VELIKO SLAVLJE U SLOVENIJI UZ POJAČANU SIGURNOST

planica-video-nadzor-253x300-1

Video nadzor kamere snimale svetsko prvenstvo u ski skokovima, i pružale pomoć snagama reda

Na slovenskoj Planici, održana je završnica svetskog prvenstva u ski skokovima koja je izazvala oduševljenje domaćih navijača. Naime, Peter Prevc je ostvario rekordnu 14. pobedu i odneo ukupnu pobedu sezone, došavši na 11. mesto u istoriji tog sporta. Završnici svetskog prvenstva prisustvovao je veliki broj posetilaca, što je bio priličan izazov za policiju i obezbeđenje, pa je u blizini skakaonice bila postavljena policijska kancelarija, u kojoj su posetioci mogli da zatraže pomoć. Pomoć snagama reda, da završnica svetskog prvenstva prodje bez nemilih događaja, pružile su i video nadzorne kamere koje su pokrivale celokupnu oblast, a u sistem su bili integrisani i i horne za obaveštavanje publike ukoliko dođe do nekog incidenta.

Kako funkcionišu IP kamere za video nadzor?

IP kamere za video nadzor, odnosno kamere koje komuniciraju putem Internet protokola omogućuju prikazivanje snimaka, koji su dostavljeni putem Internet konektivnosti, LAN, ili Wifi mreže. Konektivnost i povezivanje kamera može biti žično ili bežično (Wifi kamere).

Celokupan sistem IP video nadzora sastoji se: od makar jedne IP kamere, opciono MicroSD memorijske kartice, od PoE mrežnog sviča za video nadzor koji će pružiti napajanje IP kamerama, i od signalno-naponske kablovske infrastrukture. Dodatno, veći IP video nadzor sistemi podrazumevaju nabavku video nadzor snimača, klijentskih radnih stanica i monitora, dok kod manjih sistema besplatna aplikacija za udaljeni pristup video nadzor sistemu putem Interneta efikasno obavlja posao.

Jedna od glavnih prednosti IP video kamera za nadzor jeste pojednostavljena i efikasna konektivnost, radi pretrage snimljenog zapisa, alarmnih događaja, ili gledanja snimaka uživo, što je čini idealnom za monitoring bitnih događaja sa udaljene lokacije, putem Interneta.

Druga korisna funkcionanost kamere IP jeste lokalno arhiviranje snimaka na samoj kameri putem MicroSD kartice, što pojednostavljuje arhitekturu sistema i omogućuje naknadno pregledanje video nadzor zapisa. Postoje i LTE 4G i 5G kamere za video nadzor koje uz microSD karticu i uz SIM karticu omogućuju notifikacije korisniku u slučaju alarmnih situacija.