Video Nadzor Startup Kompanije u 2018. Godini

video_nadzor_startup_kompanije_2018

Sadržaj članka

Video Nadzor start-up kompanije u industriji pokreću inovacije vredne pažnje, do mere da vodeći proizvođači investiraju u njihove kontrolne akcijske pakete, samo da bi osigurali mesto u ovom ubrzavajućem vozu inovativnih tehnologija.

 

Napravili smo kratak osvrt na određene startup kompanije kada je video nadzor tehnologija u pitanju za 2018. godinu kako biste mogli da se informišete o kompanijama koje su nove, ili još uvek nisu dovoljno poznate celokupnom svetskom tržištu, ali svakako kreiraju tehnološki inovativna rešenja u raznim segmentima video nadzor primene.

Većina vodećih svetskih kompanija nastala je krajem prošlog i početkom ovog veka, kada je počela da se razvija i IP video nadzor tehnologija. Međutim nove kompanije, danas vide prostor i mogućnost da se razvijaju u usko specijalizovanim kategorijama poput video analitike, cyber bezbednosti, izrade video nadzor robota… a mi ćemo izdvojiti neke od njih, koje su nam privukle najviše pažnje.

 

Segment: Video Nadzor Deep Learning Analitika

Deep Science – Relativno nova kompanija, osnovana tokom 2017-te godine od strane izvršnog direktora Dr Sean Huver-a, sa sedištem u Americi, a pretežno se bavi video analitikom i video monitoring servisima. Njihovi analitički algoritmi optimizovani su za detekciju i otkrivanje pokušaja provale, pljačke ili nekih drugih protivzakonitih radnji.

Za razliku od drugih kompanija čija video analitika samo generiše alamne signale, kompanija Deep Science razvija sopstveni monitoring centar kako bi pravovremeno primali i odgovarali na alarmne signale koji dolaze sa udaljenih lokacija. Deep Science Artificial Intelligence Surveillance (AIS) platforma prvenstveno je dizajnirana da detektuje ljude koji prikrivaju svoj identitet sakrivajući osobine lica pomoću kapuljače, fantomke, šešira… Ovaj sistem je takođe programiran da detektuje oružje, nedozvoljeni ulazak u objekat, požar,… i svaka otkrivena opasnost je praćena od strane jednog od zaposlenih monitoring operatera, koji prilikom dobijenog signala automatski preduzima odgovarajuće mere kako bi sprečio dalji razvoj neželjene ili incidentne situacije. Ovakav sistem zahteva snimak visoke rezolucije za scene od značaja(oružje, lice osobe…) tako da je ovaj sistem ograničen u primeni kada su u pitanju korisnici koji koriste jednu do dve kamere koje pokrivaju ceo objekat. Live stream-ovi sa objekata u kojima su ovakvi sistemi ugrađeni direktno se prate i nadgledaju putem Deep Science Cloud-a, dok ova solucija podržava i kompatibilna je sa preko 90% globalnih proizvođača video nadzor kamera.

 

Neurala – Kompanija sa teritorije Amerike, osnovana 2006-te godine, a specijalizovana za deep-learning video analitiku u segmentu edge uređaja koja ima integrativnu primenu u mnogo većim i kompleksnijim sistemima. Cilj ove kompanije bio je da omogući malim uređajima poput dronova, security kamera i sl. pružanje podataka koji mogu biti od velikog zanačaja, a koji ranije nisu bili dostupni u ovoj kategoriji security proizvoda što zbog veličine, a što zbog ograničenosti snage. Mogućnost primene video analitike na ovu kategoriju uređaja Neurala naziva LDNN, odnosno Lifelong Deep Neurala Network. Uz pomoć LDNN korisnik može da označi željeni objekat u realnom vremenu, i da izda naredbu sistemu da ga, svaki sledeći put kada se taj isti objekat pojavi u posmatranom prostoru, sistem prepozna i detektuje. Motorola je investirala u Neurala tehnologiju, ugradivši je u Si500 seriju bodycam kamera, koje imaju sposobnost da prepoznaju objekte ili osobe od interesa, automatski upozoravajući pripadnike policije o tome. Međutim, iako Neurala može da bude dosta zanimljiva mnogim proizvođačima kako bi obogatili svoj proizvodni portfolio, većina velikih kompanija više preferira razvijanje sopstvenog softvera nego OEM-ovanje nekog brenda, kao što je npr. Neurala video analitika.

