Počela je izgradnja novog kazneno poravnog zavoda u Pančevu

plan-izgradnja-video-nadzor

U novom kazneno popravnom zavodu u Pančevu biće postavljeni perimetarski sistem zaštite, IC senzori unutar objekta ali i drugi koji će podići novi zaštite

Novi zatvor u Pančevu počeo je da se gradi u maju ove godine i prostiraće se na površini od 10 hektara. Zemljište na kom će se graditi nalazi se na putu koji vodi ka Bavaništu i u sklopu je pančevačkog okružnog zatvora.

Ceo kompleks biće ograđen perimetarskim sistemom zaštite, a objekti opremljeni IC senzorima i kamerama za video nadzor. Na samom ulazu biće postavljena KD vrata nove generacije, neprobojna stakla, oprema za skeniranje stvari i prostorija za pretres osoba.

Planirano je da novi zatvor ima kapacitet za smeštaj 500 osuđenika i pritvorenika, a sa radom bi trebalo da počne za dve godine. Prema projektu imaće 24.000 m² i činiće ga 7 objekata, od kojih će dva služiti za smeštaj zatvorenika, zatim upravna zgrada, prijavnica, zgrada za posete, objekat za tehničke potrebe i kuhinja.

U Ministarstvu pravde poručuju da će kazneno popravni zavod biti građen u skladu sa savremenim standardima, najvišim stepenom obezbeđenja i opremljen posebnim tehničkim sistemom zaštite.

Ukupna vrednost investicije iznosi 23 miliona evra, od čega je Centralna evropska banka obezbedila kredit u iznosu od 18 miliona evra, do će Vlada Republike Srbije izdvojiti dodatnih 5 miliona.

Kada novi kazneno popravni zavod bude završen, planira se izmeštanje Okružnog zatvora, koji se trenutno nalazi u samom centru grada u pešačkoj zoni. To će u velikoj meri doprineti još većoj sigurnosti za građane Pančeva.

Pored novog pančevačkog zatvora, iz Ministarstva najavljuju i izgradnju kazneno popravnog zavoda u Kragujevcu, kao i nove paviljone u Sremskoj Mitrovici, Zabeli i Leskovcu. Time će se, s obzirom na ukupan broj zatvorenika, dobiti optimalni kapaciteti za smeštaj osuđenih i pritvorenih lica.

Kako funkcionišu IP kamere za video nadzor?

IP kamere za video nadzor, odnosno kamere koje komuniciraju putem Internet protokola omogućuju prikazivanje snimaka, koji su dostavljeni putem Internet konektivnosti, LAN, ili Wifi mreže. Konektivnost i povezivanje kamera može biti žično ili bežično (Wifi kamere).

Celokupan sistem IP video nadzora sastoji se: od makar jedne IP kamere, opciono MicroSD memorijske kartice, od PoE mrežnog sviča za video nadzor koji će pružiti napajanje IP kamerama, i od signalno-naponske kablovske infrastrukture. Dodatno, veći IP video nadzor sistemi podrazumevaju nabavku video nadzor snimača, klijentskih radnih stanica i monitora, dok kod manjih sistema besplatna aplikacija za udaljeni pristup video nadzor sistemu putem Interneta efikasno obavlja posao.

Jedna od glavnih prednosti IP video kamera za nadzor jeste pojednostavljena i efikasna konektivnost, radi pretrage snimljenog zapisa, alarmnih događaja, ili gledanja snimaka uživo, što je čini idealnom za monitoring bitnih događaja sa udaljene lokacije, putem Interneta.

Druga korisna funkcionanost kamere IP jeste lokalno arhiviranje snimaka na samoj kameri putem MicroSD kartice, što pojednostavljuje arhitekturu sistema i omogućuje naknadno pregledanje video nadzor zapisa. Postoje i LTE 4G i 5G kamere za video nadzor koje uz microSD karticu i uz SIM karticu omogućuju notifikacije korisniku u slučaju alarmnih situacija.