NAJAVLJENI PAMETNI RADARI U CRNOJ GORI

pametni-radari-crna-gora-video-nadzor-1000x1000-1-760x530

Policija Crne Gore objavila je da priprema tender za nabavku pametnih radara zbog veće sigurnosti u saobraćaju

Njihova osnovna funkcija će biti beleženje prekoračenja brzine i prolaska kroz crveno svetlo a prekršaji će se automatski evidentirati, obrađivati i slati vozačima na kućnu adresu u vidu obaveštenja o kazni. Pametni radari biće postavljeni na sedamdeset i dve lokacije u Crnoj Gori: 17 na primorju, 31 u centralnom regionu i 24 radara na severu zemlje. Time će se pokušati smanjiti broj poginulih na crnogorskim putevima, kojih je prošle godine bilo 50.

“Moći ćemo da stavimo radar u kanjonu Morače na delu puta gde nema prostora za isključivanje vozila iz saobraćaja, a ima dovoljno prostora za postavljanje sistema. Taj sistem će evidentirati prekršaje, koji će se automatski obrađivati, uneti u sistem i vama će, kao vozaču koji je na tom delu puta načinio prekršaj, na kućnu adresu stići obaveštenje o počinjenom prekršaju i kazni koju treba da plate”, navodi se iz sektora za bezbednost drumskog saobraćaja. Prednost novih sistema je 24-satni rad bez obzira na vremenske prilike, ali i izostanak mogućnosti korupcije ili bilo kakvih drugih zloupotreba.

Kako funkcionišu IP kamere za video nadzor?

IP kamere za video nadzor, odnosno kamere koje komuniciraju putem Internet protokola omogućuju prikazivanje snimaka, koji su dostavljeni putem Internet konektivnosti, LAN, ili Wifi mreže. Konektivnost i povezivanje kamera može biti žično ili bežično (Wifi kamere).

Celokupan sistem IP video nadzora sastoji se: od makar jedne IP kamere, opciono MicroSD memorijske kartice, od PoE mrežnog sviča za video nadzor koji će pružiti napajanje IP kamerama, i od signalno-naponske kablovske infrastrukture. Dodatno, veći IP video nadzor sistemi podrazumevaju nabavku video nadzor snimača, klijentskih radnih stanica i monitora, dok kod manjih sistema besplatna aplikacija za udaljeni pristup video nadzor sistemu putem Interneta efikasno obavlja posao.

Jedna od glavnih prednosti IP video kamera za nadzor jeste pojednostavljena i efikasna konektivnost, radi pretrage snimljenog zapisa, alarmnih događaja, ili gledanja snimaka uživo, što je čini idealnom za monitoring bitnih događaja sa udaljene lokacije, putem Interneta.

Druga korisna funkcionanost kamere IP jeste lokalno arhiviranje snimaka na samoj kameri putem MicroSD kartice, što pojednostavljuje arhitekturu sistema i omogućuje naknadno pregledanje video nadzor zapisa. Postoje i LTE 4G i 5G kamere za video nadzor koje uz microSD karticu i uz SIM karticu omogućuju notifikacije korisniku u slučaju alarmnih situacija.