TOP 30 VIDEO NADZOR PROIZVOĐAČA U 2016-OJ GODINI

video_nadzor_top_30-300x300-1

Sadržaj članka

Proizvođači koji su ostvarili najveći promet 2016. godine

Video nadzor projekti u tekućoj 2016-oj godini privode se kraju, poslovna godina se bliži kraju, sumiraju se poslovni rezultati i prave se planovi za narednu godinu,… Možda ćete u tim planovima uzeti u obzir proširenje postojeće saradnje sa video nadzor brendovima sa kojima već imate iskustva, ali isto tako možda vas interesuje i šta drugi proizvođači profesionalne video nadzor opreme imaju da ponude. U tom kontekstu, predstavljamo vam top 30 globalnih proizvođača profesionalne video nadzor opreme i softvera, kako biste imali bolji uvid u globalnu ponudu i eventualno stekli i neka nova, kvalitetna partnerstva.

R.Broj Naziv Kompanije Zemlja Porekla Promet

(izražen u EUR mil.) 2015

Rast Prometa (2014-2015)
1. HIKVISION DIGITAL TECHNOLOGY China 3,303.17 43.6%
2. DAHUA TECHNOLOGY China 1,411.76 37.5%
3. AXIS COMMUNICATIONS Sweden 725.526 21.7%
4. FLIR SYSTEMS U.S. 684.17 4.4%
5. AVIGILON Canada 263.87 36.1%
6. INFINOVA U.S. 254.03 85.1%
7. TKH GROUP Netherlands 126.96 59.8%
8. IDIS Korea 119.84 24.8%
9. TAMRON Japan 119.28 1.1%
10. VIVOTEK Taiwan 112.90 14.9%
11. VERINT SYSTEMS U.S. 111.49 7.8%
12. MILESTONE SYSTEMS Denmark 83.83 31.4%
13. MOBOTIX Germany 68.07 2.1%
14. DYNACOLOR Taiwan 65.92 -13.6%
15. GEOVISION Taiwan 61.60 -4.8%
16. HDPRO Korea 60.10 11.2%
17. GEUTEBRUECK Germany 55.32 7.1%
18. AVTECH Taiwan 46.88 -16.0%
19. DALI TECHNOLOGY China 45.29 -10.8%
20. HITRON SYSTEMS Korea 44.54 -24.5%
21. INDIGOVISION U.K. 44.16 -42.9%
22. VICON U.S. 42.10 28.7%
23. C-PRO ELECTRONICS Korea 33.75 7.4%
24. EVERFOCUS ELECTRONICS Taiwan 33.66 -29.3%
25. ACTI Taiwan 33.57 -10.6%
26. COSTAR TECHNOLOGIES U.S. 31.60 -6.6%
27. INCON Korea 29.44 -6.6%
28. ITX SECURITY Korea 28.97 -47.4%
29. SYNECTICS U.K. 23.63 2.5%
30. DIGITAL BARRIERS U.K. 15.28 77.0%

Za potrebe naših čitalaca, video nadzor profesionalaca na strani sistem integratora, projektanata, ali i na strani velikih korporativnih kupaca, izdvajamo rukom birana tri proizvođača i ukratko vam predstavljamo njihova rešenja i inovacije koja bi ste, po mišljenju Upstream ICT Alliance redakcije svakako trebali uzeti u obzir prilikom budućih planiranja nabavki video nadzor opreme i softvera:

AVIGILON

Proizvođač profesionalne video nadzor opreme i softvera, sa prepoznatljivim „End-to-End“ korisničkim rešenjima, inovativnom tehnologijom i vodećim patentima u domenu video analitičkih algoritama, definitivno je vredan pažnje korisnika, projektanata i sistem integratora. Tokom 2016-te godine, Avigilon je predstavio Avigilon Appearance Search – tehnologiju koja je revolucionizovala način pretrage kada je u pitanju video nadzor arhivni materijal, pogotovo u velikim sistemima.

Takođe, uz lansiranje kamere sa 7K (30MP) rezolucijom i sa „self-learning“ video analitikom, Avigilon definitivno korisnicima naprednih video nadzor rešenja pruža nove perspektive kada je upotrebna korisnička vrednost video nadzor sistema u pitanju.

Korišćenjem HD video analitike, zatim analitike zasnovane na šablonu ponašanja objekata, kao i zahvaljujući mogućnosti da video analitika sama „nauči“ uz pomoć primera, Avigilon se svojim „self-learning“ video analitičkim solucijama čvrsto pozicionirao kao industrijski lider u domenu preventivne zaštite i infrastrukturnih projekata.

Ovaj proizvođač video nadzor solucija ima potpuno kompatibilnu i reversno integrisanu funkcionalnost sistema kontrole pristupa sa sistemom video nadzora. Oba sistema su proizvod Avigilon-a, što dodatno simplifikuje integraciju i omogućuje naprednu automatizaciju procesa u komplementarnom korišćenju Avigilon video nadzora sa Avigilon kontrolom pristupa.

Dodatnu upotrebnu vrednost video nadzor solucijama donosi Avigilon HDSM (High Definition Stream Management) tehnologija. Tehnologija je uvedena još davne 2008. godine, a takođe je dobila i priznanje u vidu nagrade od strane United States Patent and Trademark Office-a. Avigilon HDSM tehnologija omogućava značajne uštede snimačkih kapaciteta i mrežnih resursa, što posebno dolazi do izražaja kada su u pitanju veliki video nadzor sistemi, poput video nadzor solucija za gradove, aerodrome, autoputeve i industriju.

