SONY I BOSCH PARTNERSKI ODNOS?

video_nadzor_sony_bosch_partnership-300x300-1

Sadržaj članka

Sony i Bosch udružuju snage?

Kompanija Bosch Security Systems i Sony uspostavili su partnerstvo u sektoru video nadzora. Dve kompanije udružile su snage za tehničku saradnju u oblasti video nadzor rešenja. Prateći aktuelne promene u industriji i reagujući na globalni cenovni damping efekat, Sony i Bosch hirovito su sklopili su partnerstvo u nadi da će kroz združeni potencijal lakše kreirati rešenja za globalnu video nadzor projektnu prodaju.

Nijedna kompanija nije kupila ovu drugu, ali tvrde da će se efekti njihovog udruživanja ogledati najpre na strani efikasnijeg razvoja proizvoda. Partnerske strane dogovorile su da će Bosch preuzeti prodajne i marketing aktivnosti od Sony-ja, za globalno tržište video nadzora izuzev teritorije Japana. Dalje, Bosch i Sony će zajedno razvijati nove video nadzor kamere, koristeći prednosti koje poseduju obe kompanije.

Ovaj sporazum u nastajanju oficijelni je predmet anti-monopolskog regularnog tela, koje sporazum tek treba da odobri i ratifikuje. Upravo ovo je razlog što iz Bosch-a nisu mogli da daju konkretan datum kada će sporazum biti usvojen, ali „očekuju“ da će to biti početkom 2017. godine.

 

Sony predao prodajne i marketing operacije Bosch-u

Primetno je da Bosch, za razliku od Sony-ja ima mnogo veći i širi portfolio proizvoda i rešenja u okviru segmenta bezbednosne industrije, pa je dogovor dveju strana da zarad proračunate veće efikasnosti Bosch preuzme prodajne i marketing operacije na globalnom nivou, izuzev u Japanu. Bosch će preuzeti odgovornost za upravljanje prodajnim i marketing procesima Sony video nadzor opreme, dok će istovremeno pojedini Sony-jevi zaposleni preći u zaposlenički odnos u Bosch.

Kolege u sektoru se pitaju šta li će biti sa viškom ostalih Sony zaposlenih, za kojima neće biti potrebe ili mesta u Bosch-u, obzirom da Bosch već poseduje u potpunosti razvijenu i front i back office prodajnu i post-prodajnu infrastrukturu, kao i da verovatno neće ići u dupliranje troškovnih pozicija kao što su regionalni menadžeri, prodajni predstavnici i inženjeri podrške.

Dodatnu zbrku u ovaj pokušaj partnerstva unosi i činjenica da će Bosch zaposleni prodavati Sony video nadzor kamere? Moramo priznati da ovo u najmanju ruku zvuči atipično, a obzirom da se radi o nemačkoj kompaniji koje su inače u sektoru poznate po tome što ne vole da poslove i profit dele van trgovinskih tokova drugih nemačkih kompanija – biće ovo sigurno jedno interesantno iskustvo parterstva u nastajanju.

Takođe se u sektoru video nadzor profesionalaca nameće i pitanje da li će se ovom Bosch-Sony strateškom trkom za profitom dodatno zaobići i partnerska prodajna infrastruktura prvenstveno sistem integratora, kao što će to evidentno biti slučaj i sa delom Sony-jevih zaposlenih koje će ova novoformirana grupacija definitivno ostaviti iza sebe?

Predstavnik Sony-ja je na nedavno završenom 2016 Adria Security Summit-u u Beogradu javno izjavio da je vreme distributerskih kompanija završeno, kao i da Sony praktikuje direktniji pristup ka krajnjim korisnicima. Upstream ICT Alliance  redakcija, integratori i sektor velikih korporativnih korisnika, na žalost po Sony, imaju potpuno drugačije viđenje stvari. Distributeri sa ozbiljnom tehničkom podrškom i znanjem više su nego potrebni tržištu, pogotovo u realizaciji srednjih i velikih projekata koji uključuju napredne integracije i federalizovanu strukturu sistema. U ovom tržišnom segmentu (koji targetiraju i Sony i Bosch) sistem integratori se u velikoj meri oslanjaju na znanje i tehničku podršku distributera za profesionalne usluge, obzirom da udaljena podrška koju direktno pružaju izvesni proizvođači, u sektoru srednjih i velikih projekata jednostavno nije dovoljna.

Da li je ovom izjavom predstavnika Sony-ja najavljen dalji trend raskida sa sistem integratorima koji traže i trebaju pred-prodajnu, ali i post-prodajnu i tehničku podršku, kao i profesionalne servise u smislu dodatnog oslonca i sigurnosti prilikom implementacije velikih projekata? Ostaje da vidimo kako će se ova novoformirana grupacija poneti prema segmentu profesionalnih sistem integrator kompanija, kao i da li će ove sistem integrator kompanije u međuvremenu razviti averziju prema Sony-Bosch grupaciji, kao i defanzivne mehanizme koji će im omogućiti solucijsku diferencijaciju i tržišni potencijal sa drugim vendorima?

