TVT – Otkrivena kritična cyber security ranjivost

TVT_video_nadzor_backdoor

Sadržaj članka

Kritična cyber security ranjivost kod TVT video nadzor proizvođača

Security istražitelj i ekspert za cyber security sistemske ranjivosti – Bashis otkrio je backdoor u TVT video nadzor proizvodima. Naknadno, i sam TVT izdaje svoje „Obaveštenje o kritičnim ranjivostima”.

Bashis aktivno pronalazi brojne propuste u različitim video nadzor proizvodima globalnih proizvođača, a zbog neadekvatnog odgovora proizvođača da ove cyber security propuste isprave, tokom 2017-te nastali su najrasprostranjeniji hakerski napadi u video nadzor industriji.

U ovom tekstu ćemo ispitati TVT backdoor ranjivost, kao i TVT-ov zvaničan odgovor na ovaj propust.

Bashis izveštava o 6 glavnih slabosti:

Pre svega, hard-kodirana autentifikacija za download daljinske konfiguracije sistema – uključujući i korisničko ime i lozinku u vidu čitljivog teksta, bez ikakve enkripcije!

Posebno zabrinjava mogućnost da se daljinski dobije korisnička lozinka i samim tim preuzme kontrola nad sistemom.

Takođe izraziti problem predstavlja i hard-kodirana korisnička lozinka:

Mnogi proizvođači predstavljaju ove problem kao “greške u kodiranju”, ali Bashis ističe da hard kodirano logovanje nije “greška u kodiranju”.

 

Dostupnost popravke

TVT je naknadno izjavio da je popravka ovog propusta dostupna i da je moguće preuzeti novi firmware sa njihovog sajta, ili je moguće obratiti se njihovim lokalnim partnerima kako bi korisnici dobili ispravan firmware.

Pravi problem je OEM o čemu smo pisali i ranije, tj. kako da korisnici TVT OEM video nadzor rešenja dobiju ovu popravku.

 

Uticaj na OEM partnere

TVT je primarno OEM i ima na desetine partnera koji relabel-uju njihove proizvode te ih dalje prodaju pod svojim imenom. Kako OEM partneri menjaju dobavljače tokom vremena, teško je utvrditi koji modeli video nadzor opreme i kojih brendovi su zahvaćeni ovom cyber security ranjivošću. Osim toga, nismo ni sigurni da će mnogi OEM partneri popraviti ovo odmah, ili u bliskoj budućnosti.

 

TVT – 80 miliona dolara vredna prodaja

TVT je kompanija koja javno trguje na Šengenskoj berzi, do 5% na danšnji dan. Prihod kompanije u 2017. godini je 80 miliona dolara i ima tržišnu vrednost od oko 360 miliona dolara.

Za standarde video nadzora, TVT je srednja klasa, sličnog prihoda kao Dyancolor ili Geovision, a po veličini predstavlja svega 30-ti deo veličine Dahua ili još gore svega 70-ti ili deo veličine Hikvision-a.

 

Odbrana TVT-a

U obaveštenju TVT-a koristi se tipična odbrana svih koji imaju probleme sa cyber bezbednošću u svojim proizvodima.

Izveštaji o cyber security ranjivostima adresirali su skoro sve globalno prisutne proizvođače, bez obzira koliko veliki ili mali bili, i bez obzira na istorijski trag i inovacije koje su napravili u video nadzor industriji,.. što podseća sve nas da budemo spremni da štitimo svoje uređaje i da očuvamo naša prava.

Naravno, neka pitanja su daleko gora od drugih, kao što su hard-kodirane lozinke i preuzimanje lozinki u čisto-čitljivom tekstu.

TVT takođe tvrdi da su pronašli ove slabosti: „Mi smo nedavno pronašli tri nedostatka uz veliku pomoć eksternih stručnjaka za bezbednost“. TVT očigledno misli da njihovi korisnici nisu dovoljno pametni da shvate da ako postoje hard-kodirane lozinke u TVT vlastitom kodu, oni ne bi trebalo da ih pronađu jer su ih već sami iskodirali tamo. Osim toga, TVT ih je pronašao tek nakon Bashis-ovog izveštaja, koji ih je zapravo stvarno otkrio i dao proizvođaču rok od 90 dana pre njihovog javnog objavljivanja.

Kako funkcionišu IP kamere za video nadzor?

IP kamere za video nadzor, odnosno kamere koje komuniciraju putem Internet protokola omogućuju prikazivanje snimaka, koji su dostavljeni putem Internet konektivnosti, LAN, ili Wifi mreže. Konektivnost i povezivanje kamera može biti žično ili bežično (Wifi kamere).

Celokupan sistem IP video nadzora sastoji se: od makar jedne IP kamere, opciono MicroSD memorijske kartice, od PoE mrežnog sviča za video nadzor koji će pružiti napajanje IP kamerama, i od signalno-naponske kablovske infrastrukture. Dodatno, veći IP video nadzor sistemi podrazumevaju nabavku video nadzor snimača, klijentskih radnih stanica i monitora, dok kod manjih sistema besplatna aplikacija za udaljeni pristup video nadzor sistemu putem Interneta efikasno obavlja posao.

Jedna od glavnih prednosti IP video kamera za nadzor jeste pojednostavljena i efikasna konektivnost, radi pretrage snimljenog zapisa, alarmnih događaja, ili gledanja snimaka uživo, što je čini idealnom za monitoring bitnih događaja sa udaljene lokacije, putem Interneta.

Druga korisna funkcionanost kamere IP jeste lokalno arhiviranje snimaka na samoj kameri putem MicroSD kartice, što pojednostavljuje arhitekturu sistema i omogućuje naknadno pregledanje video nadzor zapisa. Postoje i LTE 4G i 5G kamere za video nadzor koje uz microSD karticu i uz SIM karticu omogućuju notifikacije korisniku u slučaju alarmnih situacija.