Uz prošlogodišnji stabilan rast od 36.1%, koji je kod ovog proizvođača trend već petu godinu zaredom, Avigilon je još jednom dokazao da je jedan od retkih na koje se možete osloniti za vaš video nadzor projekat, znajući da će inovativna tehnologija iza proizvoda, kao i napredna video nadzor rešenja biti realna podrška vašem poslovanju i vašoj bezbednosti.

MILESTONE SYSTEMS

Proizvođač video menadžment softvera Milestone već godinama slovi za globalno vodećeg VMS proizvođača u smislu VMS instalacija širom planete. Ove, 2016-te godine bitno je spomenuti da je svoju lidersku poziciju Milestone iskoristio, osim za inovacije u svom proizvodnom portfoliju, i za uvećanje korisničke upotrebne vrednosti. Tako na primer, od skora profesionalne VMS licence tipa XProtect Essential – sada su besplatne i možete ih download-ovati direktno sa website-a proizvođača.

Uzeti u obzir nabavku video menadžment softvera od ovog proizvođača, posebno je bitno iz razloga što je Milestone proizvođač sa najvećim brojem podržanih IP kamera, mrežnih uređaja, video enkodera i digitalnih video snimača (DVR-ova).

Milestone drajver podrška omogućuje uvezivanje u sistem više od 5.000+ uređaja od više od 150 proizvođača širom sveta.

Dodatno finansijsko olakšanje prilikom nabavke Milestone profesionalnog video menadžment rešenja osetiće korporativni kupci koji po svojoj strukturi imaju vše, geografski udaljenih poslovnih lokacija, poput maloprodajne/veleprodajne mreže objekata. Počev od 2016-te, Milestone je u okviru XProtect Professional tipa licenci dozvolio multi-server i multi-site funkcionalnost. Ova funkcionalnost ranije je bila dostupna samo u premium verzijama Milestone softvera poput XProtect Corporate čija je cena u proseku 80% veća nego što je to slučaj sa XProtect Professional tipom Milestone VMS licenci. Korisnici od sada mogu uživati prednosti umrežavanja svojih lokacija i jednostavnog centralizovanja svog video nadzor sistema, po znatno pristupačnijoj ceni.

DIGITAL BARRIERS

Iako na poslednjem mestu top 30 liste, Digital Barriers posebno je vredan pomena, obzirom da nisu u klasičnom smislu proizvođač video nadzor kamera i softvera. Digital Barriers specijalizovan je za inteligentna video nadzor rešenja, sa posebnim fokusom na antiterorističku primenu. Izdvajamo njihov proizvod ThruVis – zasnovan na jedinstvenoj tehnologiji za skeniranje ljudskog tela i brzo otkrivanje skrivenih objekata na telu, poput oružja ili bombaškog prsluka.

Ovo jedinstveno, inovativno rešenje Digital Barriers-a u mogućnosti je da brzo i efikasno detektuje npr. bombaša samoubicu, ili osobu koja pokušava da prokrijumčari oružje, ili svežnjeve droge opasane ispod jakne. Sistem je u mogućnosti da detektuje navedene potencijalno hazardne situacije na razdaljinama do 15 metara, čime je omogućen efikasan monitoring i prevencija katastrofalnih situacija na užurbanim graničnim prelazima i avio terminalima.

Digital Barriers poseduje kompletan portfolio solucija primenjivih u domenu video nadzor tehnologija, live streaming-a, kao i cloud video analitičkih servisa. Rast prometa od 77% koji je Digital Barriers ostvario u poslednjih godinu dana, kao i globalno pozicionirane poslovne operacije ove firme, definitivno kvalifikuju Digital Barriers za saradnju sa državnim i korporativnim sektorom u cilju povećanja opšte javne bezbednosti.

Kako funkcionišu IP kamere za video nadzor?

IP kamere za video nadzor, odnosno kamere koje komuniciraju putem Internet protokola omogućuju prikazivanje snimaka, koji su dostavljeni putem Internet konektivnosti, LAN, ili Wifi mreže. Konektivnost i povezivanje kamera može biti žično ili bežično (Wifi kamere).

Celokupan sistem IP video nadzora sastoji se: od makar jedne IP kamere, opciono MicroSD memorijske kartice, od PoE mrežnog sviča za video nadzor koji će pružiti napajanje IP kamerama, i od signalno-naponske kablovske infrastrukture. Dodatno, veći IP video nadzor sistemi podrazumevaju nabavku video nadzor snimača, klijentskih radnih stanica i monitora, dok kod manjih sistema besplatna aplikacija za udaljeni pristup video nadzor sistemu putem Interneta efikasno obavlja posao.

Jedna od glavnih prednosti IP video kamera za nadzor jeste pojednostavljena i efikasna konektivnost, radi pretrage snimljenog zapisa, alarmnih događaja, ili gledanja snimaka uživo, što je čini idealnom za monitoring bitnih događaja sa udaljene lokacije, putem Interneta.

Druga korisna funkcionanost kamere IP jeste lokalno arhiviranje snimaka na samoj kameri putem MicroSD kartice, što pojednostavljuje arhitekturu sistema i omogućuje naknadno pregledanje video nadzor zapisa. Postoje i LTE 4G i 5G kamere za video nadzor koje uz microSD karticu i uz SIM karticu omogućuju notifikacije korisniku u slučaju alarmnih situacija.