VIDEO NADZOR NA NAJVIŠEM OBJEKTU U HRVATSKOJ

hrvatska-video-nadzor-300x202-1

Panoramske IP video nadzor kamere na najvišem planinskom objektu

Stanica Gorske službe u Splitu predstavila je projekat “ Meteo-Dinara”, u okviru kojeg bi početkom leta trebala biti instalirana automatska meteorološka stanica i nekoliko panoramskih kamera, na najvišem planinarskom objektu u Hrvatskoj – planinarskom domu Pume na Dinari na visini od 1630 metara.

Realizacijom ovog projekta povećala bi se sigurnost turista i planinara na Dinari jer bi meteorološki podaci sa ove lokacije bili besplatni i dostupni svima putem internet i to u realnom vremenu, čime bi se mogli detektovati požari i lavine, a preko panoramskih kamera korisnici bi mogli uživati u sjajnom pogledu koji doseže do vrhova Apenina. Zbog velike nadmorske visine i nepovoljnih vremenskih uslova video nadzorne kamere će morati da budu izdržljive na temperature do -500C i omogućavati panoramski pregled od 360 (treba da stoji stepeni na kraju).

Kako funkcionišu IP kamere za video nadzor?

IP kamere za video nadzor, odnosno kamere koje komuniciraju putem Internet protokola omogućuju prikazivanje snimaka, koji su dostavljeni putem Internet konektivnosti, LAN, ili Wifi mreže. Konektivnost i povezivanje kamera može biti žično ili bežično (Wifi kamere).

Celokupan sistem IP video nadzora sastoji se: od makar jedne IP kamere, opciono MicroSD memorijske kartice, od PoE mrežnog sviča za video nadzor koji će pružiti napajanje IP kamerama, i od signalno-naponske kablovske infrastrukture. Dodatno, veći IP video nadzor sistemi podrazumevaju nabavku video nadzor snimača, klijentskih radnih stanica i monitora, dok kod manjih sistema besplatna aplikacija za udaljeni pristup video nadzor sistemu putem Interneta efikasno obavlja posao.

Jedna od glavnih prednosti IP video kamera za nadzor jeste pojednostavljena i efikasna konektivnost, radi pretrage snimljenog zapisa, alarmnih događaja, ili gledanja snimaka uživo, što je čini idealnom za monitoring bitnih događaja sa udaljene lokacije, putem Interneta.

Druga korisna funkcionanost kamere IP jeste lokalno arhiviranje snimaka na samoj kameri putem MicroSD kartice, što pojednostavljuje arhitekturu sistema i omogućuje naknadno pregledanje video nadzor zapisa. Postoje i LTE 4G i 5G kamere za video nadzor koje uz microSD karticu i uz SIM karticu omogućuju notifikacije korisniku u slučaju alarmnih situacija.