VIDEO NADZOR STARTUP KOMPANIJE U 2019. GODINI

start-up-kompanije-300x300-1

Start-up kompanije u video nadzor industriji postale su investiciona meka za već etablirane proizvođače video nadzor opreme. Kao što je Bosch investirao u SAST i u još nekolicinu drugih, tako i ostali video nadzor proizvođači podržavaju start-up kompanije u ovoj godini više nego ikad, nadajući se da će se jedna od ovih „finansijskih opklada“ pretvoriti u game-changer investiciju.

 

Video nadzor start-up scena

U ovom tekstu daćemo pregled startup kompanija za video nadzor koji će vam pomoći da vidite i istražite nove potencijale u ovoj industriji. U godini za nama, značajno je porastao i broj i finansiranje video nadzor start-up kompanija.

Pogledajte u nastavku profile svake od ovih kompanija koji pokušavaju da promene tržišni odnos snaga u sledećim oblastima:

  • VMS / VsaaS
  • Sajber bezbednost / Umrežavanje
  • Analitika / Deep Learning AI
  • Kamere
  • DIY sistem / SOHO
  • Dronovi / Robotika

 

Verkada – osnovana 2017. godine ova kompanija nudi end-to-end solucije za video nadzor koje se sastoje od cloud klijenta, platforme za upravljanje i 4 modela dome kamera sa SSD snimanjem u samim kamerama. Menadžment tim Verkade ima iskustva sa EMC, VMware i Cisco/Meraki. Kompanija je finansirana sa 15 miliona dolara u 2018, i sa 40 miliona dolara u 2019-oj godini.

 

Camect – kompanija osnovana 2016. godine od strane dvojice bivših radnika Google-a, pruža VSaaS uslugu otvorene platforme, koja zahteva NVR/Gateway na licu mesta, a pruža upravljanje preko cloud-a i AI analitiku, ali ne i svoje cloud skladištenje. Opcija cloud backup-a podržana preko Dropbox-a i Google Drive integracije. Oni podržavaju i preporučuju jeftine IP kamere, koristeći RTSP za povezivanje sa njihovim NVR snimačem. Ova kompanija ne prodaje svoje kamere.

 

Vaion – kompanija osnovana 2018. godine. Vaion predvodi direktor Tormod Ree, suosnivač Vaion-a, koji je proveo 8 godina kao direktor u kompaniji Cisco, fokusiran na krajnje korisnike telekomunikacija, uključujući i Cisco Webex Board. Vaion kaže da su povećali početni kapital za 20 miliona dolara, prvenstveno iz Venture kapitala firme Ubon Partners. Vaion nudi end-to-end cloud menadžment sistem, sa svojim kamerama, NVR uređajima i Deep Learning analitikama.

 

Qumulex – osnovana 2018. godine, od strane kompanije Exacq. Njihov plan je da ponude jedinstvenu platformu za video nadzor i kontrolu pristupa, sa pristupačnim uređajima i cloud menadžmentom. Qumulex saopštava da kao cilj imaju lansiranje komercijalno dostupnih proizvoda krajem 2019. godine.

 

VDOO – osnovana u Izraelu 2017. godine. Oni nude platformu za proizvođače kamera na kojoj mogu da testiraju firmvare njihovih kamera na ranjivosti mreže. Planiraju da prodaju sertifikate kojim verifikuju da je njihov sistem proverio proizvod i da se on smatra ne ranjivim uređajem. Nedavno su otkrili više ranjivosti u proizvodima brojnih proizvođača kamera. Osnivači i tehničko rukovodstvo imaju veliko iskustvo u mrežnoj end-point bezbednosti.

 

Optigo – osnovana 2012. godine, njihova SaaS platforma koristi analitiku učenja neuralnih mreža da ispita čitav mrežni saobraćaj, da nauči uobičajene obrasce, a zatim da koristeći podatke iz realnog vremena predvidi prekide ili pretnje na mreži.

 

Viisights – osnovana 2014. godine, ova kompanija ima AI video analitiku sa fokusom na obrasce ponašanja na lokaciji, namenjenu za velika preduzeća ili za primenu kod bezbednosti na javnim površinama. Njihov generalni i tehnički direktor su bili suosnivači kompanije za analitiku big data u realnom vremenu (koja je prodata 2013. godine), pre zajedničkog osnivanja Viisights-a, ali bez prethodnog iskustva u security industriji. Pokušavaju da razviju kanale svoje partnerske mreže, pre svega sa velikim integratorskim firmama.

