KONKURENCIJA IPAK PREJAKA ZA SONY BRANDED BIZNIS

Sony-kamere-za-video-nadzor-prestanak-proizvodnje-300x300px

Sadržaj članka

Nakon što je Sony u okviru partnerskog sporazuma krajem 2016-te godine svoje prodajne i marketing operacije vezane za video nadzor program predao na upravljanje Bosch-u, kompanija Sony je ovog aprila očigledno napravila još jedan sporazum – ovog puta o kapitulaciji. Sony je i zvanično najavio izlazak iz tržišta brendirane nadzorne opreme, sistema i sistemskih solucija. Iako se mnogima čini da je ovo definitivni krah za Sony, istina je daleko od toga. Strateški posmatrano, ovo je za Sony izuzetan potez. Istina je da je prejaka konkurencija u segmentu video nadzor proizvođača dovela do izlaska kompanije Sony iz branded surveillance biznisa, međutim Sony će i dalje proizvoditi i isporučivati globalnom tržištu ono što radi najbolje – image sensor i camera modul komponente.

 

 

SONY izlazi iz branded video nadzor biznisa

Nakon višegodišnje redukcije investicija u video nadzor portfolio, Sony je sada i zvanično izašao iz proizvodnje brendiranih video nadzor kamera, softvera i prateće brand-name opreme. Sony-jev partner u domenu video nadzor segmenta – kompanija Bosch je najavila: Sony brendirani video nadzor proizvodi će biti označeni kao EoL (End-of-Life) krajem 2020-te godine.

U istom saopštenju navodi se da je u dogovoru sa kompanijom Sony odlučeno da će distribucija svih Sony brendiranih video nadzor proizvoda biti dostupna sve do kraja decembra 2020-te godine, a da će nakon tog datuma biti svi SONY video nadzor proizvodi označeni kao End-of-Life. Poslednji datum za prijem porudžbina biće 18.09.2020. dok će se isporuke vršiti zaključno sa 31.12.2020. godine.

Preporuka za prelazak na Bosch video nadzor kamere

Tokom meseca aprila obaveštenje o prestanku Sony proizvodnje i distribucije poslato je i svim Sony security distributerima, a u saopštenju se navodi da će umesto Sony kamera, Bosch ekvivalentni kamerni modeli biti dostupni za prodaju direktnim poručivanjem od Bosch-a. Gorak ukus završetka partnerstva Japanske i Nemačke kompaniije.

Sony – End-of-Life – video nadzor kamere, video nadzor oprema

 

Kraj SONY – BOSCH partnerstva

Izlaskom kompanije SONY iz branded video nadzor poslovanja, istovremeno je završeno i troipogodišnje partnerstvo započeto novembra 2016-te. Još tada je bilo i više nego očigledno da Sony strateški umanjuje poslovni fokus i investicije vezane za industriju video nadzor profesionalnih solucija.

Partnerstvo s Bosch-om nastalo je pet godina nakon intenziviranja cenovne trke do dna koju su početkom 2010-te poveli low-cost proizvođači, pre svega Hikvision i Dahua. Sony nije mogao da održi ritam ni po pitanju cenovnih sniženja, ni po pitanju razvoja novih modela nadzornih kamera i prateće video nadzor opreme.
Pogoršanje je nastavljeno tokom jula 2019-te godine kada je Bosch integrisao Sony prodajne i marketing timove zaposlenih, kao i tokom februara 2020-te kada je Bosch najavio da COVID19 situacija ima izražen uticaj na proizvodnju Sony nadzornih kamera, preporučujući kupcima da pređu na Bosch kamere. Znakovi pored puta su bili i više nego očigledni.

 

Image sensor SONY tehnologija i poslovanje ostaje stabilno

U prilog tome da ovo nije samo bankrot potez, već strategijsko pozicioniranje za nastupajući period, govori i činjenica da SONY nastavlja sa proizvodnjom i globalnom isporukom onoga u čemu su neprikosnoveni – tehnologija proizvodnje senzora slike i kamerni moduli. Ove SONY komponente regularno se koriste čak i u video nadzor proizvodima konkurenata (širok spektar proizvođača koristi SONY image sensor tehnologiju, od Axis-a, Bosch-a, Hikvision-a,…). Dodatno, SONY senzori koriste se i u raznim IoT uređajima i u smartphone uređajima, što ovoj kompaniji, po osnovu prepoznatljivog kvaliteta i vodeće tehnologije, daje legitimnu poziciju lidera u tržištu image sensor i camera module komponenata.

 

Globalno video nadzor tržište

U globalnoj industriji kakvu danas poznajemo, vreme je ključni faktor za realizaciju profita i implementaciju promena u proizvodnji koje diktiraju potrebe dinamičnog tržišta. Dodatno, ekonomska klima je ključna, jer vrteti isti proizvod iznova i iznova jednostavno više ne završava posao. Videli smo ovo i na primeru prošlih giganata poput Pelco, Toshiba, i mnogih drugih.

Ove, tekuće, 2020-te godine navršava se punih 10 godina od kako je zvanično otpočela cenovna trka ka dnu od strane low-cost proizvođača. U međuvremenu, neki proizvođači otišli su pod led, drugi su se adaptirali ili udruživanjem ili migrirajući u high-end usko-profilisana, ali visoko-profitna tržišta.

Dodatno, neki high-end proizvođači razvili su end-to-end tehnološke solucije, naprednu AI i samoučeću video nadzor analitiku, ali i otvorenu arhitekturu proizvoda za interoperabilnost i integracije sa sistemima drugih proizvođača, te nastavljaju da se odupiru cenovnom ratu tehnološkim arsenalom sistemskih solucija.
Kako će izgledati proizvodni pejzaž u narednoj deceniji i ko će bolje odgovoriti na potrebe njegovog visočanstva – Kupca, ostaje da vidimo.

Žao nam je što te vidimo da odlaziš SONY, imao si odlične proizvode. I odlične ideje.
Promena pravca uvek je dobra za nove prilike.

Kako funkcionišu IP kamere za video nadzor?

IP kamere za video nadzor, odnosno kamere koje komuniciraju putem Internet protokola omogućuju prikazivanje snimaka, koji su dostavljeni putem Internet konektivnosti, LAN, ili Wifi mreže. Konektivnost i povezivanje kamera može biti žično ili bežično (Wifi kamere).

Celokupan sistem IP video nadzora sastoji se: od makar jedne IP kamere, opciono MicroSD memorijske kartice, od PoE mrežnog sviča za video nadzor koji će pružiti napajanje IP kamerama, i od signalno-naponske kablovske infrastrukture. Dodatno, veći IP video nadzor sistemi podrazumevaju nabavku video nadzor snimača, klijentskih radnih stanica i monitora, dok kod manjih sistema besplatna aplikacija za udaljeni pristup video nadzor sistemu putem Interneta efikasno obavlja posao.

Jedna od glavnih prednosti IP video kamera za nadzor jeste pojednostavljena i efikasna konektivnost, radi pretrage snimljenog zapisa, alarmnih događaja, ili gledanja snimaka uživo, što je čini idealnom za monitoring bitnih događaja sa udaljene lokacije, putem Interneta.

Druga korisna funkcionanost kamere IP jeste lokalno arhiviranje snimaka na samoj kameri putem MicroSD kartice, što pojednostavljuje arhitekturu sistema i omogućuje naknadno pregledanje video nadzor zapisa. Postoje i LTE 4G i 5G kamere za video nadzor koje uz microSD karticu i uz SIM karticu omogućuju notifikacije korisniku u slučaju alarmnih situacija.