 

OpenALPR – kompanija je osnovana 2016. godine, a postaje sve prisutnija na tržištu u domenu video nadzor kamera i Cloud-u zasnovanom na ALPR analitici (Automatic License Plate Recognition). Ono po čemu se izdvajaju od drugih proizvođača video analitike, jeste sposobnost platforme da radil bilo sa MJPEG ili sa H.264 kompresionim standardima, uz pružanje veoma jasne slike registarskih tablica. OpenALPR prepoznaje samo registarske tablice za sada limitiranog broja država, a OpenALPR izvorni kod potpuno je besplatan za korišćenje za ne komercijalne i pojedine komercijalne primene i javno je objavljen na Github-u. Ova platforma nije namenjena za distributivni kanal, a većina prihoda dolazi od licenciranja tehnologije koja se koristi u drugim primenama.

 

Segment: Video Nadzor za Kuću

Ulo – Na Kickstarteru je krenula kampanja finansiranja Ulo video nadzor kamere još 2015-te godine. Kućni video nadzor sistemi postaju sve popularniji i imaju sve veću primenu u segmentu bezbednosti privatnih, kućnih korisnika. Ulo je video nadzor kamera, u obliku sovice koja može komunicirati sa korisnicima čak i putem očnih ekspresija. Putem mobilne aplikacije i web stranice možete prilagoditi boju, oblik i veličinu očiju sovice tako da bude u skladu sa vašim enterijerom. Očne ekspresije ove popularne sovice imaju različito značenje pa tako npr. kada Ulo blinka, odnosno treperi očima, to je znak da je napravljen snapshot po osnovu neke detekcijie pokreta u alert modu, koji je automatski prosleđen na vašu e-mail adresu, dropbox… Ili ako na primer dva puta blago dotaknete Ulo po čelu uključuje se alert režim rada. Hardver  se sastoji od mikrofona, sensora za pokret, zvučnika, 2 LCD mala ekrana u formi sovinih očiju, wi-fi modula, FullHD kamere od 2MP, senzora za orijentaciju, USB punjača…

Ulo video nadzor kamera u obliku sovice može vam pomoći da veoma jednostavno pratite šta se dešava u vašem domu kada niste prisutni, jer Ulo šalje uživo snimak(audio i video) na zaštićenu web stranicu ili na mobilnu aplikaciju. Ulo je započeo prve isporuke tokom drugog kvartala 2018-te godine.

 

Segment: Video Nadzor Dronovi & Roboti

EdgybeesKompanija je osnovana 2017. godine, a kreirali su aplikaciju za dronove i mobilne uređaje koja pruža informacije o dešavanjima poput javnih površina, stambenih zgrada, naselja,.. Aplikacija pruža podatke koje dobijamo iz ptičije perspektive kako bismo lakše upravljali incidentnim situacijama i događajima. First Response je aplikacija za dronove koja ima široku primenu u državnim institucijama poput vojske i vatrogasne službe čiji službenici moraju hitno da reaguju dobijajući brze i tačne informacije, dok sa druge strane npr. ljubitelji sporta mogu uživati u komentarima i uživo snimcima sa sportskih manifestacija. First Response paket se sastoji od 3 softverska alata:

  • First Response Air Pilot je aplikacija koja pruža realnu sliku, mape, tačke od interesa, markere koje generišu korisnici i druge podatke.
  • Command and Control SW povećava situacioni pregled vazdušne situacije u realnom vremenu i prikazuje stanje na vašem PC računaru, mobilnom uređaju ili u monitoring-kontrolnoj sobi.
  • Aplkacija Tracker vam omogućuje da pratite sve članove vašeg tima kao i da održavate situaiju pod kontrolom tokom npr. akcije gašenja požara ili neke druge intervencije.