 

Zajednički angažman na razvoju novih proizvoda

Sony-Bosch sporazum će definitivno imati koristi od korišćenja razvojnih kapaciteta obe kompanije i dostignuća u ovoj oblasti. Sony objektivi i tehnologija procesiranja slike, zajedno sa Bosch analitikom i povezanim video nadzor rešenjima, viđeni su od strane ovih kompanija kao adut u borbi za tržište srednjih i velikih video nadzor projekata.

Ovi novi proizvodi koji mogu nastati kao plod saradnje dveju kompanija opet, biće plasirani u zavisnosti od targetiranog trišta i primene, ili kao Sony ili kao Bosch proizvodi, obzirom da kompanije navode da nema planova za ko-brendingom.

Kako je navedeno, ne postoje planovi da se povuku iz upotrebe ni jedan od ova dva brenda, niti proizvodne linije ovih brendova. Bosch je izjavio da će buduće odluke u tom pogledu biti vođene zahtevima tržišta i povratnim informacijama sa tržišta. Shodno tome, ni jedan od ova dva brenda neće targetirati specifične primene i funkcije, na primer da jedan brend bude flagship, a drugi da bude brend pratioc u ovom dvojcu. Ovo bi dodatno moglo da prouzrokuje probleme u gupaciji, na primer da dvoje Bosch zaposlenika, jedan koji prodaje Bosch, a drugi Sony, postanu konkurenti na istom poslu. Bosch je izjavio da ovakav aranžman nije neobičan za njih, i da se zbog prirode svojih brojnih poslovnh jedinica ponekad više jedinica takmiči za isti projekat.

 

Manevri u segmentu srednjih i velikih projekata

Obe kompanije dalje navode da ovaj sporazum nije bio odgovor na globalnu cenovnu trku do dna, a obzirom da je ovo partnerstvo fokusirano isključivo na sektor srednjih i velikih kupaca, ovo je svakako u tehničkom smislu istina. Međutim, Bosch i Sony su, hteli to da priznaju ili ne, svakako pod uticajem pojave kvalitetnih jeftinih kamera, što ovu novoformiranu grupaciju gura u tržišni prostor gde se takmiče za sve manji broj kupaca koji su voljni da plate za proizvode iz premium klase. Ovo ultimativno primorava kompanije da kreiraju poslovne aranžmane i nove modalitete partnerstava, poput ove Sony-Bosch formacije.

 

Prednosti partnerskog odnosa

Kombinovana snaga dveju kompanija trebala bi doneti pozitivne tržišne efekte za ovu novoformiranu grupaciju.

Iako Sony i Bosch imaju razvijen video nadzor poslovni segment srednjih razmera, nisu ni blizu veličine koju imaju Axis, Dahua, ili Hikvision u domenu profesionalnih video nadzor solucija.

Zajedničkim radom ova formacija trebalo bi da bude efikasnija na oba polja – i u prodaji i u razvoju novih video nadzor rešenja. Pred nama je definitivno zanimljiv period kada je video nadzor industrija u pitanju.

Od Sony-Bosch grupacije možemo očekivati pokušaje inovacija u smislu razvoja super rezolucije i naprednih video analitičkih algoritama. Isto tako možemo očekivati i evidentne promene i rezove u partnerskom odnosu ove grupacije prema profesionalnim sistem integratorima koji predstavljaju neizostavnu sponu u implementaciji i kreiranju specifičnih video nadzor rešenja za sektor srednjih i velikih kupaca.

Kako funkcionišu IP kamere za video nadzor?

IP kamere za video nadzor, odnosno kamere koje komuniciraju putem Internet protokola omogućuju prikazivanje snimaka, koji su dostavljeni putem Internet konektivnosti, LAN, ili Wifi mreže. Konektivnost i povezivanje kamera može biti žično ili bežično (Wifi kamere).

Celokupan sistem IP video nadzora sastoji se: od makar jedne IP kamere, opciono MicroSD memorijske kartice, od PoE mrežnog sviča za video nadzor koji će pružiti napajanje IP kamerama, i od signalno-naponske kablovske infrastrukture. Dodatno, veći IP video nadzor sistemi podrazumevaju nabavku video nadzor snimača, klijentskih radnih stanica i monitora, dok kod manjih sistema besplatna aplikacija za udaljeni pristup video nadzor sistemu putem Interneta efikasno obavlja posao.

Jedna od glavnih prednosti IP video kamera za nadzor jeste pojednostavljena i efikasna konektivnost, radi pretrage snimljenog zapisa, alarmnih događaja, ili gledanja snimaka uživo, što je čini idealnom za monitoring bitnih događaja sa udaljene lokacije, putem Interneta.

Druga korisna funkcionanost kamere IP jeste lokalno arhiviranje snimaka na samoj kameri putem MicroSD kartice, što pojednostavljuje arhitekturu sistema i omogućuje naknadno pregledanje video nadzor zapisa. Postoje i LTE 4G i 5G kamere za video nadzor koje uz microSD karticu i uz SIM karticu omogućuju notifikacije korisniku u slučaju alarmnih situacija.