 

Neurala – osnovana 2006. godine, ova kompanija sa sedištem u SAD-u nudi platformu deep learning analitike dizajniranu za upotrebu na edge uređajima male snage, pružajući takve analitičke sposobnosti koje se često nalaze samo u skupljim i moćnim hardverima. Rukovodstvo kompanije ima iskustvo u Cognitive i Neural Sistems i ima u vlasništvu najmanje 8 patenata koji se odnose na duboko učenje i obradu podataka.

 

Sentinel – osnovana 2015. godine, kompanija nudi ili hostovanu ili “na licu mesta” video analitiku deep learning-a, i prateću aplikaciju za mobilno upravljanje. Razvijaju analitiku prepoznavanja lica za kontrolu pristupa, i retail, maloprodajnu analitiku. Rukovodstvo se sastoji od Silicom Valley preduzetnika i inženjera za razvoj platforme. Finansirani su od strane Index Ventures.

 

AnyVision – osnovana 2015. godine u Izraelu, kompanija nudi analitiku za prepoznavanje lica na kamerama za nadzor i na mobilnim uređajima. Na LinkedIn profilu tehničkog direktora kompanije navedeno je značajno akademsko iskustvo i kao researcher kompanije Computer Vision. Bosch je kupio udeo kompanije od 9%. Kompanija je nedavno zaposlila više menadžera prodaje iz Avigilon-a, Genetec-a i drugih vodećih proizvođača u security industriji.

 

Vintra – ova američka firma je osnovana 2016. godine. Ona nudi AI cloud analitiku za javnu bezbednost i za bezbednost preduzeća. Analitika nudi identifikaciju lica, boju odeće i prepoznavanje tipa. Analitika ove kompanije se na licu mesta integriše sa Milestone, Genetec, i solucijama drugih proizvođača. Njihov LinkedIn spisak zaposlenih pokazuje više inženjera sa iskustvom u razvoju tehnologije mašinskog učenja (machine learning).

 

Aegis AI – Osnovana početkom 2018. godine, Aegis sa sedištem u Čikagu, ima 4 stalno zaposlenih, i to svo četvoro tehnički orijentisanih. Su-osnivači ove kompanije su: Sonny Tai – generalni direktor kompanije, koji je proveo 10 godina kao američki marinac, u čijem sastavu je učestvovao u operacijama protiv pobunjenika i Ben Ziomek, bivši AI programski menadžer korporacije Microsoft. Oni nude cloud baziranu AI analitiku za detekciju pištolja i noževa, koristeći RTSP od kamera drugih proizvođača.

 

Strops – Ovaj Letonski start-up je izbacio svoju prvu kameru 2015. godine, koja je u potpunosti bežična jedinica na baterije, koja može da radi do 6 dana i ima mobilnu komunikaciju. Ova kompanija takođe nudi cloud platformu za upravljanje i pregled.

 

SAST – Ovaj u potpunom vlasništvu, ali nezavisan Bosch-ov start-up, razvija operativne sisteme kamera i App Store za Android. Oni već imaju tim od oko 70 inženjera (i ovaj broj raste), koji rade na razvoju, modifikovanju i nadogradnji za Android, kako bi se napravila jedna optimalna solucija za IoT / IP kamere. SAST očekuje isporuku prvih kamera sa svojim operativnim sistemom u ponudi, krajem tekuće 2019-te godine.

 

Anker/eufy Security – Ovaj kineski start-up ima najveća finansijska sredstva za proizvode za bezbednost životnih prostora u Kickstarter istoriji. Oni prodaju potpuno bežične kamere sa integrisanim skladištenjem i jednogodišnjim trajanjem baterije. Direktor Anker-a, Stiven Yang, je studirao kompjuterske nauke na jednom od najboljih univerziteta u Kini, a zatim je magistrirao na tehnologiji mašinskog učenja u SAD i imao radno iskustvo u Google-u.

 

Owl Car Cam – Kompanija osnovana 2016. godine u Palo Alto u Kaliforniji, nudi sigurnosnu dash kameru (montira se na vetrobransko staklo) za vozila sa prednjim i zadnjim pregledom, LTE povezivanjem, mikrofonom, i zvučnicima. Ova kompanija je dobila $ 18 miliona dolara u Venture kapitalu kao njihov inicijalni capital. Kompaniju vodi bivši menadžer proizvoda za iPod / iPhone i podpredsednik Dropcam-a, Andrew Hodge.

