AVIGILON SELF-LEARNING VIDEO ANALITIKA

Video_Nadzor_Self_Learning_Video_Analytics-300x285-1

Sadržaj članka

Avigilon rešenje za self-learning video analitiku

Zahvaljujući patentiranoj video nadzor tehnologiji i dugogodišnjem ekstenzivnom razvoju u domenu napredne video analitike, Avigilon rešenje za self-learning video analitiku prevazilazi očekivanja kada su korisnička upotrebna vrednost i mogućnosti primene u pitanju.

Pozivamo vas da otkrijete više o načinu rada, ali i o širokom spektru primene ovog naprednog video analitičkog rešenja koje je dizajnirano sa ciljem da postane centralna funkcija sistema, kao i da unapredi opšti korisnički utisak prilikom korišćenja i upravljanja sistemom. Avigilon self-learning analitika posebno je interesantna kada su u pitanju video nadzor solucije za srednje i velike korisnike, za sektor privrede, industrije, ili državne uprave.

Zahvaljujući patentiranim tehnologijama poput Advanced Video Pattern Detection i Teach-by-Example Technology, Avigilon solucija za pametnu video analitiku pruža izuzetno visok stepen preciznosti u detekciji i naprednoj klasifikaciji objekata.

Avigilon self-learning video analitika identifikuje ljude, vozila i druge pokretne objekte od interesa, dok istovremeno ignoriše beznačajne predmete u sceni. Ova napredna video analitika poseduje i mogućnost automatskog prilagođavanja novim uslovima u slučaju repozicioniranja objekata u postojećoj sceni , ili u slučaju potpune promene posmatrane scene.

Performanse ovakvog sistema samostalno se poboljšavaju tokom vremena zahvaljujući upravo Teach-by-Example jedinstvenoj Avigilon video nadzor tehnologiji. Korisnici su uz pomoć ove tehnologije u mogućnosti da kroz povratnu informaciju sistemu utiču na to da sistem kroz učenje uvek ima najveću moguću preciznost. Istovremeno sistem nazad korisniku na brz, efikasan i intuitivan način omogućuje lako upravljanje i jednostavno, sistematizovano korišćenje podataka u svrhu unapređenja bezbednosnih i poslovno-produktivnih procesa.

 

Na prvom mestu Avigilon self-learning analitika u mnogome olakšava posao delu tima koji je zadužen za korporativnu bezbednost u poslovnom okruženju korisnika. Međutim ova napredna video nadzor analitika sve češće se primenjuje i koristi kao poslovni alat menadžmenta i to za kontroling, optimizaciju i unapređenje poslovno-produktivnih procesa, bilo da se radi o ljudskim procesima na proizvodnoj liniji, ili o KPI parametrizaciji u mreži retail objekata korisnika.

Dodatna prednost kod ove jedinstvene Avigilon self-learning video nadzor solucije je to što se ova analitika izvršava direktno sa kamera, a podržana je u video nadzor kamerama rezolucije od 1MP pa sve do 5K(16 megapiksela).

Sa aspekta korisnika koji je srednja ili velika kompanija, ili organ državne uprave, osnovna prednost Avigilon samoučeće analitike ogleda se u mogućnosti kreiranja neograničenog broja specifičnih scenarija i definisanju pravila u okviru ovih scenarija, po osnovu kojih će Avigilon analitika u režimu 24/7 raditi na povećanju produktivnosti i bezbednosti.

 

Napredna video nadzor analitika, zasnovana na obrascu ponašanja

Avigilon tehnologija – Advanced Video Pattern Detection u mogućnosti je da sa izuzezno visokom preciznošću identifikuje pokrete ljudi, vozila i objekata, dok self-learning funkcionalnost utiče na maksimalnu eliminaciju lažnih alarma i predmeta koji su irelevantni za posmatranu scenu. Ova tehnologija alarmnim i triger situacijama daje jednu potpuno novu dimenziju upotrebljivosti, čime se poboljšava sveopšta efikasnost prilikom korišćenja video nadzor sistema u bezbednosne, ali i u poslovno kontrolne svrhe.

 

Teach-by-Example video nadzor tehnologija

Tehnologija klasifikovanja objekata „Teach-by-Example“ sastavni je element Avigilon napredne video analitičke solucije. Ova tehnologija omogućuje korisnicima da, takođe po sistemu povratnih informacija, „nauče“ sistem da izvršava kastomizirano analiziranje i izveštavanje o poslovnim i bezbednosnim procesima, uz maksimalnu eliminaciju lažnih alarma.