 

Easy Aerial – Kompanija je osnovana 2014. godine od strane bivšeg šefa UAV grupe, izraelske vazdušne odbrane, a pruža takozvani „Dron as a Service“ poslovni model. Easy Aerial’s solucija nudi pouzdano i potpuno samostalno rešenje za nadgledanje aerodroma i perimetarsku zaštitu po veoma pristupačnoj ceni. Svaki pametan bezbednosni sistem podrazumeva višestruke implementirane napredne tehnologije prilagođene potrebama i zahtevima korisnika. Na primer, različite security komponente kao što su video nadzor kamere, senzori, sistemi za detekciju…mogu se automatski pokrenuti zahvaljujući AI (Artificial Intelligence) algoritmu. Ovakav sistem je veoma prilagodljiv i jednostavan za rad, a može da se integriše sa već postojećim sistemom za perimetarsku zaštitu i sa postojećim senzorima.

Svaki Easy Aerial Smart Security sistem sastoji se od sledećih elemenata:

  • Falcon Dron – veoma jednostovan za upotrebu i izdržljiv quadro-kopter koji može da ponese različite pakete i leti do 50 minuta bez prekida.
  • Easy Guard – prenosiva i samoodrživa stanica koja služi kao punjač za dron i pruža zaštitu od nepovoljnih vremenskih uslova (kiša, vetar, mraz, visoke temperature…)
  • Easy RMS – Komunikacijski softver koji je zasnovan na cloud-u, koji može da upravlja sa jednim ili sa više dronova istovremeno sa bilo koje lokacije, pružajući uživo snimke i podatke u realnom vremenu.

 

Pix4D – Kompanija je osnovana 2011. godine, a svoje specifično znanje iskoristili su kako bi razvili platformu koja koristi snimke sa dronova dok se dobijeni podaci integrišu sa 3D Mapping softverom. Pix4D softver obrađuje snimke i podatke dobijene sa drona i pretvara ih u precizne mape što olakšava posao prilikom gradnje nekog objekta, urbanističkog planiranja, analize mesta zločina ili incidentnog događaja, nadgledanje terena velikih razmera… Pix4DCapture softver je sastavni deo ove platforme, koji Vam pomaže da napravite plan leta i što bolje snimke, odnosno prikupite podatke o željenom objektu ili prostoru. Dobijeni podaci se obrađuju i proizvode georeferencirane mape i modele, koij se prikazuju na vašem Pix4D monitoru ili cloud-u. Poseban proizvod jeste hardver Pix4D Crane Camera, koja ima široku primenu u građevinarstvu, i predstavlja prvu kameru koja služi za 3D mapiranje gradilišta. Snimci sa Pix4D Crane Camera se prikupljaju tokom izvođenja radova, zatim se podaci pretvaraju u 2D mape i 3D modele u Pix4D Cloud-u koji se veoma lako analiziraju i postavljaju na mrežu.

 

Turing Video – Osnovana 2016-te godine, ova mlada kompanija razvila je prvog security-guard robota, koji ako ne može u potpunosti da zameni, onda je sigurno najpribližniji fizičkom obezbeđenju zbog svoje mobilnosti i sposobnosti da detektuje ilegalni upad na tuđe vlasništvo, narušavanje bezbednosti i druge protivpravne radnje. Nastali su kao kompanija koja se bavila razvijanjem softvera za video analitiku, ali zbog prezasićenosti tržišta prebcili su svoj interesni fokus ka robotici koja će ujedno i da koristi video analitiku za praćenje i identifikaciju objekta. Kao inspiracija i model za stvaranje security-guard robota poslužio je Segway, kako bi mogli u potpunosti da se posvete stvaranju softvera umesto hardvera. Turing Video Security Robot je veoma efikasan u obezbeđivanju industrijskih postrojenja, gde uz pomoć AI (Artificial Intelligence) može detektovati prisustvo ljudi u zaštićenim zonama i poslati pravovremeno upozorenje o „neželjenim posetoicima“. Još jedna prednost ovog robota jeste obavljanje ponekad opasnih i često ponavljanih radnji sa znatno efikasnijim upravljanjem troškovima. Pored industrijskih postrojenja efikasan je i u obezbeđenju privatnih poseda, garaža, parkinga, javnih površina…

 

