AJAX SIGURNOSNI SISTEM REKORDNO DO MILION KORISNIKA

ajax-alarmni-sistem-300x300-1

Sadržaj članka

Zahvaljujući posebnom dizajnu, praktičnosti i lakoći korišćenja, AJAX sigurnosni sistem je za kratko vreme postao miljenik krajnjih korisnika, ali i instalatera tehničke zaštite, omogućujući im laku i brzu instalaciju, uz brojne uštede u održavanju i eliminaciji lažnih alarma. Kako je ovaj sistem tako brzo dostigao broj od milion korisnika širom sveta? U AJAX-u kažu da je tajna u fokusu na korisničkom iskustvu.

AJAX sigurnosni sistem rekordno do 1.000.000 korisnika

Vratimo li se u 2015. godinu kada kreće Ajax priča, fokus je bio korisniku maksimalno olakšati upravljanje sistemom. Osmišljene su praktične mobilne aplikacije za daljinsko postavljanje i kontrolu, razrađena je instalacija na način da bude maksimalno pojednostavljena, te je razvijena i zaštićena bežična veza kako bi se osigurala pouzdanost. Takav pristup danas Ajaxu omogućuje gotovo neverovatni rast broja korisnika. Pre samo godinu dana ta je Ajax cifra bila 500.000, a danas je dosegla 1.000.000 korisnika. Posmatramo li evoluciju Ajax sistema, vidljivo je da njihova usmerenost na kupca direktno utiče na uspeh proizvoda, u smislu poređenja rasta korisnika sistema sa uvođenjem novih uređaja i funkcionalnosti u liniju proizvoda.

Fleksibilan i široko primjenjiv sistem

Ajax nije samo idealno rešenje za kuću ili kancelariju. Sistem je dizajniran da bue fleksibilniji i za profesionalnu upotrebu. Ajax linija proizvoda omogućuje korisniku izgradnju sveobuhvatne sigurnosti bez obzira na veličinu prostora ili njegovu lokaciju. Za potrebe kompleksnih projekata inženjeri Ajax sistema kontinuirano razvijaju specijalizovane karakteristike, koje kasnije postaju dostupne svim Ajax korisnicima. Danas, zahvaljujući širokom rasponu uređaja i scenarija automatizacije, Ajax je instaliran u bolnicama, fabrikama, tržnim centrima, proizvodnim kompanijama i bankama širom sveta.

Ajax bežični alarmni sistem je baziran na EN50131 Grade 2 komponentama koje se međusobno mogu kombinovati i integrisati u sistem čija primena tada postaje zaista širokog spektra. Uređaji bele ili crne boje uklopiće se u gotovo svaki dizajn prostora u koji se sistem ugrađuje. Postavljanje, upravljanje i monitoring Ajax sistema vrši se u potpunosti putem pametnog telefona, sa već instaliranim baterijama koje imaju rok trajanja i do 7 godina. Ovo sistem čini jednostavnim za instaliranje i korištenje. Konektovanjem na Internet putem LAN-a i/ ili mobilne data mreže sistem se može lično nadzirati ili se povezati sa profesionalnim monitoring centrom.

Potpuna kontrola putem pametnog telefona

Sistem je zasnovan na pametnom telefonu vlasnika koji se koristi za sve instalacione parametre, kao i za svu neophodnu konfiguraciju. Opciono, ukoliko je potrebno, sistem može biti konfigurisan i setovan od strane autorizovanog instalatera. Komunikacija između uređaja je bežična veza, naziva „Jeweller“ (vlastito razvijen komunikacioni protokol od strane Ajax-a) dometa do 2.000 metara.

Osnovna komponenta sistema je Hub, centralni uređaj koji komunicira sa svim ostalim uređajima na instaliranom sistemu. To je jedini uređaj sistema koji mora biti napajan električnom mrežom, a u sebi kao backup ima instaliranu bateriju koja omogućava do 15 sati rada u slučaju nestanka električne energije. Hub ima ethernet priključak i prostor za SIM karticu kao dodatnu vezu u slučaju nedostupnosti konekcije na Internet putem mreže.

Od perifernih uređaja za uključenje/isključenje sistema, osim mobilne aplikacije, koriste se numerička tastatura koja se može montirati na zid i Keyfob (daljinski) koji omogućuje brzo uključenje/isključenje sistema i aktiviranje panik alarma.