Umesto banalnog smanjivanja osetljivosti analitike kako bi se pokušali redukovati lažni alarmi, što je uobičajeno za rešenja konvencionalnih proizvođača, Avigilon rešenje uz povratnu informaciju od strane korisnika ka sistemu zapravo omogućuje uvećanje preciznosti analitike i daje joj osnov za dalje razumevanje i učenje scene, kao i za efikasnije izvršavanje zahtevanih operacija koja se od analitike očekuju u nekom konkretnom, realnom scenariju. Vremenom ovaj napredni sistem video nadzor analitike nauči scenu i u mogućnosti je da samostalno prioritizuje događaje i incidentne radnje, što opet sa druge strane ekrana omogućuje operaterima i menadžmentu pravovremeni fokus na informacije koje su od velikog značaja za bezbednost i poslovanje.

Ključne karakteristike

  • Tehnologija klasifikacije objekata, zasnovana na šablonu ponašanja
  • Kontinuelno samoučeća video analitika, bez potrebe za manuelnim kalibrisanjem
  • Troškovno efikasna instalacija i setovanje sistema
  • Tehnologija Teach-by-Example, zasnovana na povratnoj informaciji operatera/korisnika
  • Analitika se izvršava direktno sa IP video nadzor kamera 1-16 MP rezolucije
  • Alarmne notifikacije po osnovu kreiranih pravila, u realnom vremenu
  • Potpuno integrisano rešenje sa Avigilon Control Center video menadžment softverom
  • Forenzička video analitika koja značajno unapređuje incident menadžment procese
  • Troškovno efikasna. Izvršava se sa kamere. Bez potrebe za dodatnim serverima i drugom opremom
  • Bez dodatnih troškova i bez posebnog licenciranja za video analitiku sa izveštavanjem

Avigilon VMS – platforma za savremene video nadzor sisteme i za self-learning video analitiku

Avigilon Control Center (ACC) video menadžment softver koji predstavlja centralni deo video nadzor sistema, istovremeno omogućuje i da svi relevantni događaji koje generiše self-learning video analitika, na sistematizovan, jednostavan i brz način budu dostupni korisniku, u okviru istog korisničkog interfejsa.

Incidentni događaji u realnom vremenu, napredne forenzičke mogućnosti, detekcije i notifikacije o promeni scene, nedostajućim objektima i pravovremena informisanost o kršenju unapred predefinisanih pravila za konkretan poslovni/bezbednosni scenario – sve je podržano u okviru Avigilon VMS platforme, bez dodatnog licenciranja i troškova, i to u okviru korisničkog interfejsa koji kolege iz sektora karakterišu kao pojednostavljen, intuitivan i originalan.

Avigilon Control Center softver korisnicima daje punu kontrolu nad arhiviranim video nadzor materijalom, omogućujući im da pronađu potrebni dokazni materijal mnogo brže zahvaljujući naprednoj self-learning video nadzor analitici. Istražne radnje i incident menadžment procesi nikad nisu bili lakši, nego kao uz Avigilon Control Center i integrisanu self-learning video analitiku.

 

Inteligentna video nadzor pretraga klasifikovanih objekata

Avigilon Control Center video menadžment softver koristi moćnu video analitičku tehnologiju da inteligentno pretraži i brzo pronađe specifične događaje ili objekte. Čak ni kod Milestone-a, Genetec-a i drugih vodećih VMS proizvođača ne postoji ni slična analogija prilikom pretrage, niti ovako dobro organizovan i brz način pretrage. Nakon testiranja uverili smo se i sami da je Avigilon VMS trenutno najbolji softver za video nadzor na tržištu.

 

Avigilon VMS – Kreiranje pravila za efikasniji rad video analitike

Kreiranje pravila u Avigilon Control Center softveru za video nadzor, omogućuje korisnicima da selektivno primenjuju video analitiku samo na mestima gde je to potrebno u organizaciji, a u okviru postojećeg video nadzor sistema.

Alarmi, notifikacije i izveštaji mogu se prosleđivati specifičnim službama u organizaciji, u zavisnosti od tipa primene video nadzor analitike, pa tako menadžment može primati informacije o KPI parametrima i na taj način imati uvid u svakodnevnu poslovnu produktivnost i efikasnost. Služba bezbednosti sa druge strane, od video analitike prima u realnom vremenu obaveštenja o sumnjivim aktivnostima ili incidentima u nastajanju.

 

U prilogu predstavljamo listu mogućih primena Avigilon video analitike u realnim scenarijima, bilo da se radi o bezbednosnoj ili poslovno-kontrolnoj primeni

OBJEKTI U SCENI (OBJECTS IN AREA)

Događaj je aktiviran kada se poveća određeni broj ljudi ili vozila u regionu od interesa, a objekti mogu biti detektovani u celokupnoj sceni, ili u iscrtanom regionu od interesa tj. samo u delu scene.

ZADRŽAVANJE OBJEKATA (OBJECT LOITERING)

Događaj je aktiviran kada se osoba ili vozilo zadržava duži vremenski period od onog koji je korisnik predefinisao za određeni region od interesa. Detekcija se može obavljati na nivou celokupne scene, ili na nivou iscrtanog regiona od interesa tj. samo u delu posmatrane scene.

