizvodne kompanije, sa po stotinak kamera po lokaciji. A poznato je da kompanije ovog tipa u svojoj strukturi mogu posedovati i više desetina ovakvih poslovnih jedinica-lokacija.

Dodatno, OPEX izdaci za redovni godišnji upgrade video menadžment softvera, tačnije ažuriranje na aktuelnu verziju sa novim softverskim funkcijama uopšte nisu mali, kada je reč o velikim high-end nadzornim sistemima.
Za video nadzor reda veličine 5 servera i ~500 kamera CAPEX planiranje budžeta na godišnjem nivou kreće se od
25-40k Eur, u zavisnosti od izbora VMS (video menadžment softver) vendora.

U čemu je razlika?

Većina proizvođača profesionalne video nadzor opreme danas u ponudi ima i video nadzor u cloud-u. Međutim, važno je razlikovati nativna cloud rešenja koja imaju ograničenja poput neophodnosti nabavke profesionalnih video nadzor servera na lokacijama korisnika, od izvornih cloud-engineered tj. true/native cloud solucija. Neke kompanije koriste tradicionalni client-server video menadžment softver na cloud-hostovanom serveru i nazivaju to „cloud-based sistemom“, što pogrešno implicira da je VMS dizajniran da koristi cloud computing mogućnosti.

Cloud sistemski inženjering veoma je drugačiji od tradicionalnog client-server softver inženjeringa. True/Native Cloud sistemska arhitektura omogućuje maksimalnu iskorišćenost cloud computing tehnologije putem „plati samo za ono što koristiš“ biznis modela. Ova, true cloud sistemska arhitektura troškovno-efikasno i na bezbedan način omogućuje skalabilnost koja ne može biti realizovana u okviru tradicionalnih client-server (on-premise) nadzornih sistema.

Eagle Eye Networks Solucije

Višestruko nagrađivani Eagle Eye Networks poseduje 19.9% tržišnog udela u cloud video nadzor VSaaS domenu. Sa kompletnim setom sistemskih funkcionalnosti i sa izborom arhiviranja u lokalu ili u cloud-u, kao i sa inkorporiranom tehnoogijom za prevazilaženje problema vezanih za mrežne resurse i enkriptovanu transmisiju video materijala putem interneta. Eagle Eye Bridge uređaji dodatno implementiraju cyber security mere kako na lokaciji na kojoj su instalirani, tako i za cloud transmisiju podataka, čime je osigurana bezbednost podataka i enkripcija sa najvišim stepenom pouzdanosti.

Kako ovaj U.S. proizvođač navodi – „Nativna cloud tehnologija, a ne samo VMS hostovan na serverima i isporučen putem cloud-a“ upravo je ono što pravi razliku između Eagle Eye Networks-a i drugih proizvođača.

Eagle Eye Networks video nadzor solucije omogućuju korišćenje native cloud tehnologije u bezbednosne, video nadzor svrhe, sa fokusom na rešavanje problema za velike kupce sa geografski udaljenim fizičkim lokacijama i na pojednostavljeno upravljanje sistemima na tim udaljenim lokacijama. U svojoj ponudi, Eagle Eye ima nativna cloud rešenja za arhiviranje u cloud-u, ali i za arhiviranje u lokalu, kao alternativna opcija cloud-u, ukoliko kupac za time ima potrebu. Eagle Eye solucija dolazi sa osnovnim paketom video analitike, ali i sa REST API eko-sistemom partnera, ukoliko postoji potreba za Enterprise analitikom, ili integracijom sistemskih rešenja drugih proizvođača poput sistema kontrole pristupa, alarm monitoring sistema, POS integracija,..

O kompaniji Eagle Eye Networks

Eagle Eye Networks osnovana je 2012-te godine od strane Dean Drako, koji je globalnom tržištu poznatiji i kao osnivač i bivši President/CEO kompanije Barracuda Networks. Eagle Eye Networks danas je najveći globalni native-cloud video nadzor vendor, sa proizvodnjom lociranom u Austin, Texas, kao i sa regionalnim predstavništima širom sveta.

Eagle Eye Networks – ključne karakteristike:
• Video menadžment softver napravljen u cloud-u
• Dizajniran da značajno umanji operativne troškove
• Bez troškova za softver update
• 100% browser-based i mobile-based
• Bez troškova za nove sistemske funkcionalnosti
• Lifetime garancija za brigde uređaje
• Bez potrebe za nabavkom profesionalnih video nadzor servera
• Podržane IP, analogne i AnalogHD kamere drugih proizvođača
• Uključena video analitika
• Kompletno sistemsko rešenje uključujući i cyber security održavano je od strane Eagle Eye-a

Eagle Eye Projektna Podrška

Sa poslovnim kursom setovanim na inovacije u domenu video nadzor i korespodentnih ICT tehnologija, Upstream ICT Alliance generalni je distributer Eagle Eye Networks rešenja. Pozivamo ovom prilikom zainteresovane kupce, kao i integrator partnere da nas kontaktiraju kako bi primlili detaljnu Eagle Eye prezentaciju i napravili prve korake u kreiranju Demo / PoC instalacija, na putu realizacije skalabilnog Eagle Eye Networks video nadzor projekta.

Kako funkcionišu IP kamere za video nadzor?

IP kamere za video nadzor, odnosno kamere koje komuniciraju putem Internet protokola omogućuju prikazivanje snimaka, koji su dostavljeni putem Internet konektivnosti, LAN, ili Wifi mreže. Konektivnost i povezivanje kamera može biti žično ili bežično (Wifi kamere).

Celokupan sistem IP video nadzora sastoji se: od makar jedne IP kamere, opciono MicroSD memorijske kartice, od PoE mrežnog sviča za video nadzor koji će pružiti napajanje IP kamerama, i od signalno-naponske kablovske infrastrukture. Dodatno, veći IP video nadzor sistemi podrazumevaju nabavku video nadzor snimača, klijentskih radnih stanica i monitora, dok kod manjih sistema besplatna aplikacija za udaljeni pristup video nadzor sistemu putem Interneta efikasno obavlja posao.

Jedna od glavnih prednosti IP video kamera za nadzor jeste pojednostavljena i efikasna konektivnost, radi pretrage snimljenog zapisa, alarmnih događaja, ili gledanja snimaka uživo, što je čini idealnom za monitoring bitnih događaja sa udaljene lokacije, putem Interneta.

Druga korisna funkcionanost kamere IP jeste lokalno arhiviranje snimaka na samoj kameri putem MicroSD kartice, što pojednostavljuje arhitekturu sistema i omogućuje naknadno pregledanje video nadzor zapisa. Postoje i LTE 4G i 5G kamere za video nadzor koje uz microSD karticu i uz SIM karticu omogućuju notifikacije korisniku u slučaju alarmnih situacija.