Vizuelna verifikacija eliminiše lažne alarme

Jednom instaliran i podešen, sistem se može uključiti/isključiti pomoću besplatne mobilne aplikacije, tastature ili putem daljinskog. Hub se u mobilnu aplikaciju dodaje skeniranjem QR koda ili unosom 20-heksadecimalnog identifikatora, a zatim se i svi ostali uređaji jednostavno dodaju skeniranjem QR koda ili upisivanjem pripadajućih kodova. Na Hub 2 Plus se može konektovati do 200 uređaja i 200 korisnika sistema.
Mobilna aplikacija omogućuje veliku fleksibilnost prilikom podešavanja sistema, kao i prikaz jačine signala sa statusom baterije svih spojenih uređaja. Aplikacija se na Hub povezuje preko Ajax Cloud-a koji koristi AWS (Amazon Web Services). Ajax Pro mobilna aplikacija je prilagođena instalaterima koji imaju potrebu za mogućnošću upravljanja više sistema na različitim geografskim lokacijama.

Zahvaljujući konstantnom tehnološkom razvoju svojih proizvoda i prilagođavanju korisniku, Ajax je uveo posebnu liniju spoljnih i unutrašnjih detektora pokreta sa kamerom, koji uz pomoć vizualne verifikacije sprečavaju nepotrebne intervencije (u slučaju da korisnik zaboravi deaktivirati alarm). Ovi specijalni detektori fotografiju ‘sumnjivog’ događaja strimovaće na mobilni telefon korisnika za manje od 9 sekundi, a za razliku od nadzornih kamera neće ugroziti privatnost korisnika jer kameru aktivira isključivo alarmnim događajem.

Najnagrađivaniji bežični alarmni sistem u Evropi

Posebnost Ajax protiv-provalnih solucija prepoznala je i struka koja već godinama nagrađuje ovaj sistem nizom posebnih strukovnih priznanja i nagrada. Ovo Ajax čini najnagrađivanijim bežičnim wireless sitemom u Evropi. Kao proizvođač, Ajax nedavno u Evropi otvara novi proizvodni pogon, dok istovremeno premašuje brojku od milion korisnika širom sveta. Kao vlasnik FCC i IC certifikata Ajax sistemu je omogućen skori ulazak na nova tržišta s frekvencijskim pojasom od 915 MHz.

Ajax sistem ima sve najbolje karakteristike alarmnih sistema iz prošlosti, rešio se žica, dodao sopstvene inovativne tehnologije i implementirao user-friendly kontrolu putem mobilne aplikacije. Uz sva ova poboljšanja korisnici uvek znaju da su njihovi privatni i poslovni prostori sigurni. Kompletnu ponudu Ajax uređaja i više informacija možete pronaći na ovim web stranicama ili kontaktirajući kompaniju Alarm automatika, regionalnog lidera u industriji tehničke zaštite i ovlašćenog uvoznika i distributera Ajax proizvoda.

Kako funkcionišu IP kamere za video nadzor?

IP kamere za video nadzor, odnosno kamere koje komuniciraju putem Internet protokola omogućuju prikazivanje snimaka, koji su dostavljeni putem Internet konektivnosti, LAN, ili Wifi mreže. Konektivnost i povezivanje kamera može biti žično ili bežično (Wifi kamere).

Celokupan sistem IP video nadzora sastoji se: od makar jedne IP kamere, opciono MicroSD memorijske kartice, od PoE mrežnog sviča za video nadzor koji će pružiti napajanje IP kamerama, i od signalno-naponske kablovske infrastrukture. Dodatno, veći IP video nadzor sistemi podrazumevaju nabavku video nadzor snimača, klijentskih radnih stanica i monitora, dok kod manjih sistema besplatna aplikacija za udaljeni pristup video nadzor sistemu putem Interneta efikasno obavlja posao.

Jedna od glavnih prednosti IP video kamera za nadzor jeste pojednostavljena i efikasna konektivnost, radi pretrage snimljenog zapisa, alarmnih događaja, ili gledanja snimaka uživo, što je čini idealnom za monitoring bitnih događaja sa udaljene lokacije, putem Interneta.

Druga korisna funkcionanost kamere IP jeste lokalno arhiviranje snimaka na samoj kameri putem MicroSD kartice, što pojednostavljuje arhitekturu sistema i omogućuje naknadno pregledanje video nadzor zapisa. Postoje i LTE 4G i 5G kamere za video nadzor koje uz microSD karticu i uz SIM karticu omogućuju notifikacije korisniku u slučaju alarmnih situacija.