 

Wyze Labs – Kompanija osnovana 2017. godine, nudi bežične 1080p, fiksne i pokretne kamere za 20 i 30 USD sa besplatnim prostorom za skladištenje na cloudu tokom 14 dana. Kamere takođe podržavaju microSD kartice za lokalno skladištenje. Na čelu kompanije je bivši Amazon-ov menadžment. Ovaj start-up nije objavio iznos sredstava dobijenih za pokretanje poslovnih operacija.

 

Flock Safety – Kompanija osnovana 2017. godine, nudi direktno krajnjim korisnicima potpuno bežične LPR kamere i menadžment servis. Svaka njihova kamera se napaja solarnom energijom i koristi mobilni LTE modem za komunikaciju sa Flock cloud podrškom. Flock je dizajnirao svoju kameru, a takođe je razvio i svoje LPR algoritme koji rade sa kamerama. Ciljna grupa ove kompanije su stambena naselja, koja žele da prate kretanje vozila unutar naselja, bez fizičkog obezbeđenja sa punim radnim vremenom.

 

Ulo – Kompanija je počela sa radom 2015. godine. Od tada je podigla finansiranje za $ 1.8 milion dolara za razvoj kamera za video nadzor, koja liči na sovu iz crtanog filma, i prateće smartphone aplikacije. Hardver, takođe, ima senzore pokreta, mikrofon, zvučnik, i 2 mala LCD “oka”, koja mogu biti u boji, prilagođena od strane korisnika. ULO je počeo da isporučuje unapred naručene jedinice u proleće 2018. godine.

 

Turing Video – Kompanija koja je osnovana 2016. godine i koja razvija robote čuvare, tvrdi da njihovi roboti otkrivaju narušavanje sigurnosti, koristeći video analitiku, kao i da stražare okolo vozeći se brzinom od 18km/h. Turing Video je na samom početku stvorio svoj paket video analitike, koristeći tehnologiju dubokih neuronskih mreža, koja ima neke aktivne primene u Kini. Njihov menadžment tim je sastavljen od dva doktora nauka: CTO Yi Li, i COO Xing Zhong. Kompanija je prikupila 5 miliona $ iz Venture kapitala.

 

Sunflower Labs – Ova kompanija je zajednički osnovana 2016. godine od strane generalnog direktora – Alex Pachikov-a i tehničkog direktora, Chris Eheim-a. Sunflower ima 10 stalno zaposlenih i oko 8 izvođača i ima kancelarije u Cirihu i San Francisku. Ova kompanija nudi otvoreni sigurnosni sistem koji se sastoji od autonomnih dronova i nadzemnih senzora, koji su podržani AI analitikom iz uređaja u prostorijama. Sunflower je prikupio $ 6,1 miliona dolara kapitala od investitora.

Stekli ste nove ideje, planirate nova partnerstva ili razvoj distribucije novih uvoznih programa? Srećno!

Kako funkcionišu IP kamere za video nadzor?

IP kamere za video nadzor, odnosno kamere koje komuniciraju putem Internet protokola omogućuju prikazivanje snimaka, koji su dostavljeni putem Internet konektivnosti, LAN, ili Wifi mreže. Konektivnost i povezivanje kamera može biti žično ili bežično (Wifi kamere).

Celokupan sistem IP video nadzora sastoji se: od makar jedne IP kamere, opciono MicroSD memorijske kartice, od PoE mrežnog sviča za video nadzor koji će pružiti napajanje IP kamerama, i od signalno-naponske kablovske infrastrukture. Dodatno, veći IP video nadzor sistemi podrazumevaju nabavku video nadzor snimača, klijentskih radnih stanica i monitora, dok kod manjih sistema besplatna aplikacija za udaljeni pristup video nadzor sistemu putem Interneta efikasno obavlja posao.

Jedna od glavnih prednosti IP video kamera za nadzor jeste pojednostavljena i efikasna konektivnost, radi pretrage snimljenog zapisa, alarmnih događaja, ili gledanja snimaka uživo, što je čini idealnom za monitoring bitnih događaja sa udaljene lokacije, putem Interneta.

Druga korisna funkcionanost kamere IP jeste lokalno arhiviranje snimaka na samoj kameri putem MicroSD kartice, što pojednostavljuje arhitekturu sistema i omogućuje naknadno pregledanje video nadzor zapisa. Postoje i LTE 4G i 5G kamere za video nadzor koje uz microSD karticu i uz SIM karticu omogućuju notifikacije korisniku u slučaju alarmnih situacija.