INDUSTRIJA TEHNIČKE SIGURNOSTI DOSTIŽE 42 MLRD USD DO 2020-TE

video-nadzor-globalni-rast-300x300-1

Prema novom godišnjem izveštaju kompanje Memoori Business Intelligence, industrija tehničke sigurnosti od 2010. godine beleži stabilan rast od 7,82%.

Ukupna proizvodnja sigurnosnih proizvoda u svetu po proizvodnim cenama u 2015. godini procenjena je na 27,25 milijardi dolara, pri čemu video nadzor drži najveći deo tržišta koji iznosi 54% (14,68 milijardi), zatim kontrola pristupa 22,5% tržišta(6,13 milijardi), i protivprovala 23,5% (6,4 milijarde).

Prema analizama kompanje Memoori Business Intelligence, predviđa se da će vrednost ove industrije do 2020. iznositi skoro 42 milijarde dolara. Uprkos kontinuiranom porastu video nadzora na kineskom tržištu, rast tog segmenta od 8,9% nešto je manji u odnosu na 2014. godinu.

Pad ukazuje na činjenicu da je opala profitabilnost i tržišni udeo značajnog broja dobavljača iz razvijenih zemalja, koje se teško nose sa uvoznim, na zapadu već dobro pozicioniranim kineskim proizvodima.

Ipak u IP tehnologiji zapadni proizvođači vode glavnu reč, koja je od ključne važnosti za prelazak na internet stvari u objektima, zatim proizvodnji opreme za kontrolu pristupa, budući da imaju malu konkurenciju kineskih proizvoda i stabilan tržišni rast, koji je prošle godine, zahvaljujući kontinuiranom prelasku ka IP umrežavanju, biometriji i sistemima za upravljanje identiteta, iznosio 10%.

Kako funkcionišu IP kamere za video nadzor?

IP kamere za video nadzor, odnosno kamere koje komuniciraju putem Internet protokola omogućuju prikazivanje snimaka, koji su dostavljeni putem Internet konektivnosti, LAN, ili Wifi mreže. Konektivnost i povezivanje kamera može biti žično ili bežično (Wifi kamere).

Celokupan sistem IP video nadzora sastoji se: od makar jedne IP kamere, opciono MicroSD memorijske kartice, od PoE mrežnog sviča za video nadzor koji će pružiti napajanje IP kamerama, i od signalno-naponske kablovske infrastrukture. Dodatno, veći IP video nadzor sistemi podrazumevaju nabavku video nadzor snimača, klijentskih radnih stanica i monitora, dok kod manjih sistema besplatna aplikacija za udaljeni pristup video nadzor sistemu putem Interneta efikasno obavlja posao.

Jedna od glavnih prednosti IP video kamera za nadzor jeste pojednostavljena i efikasna konektivnost, radi pretrage snimljenog zapisa, alarmnih događaja, ili gledanja snimaka uživo, što je čini idealnom za monitoring bitnih događaja sa udaljene lokacije, putem Interneta.

Druga korisna funkcionanost kamere IP jeste lokalno arhiviranje snimaka na samoj kameri putem MicroSD kartice, što pojednostavljuje arhitekturu sistema i omogućuje naknadno pregledanje video nadzor zapisa. Postoje i LTE 4G i 5G kamere za video nadzor koje uz microSD karticu i uz SIM karticu omogućuju notifikacije korisniku u slučaju alarmnih situacija.