OBJEKTI PRELAZE SNOP (OBJECTS CROSSING BEAM)

Događaj je aktiviran kada određeni broj osoba ili vozila pređe preko usmerenog snopa – iscrtane linije koju korisnik konfiguriše direktno na vidnom polju kamere u posmatranoj sceni. Snop se može podesiti na način da bude jednosmeran ili dvosmerni.

OBJEKTI SE POJAVLJUJU ILI ULAZE U SCENU (OBJECT APPEARS OR ENTERS AREA)

Događaj je aktiviran u momentu kada svaka osoba ili vozio uđe u region od interesa. Detekcija se može obavljati na nivou celokupne scene, ili na nivou iscrtanog regiona od interesa tj. samo u delu posmatrane scene.

OBJEKTI NISU PRISUTNI U SCENI (OBJECT NOT PRESENT IN AREA)

Događaj je aktiviran u slučajevima kada ni osobe ni vozila nisu prisutni u regionu od interesa. Detekcija se može obavljati na nivou celokupne scene, ili na nivou iscrtanog regiona od interesa tj. samo u delu posmatrane scene.

OBJEKTI NAPUŠTAJU SCENU (OBJECTS LEAVE AREA)

Događaj je aktiviran kada unapred definisani broj osoba ili vozila napusti region interesa. Detekcija se može obavljati na nivou celokupne scene, ili na nivou iscrtanog regiona od interesa tj. samo u delu posmatrane scene.

OBJEKAT SE ZAUSTAVIO U SCENI (OBJECT STOPS IN AREA)

Događaj je aktiviran kada se osoba ili vozilo zaustavi u regionu od interesa i tu ostane više od unapred vremenski podešenog okvira. Detekcija se može obavljati na nivou celokupne scene, ili na nivou iscrtanog regiona od interesa tj. samo u delu posmatrane scene.

POGREŠAN SMER (DIRECTION VIOLATED)

Događaj je aktiviran kada se osoba ili vozilo kreće u zabranjenom smeru kretanja. Smer kretanja korisnik konfiguriše direktno na vidnom polju kamere u posmatranoj sceni.

POMERANJE KAMERE (CAMERA TAMPERING)

Događaj je aktiviran kada se scena neočekivano promeni. Deluje na kompletno vidno polje kamere.

Samoučeća video nadzor analitika podržana je i u najnovijoj generaciji Avigilon H4 Edge Solution video nadzor kamera.

Na sledećem linku možete pogledati korporativni video kompanije Avigilon o novim H4 ES video nadzor kamerama koje podržavaju self-learning video analitiku, SSD snimačke kapacitete i integrisan video menadžment softver.

Za sve srednje i velike korisnike koji žele da saznaju više o prednostima korišćenja Avigilon self-learning video analitike, kao i u vezi sa realizacijom pilot projekata, preporučujemo da kontaktirate Avigilon predstavnika koji je zadužen za vaš region.

Avigilon Sales Locator

Avigilon poseduje razvijenu mrežu autorizovanih partnera i na prostoru regiona Balkana, a sa ciljem da vaš video nadzor projekat uvek ima obezbeđenu lokalnu podršku u implementaciji, puštanju u rad, ali i u toku eksploatacionog perioda. Kontaktirajte vašeg Avigilon predstavnika već danas i unapredite poslovne procese.

Kako funkcionišu IP kamere za video nadzor?

IP kamere za video nadzor, odnosno kamere koje komuniciraju putem Internet protokola omogućuju prikazivanje snimaka, koji su dostavljeni putem Internet konektivnosti, LAN, ili Wifi mreže. Konektivnost i povezivanje kamera može biti žično ili bežično (Wifi kamere).

Celokupan sistem IP video nadzora sastoji se: od makar jedne IP kamere, opciono MicroSD memorijske kartice, od PoE mrežnog sviča za video nadzor koji će pružiti napajanje IP kamerama, i od signalno-naponske kablovske infrastrukture. Dodatno, veći IP video nadzor sistemi podrazumevaju nabavku video nadzor snimača, klijentskih radnih stanica i monitora, dok kod manjih sistema besplatna aplikacija za udaljeni pristup video nadzor sistemu putem Interneta efikasno obavlja posao.

Jedna od glavnih prednosti IP video kamera za nadzor jeste pojednostavljena i efikasna konektivnost, radi pretrage snimljenog zapisa, alarmnih događaja, ili gledanja snimaka uživo, što je čini idealnom za monitoring bitnih događaja sa udaljene lokacije, putem Interneta.

Druga korisna funkcionanost kamere IP jeste lokalno arhiviranje snimaka na samoj kameri putem MicroSD kartice, što pojednostavljuje arhitekturu sistema i omogućuje naknadno pregledanje video nadzor zapisa. Postoje i LTE 4G i 5G kamere za video nadzor koje uz microSD karticu i uz SIM karticu omogućuju notifikacije korisniku u slučaju alarmnih situacija.