NXT Robotics – Osnovana u San Dijegu 2014-te godine, ova kompanija je razvila platformu za robote sa ciljem poboljšanja video monitoringa i proširenja spektra njihove primene. NXT Robotics Scorpion namenjen je za sve vrste terena a dolazi sa većim brojem senzora i kamera koje se nalaze na samoj platformi. Scorpion robot platforma dizajnirana je kao outdoor/indoor security servis, koji ima mogućnost kretanja po svim terenima (pesak, šljunak, zemlja, blato…) i u različitim vremenskim uslovima (vetar, kiša, visoke temperature…). NXT Robotics je naoružan paketom senzora za gas, vatru, zvuk (prepoznaje zvuk pištolja, lomljenje stakla…), 4 termalne kamere uključujući i nightvision funkcionalnost, konfigurabilnu SSD karticu za čuvanje video zapisa, mogućnost slanja notifikacija putem

e-maila, SMS poruka ili API integracije, vandal/tamper resistant kućišta kamere… Zbog svih ovih performansi ima veliku ulogu u obezbeđenju vojnih objekata, granica, elektrana… NXT Robotics Scorpion platforma predstavlja odličan izbor za smanjenje troškova a povećanje nivoa obezbeđenja, posebno za velike organizacije i kompanije.

 

Aptonomy – U avgustu 2016. godine dvojica doktoranata robotike dobili su investiciju od strane Y Combinatora, kompanije koja ulaže u startup tehnologije, kako bi razvili flying security guards tj. drone-guard robota koji bi konstantno bio na dužnosti. Kao model ovom dronu poslužio je DJI S1000 octo-copter, na koji je Aptonomy integrisao kamere, senzore, mikrofon i zvučnik, lampice za označavanje uzbune i druge hardverske komponente, kako bi stvorili svoj izum flying security guard koji koristi AI funkcije kako bi detektovao neku opasnost, plus mogu da se integrišu sa već postojećom infrastrukturom. Ovakav model drone-guard obezbeđenja pruža mogućnost monitoringa na znatno većim područjima, veoma brzo i jednostavno, a posebno na teško pristupačnim terenima. Vazdušna patrola se odvija trasom koju je korisnik predefinisao, ili trasom koja je nasumično izabrana, a može se i uključiti auto-navigacija tako da se flying security guard pošalje u zonu alarma i pruži nam video snimke iz te zone. Vreme letenja jednog drone-guard-a je 15 minuta bez prekida, pa iz tog razloga Aptonomy preporučuje minimalni paket od 4 drona, kako bi obezbeđeni prostor bio konstantno pod nadzorom. Osnovne karakteristike softvera ovog sistema podrazumevaju jednu softversku licencu sa neograničenom upotrebom AI, samostalnu navigaciju, praćenje objekta, rad u slabim svetlosnim uslovima… Pored toga, svaki ovakav dron poseduje jednu termalnu i tri optičke video nadzor kamere koje snimaju u 1080p rezoluciji, sirenu za uzbunu,.. što ovu soluciju čini veoma efikasnom.

Kako funkcionišu IP kamere za video nadzor?

IP kamere za video nadzor, odnosno kamere koje komuniciraju putem Internet protokola omogućuju prikazivanje snimaka, koji su dostavljeni putem Internet konektivnosti, LAN, ili Wifi mreže. Konektivnost i povezivanje kamera može biti žično ili bežično (Wifi kamere).

Celokupan sistem IP video nadzora sastoji se: od makar jedne IP kamere, opciono MicroSD memorijske kartice, od PoE mrežnog sviča za video nadzor koji će pružiti napajanje IP kamerama, i od signalno-naponske kablovske infrastrukture. Dodatno, veći IP video nadzor sistemi podrazumevaju nabavku video nadzor snimača, klijentskih radnih stanica i monitora, dok kod manjih sistema besplatna aplikacija za udaljeni pristup video nadzor sistemu putem Interneta efikasno obavlja posao.

Jedna od glavnih prednosti IP video kamera za nadzor jeste pojednostavljena i efikasna konektivnost, radi pretrage snimljenog zapisa, alarmnih događaja, ili gledanja snimaka uživo, što je čini idealnom za monitoring bitnih događaja sa udaljene lokacije, putem Interneta.

Druga korisna funkcionanost kamere IP jeste lokalno arhiviranje snimaka na samoj kameri putem MicroSD kartice, što pojednostavljuje arhitekturu sistema i omogućuje naknadno pregledanje video nadzor zapisa. Postoje i LTE 4G i 5G kamere za video nadzor koje uz microSD karticu i uz SIM karticu omogućuju notifikacije korisniku u slučaju alarmnih situacija.