ESSEN SECURITY 2018, GERMANY – NOVITETI

video-nadzor-novi-proizvodi-essen-security

Sadržaj članka

Video nadzor industrija ne prestaje da iznenađuje originalnim inovacijama. AI (Artificial Intelligence) i dalje je u prvom planu, ali rame uz rame sa ostalim novitetima u domenu tehničkih sistema zaštite, kao i proizvoda i rešenja čijim komplementarnim korišćenjem projektanti, integratori i korisnici sada mogu kreirati napredne bezbednosne, sigurnosne i BI retail solucije.

Predstavljamo vam novitete direktno sa Essen Security 2018 sajma:

Avigilon AI Appliance

Vodeći svetski proizvođač video nadzor, analitičkih i AI solucija – kanadska kompanija Avigilon predstavila je novu generaciju AI Appliance uređaja – koja sada omogućuje prednosti video analitike i AI algoritamskih solucija čak i na kamerama drugih proizvođača, koje inicijalno ne podržavaju analitičke mogućnosti. Na ovaj način Avigilon je uložio dodatni napor da omogući video analitiku i Appearance Search AI tehnologiju čak i u konvencionalnim sistemima, koji sada uz pomoć AI Appliance uređaja mogu skalabilnije vršiti sistemska proširenja i koristiti najnovija tehnološka video nadzor rešenja.

Dodatno, Avigilon je predstavio razvoj nove H5 generacije kamera za video nadzor, koje će biti u mogućnosti samostalno da izvršavaju AI analitičke algoritme, kao i da prepoznaju scenarije u kojima se pojavljuje oružje, sumnjivi paketi, torbe, rančevi i sl. a sve u cilju unapređenja sistemske proaktivnosti u video nadzor solucijama.

Video nadzor iluminatori Raytec Vario Hybrid

Raytec je dobio nagradu za hybrid seriju IR iluminatora (sa infracrvenim i belim osvetljenjem), posebno namenjenu za video nadzor instalacije, odnosno za IP video nadzor kamere. VARIO2 IP Hybrid u potpunosti integriše IR i belo osvetljenje u jedinstveno, potpuno rešenje, u okviru kojeg IR služi za video nadzor kamera, dok belo osvetljenje služi kao dodatna rasveta za specifične potrebe prostora koji je pod video nadzorom. VARIO2 IP Hybrid omogućuje bolju kontrolu nad IR iluminatorom sa udaljene lokacije, preko web interfejsa, VMS-a ili aplikacije za kamere, što dozvoljava pravovremenu reakciju na incidente u realnom vremenu i fino podešavanje posmatrane scene, u skladu sa specifičnim uslovima osvetljenosti. Domet rasvete ovakvog IR iluminatora iznosi do 180 metara za IR osvetljenje, a do 90 metara za white-light osvetljenje.

Kamere za video nadzor – Novi standard: XND-6085 Wisenet extraLUX

Wisenet je predstavio novu XND-6085 Wisenet extraLUX seriju kamera sa motorizovanim varifokalnim 4.1 – 16.4mm objektivom  i F0.94 aperturom, što ovu seriju kamera čini jedinstvenom i sa jednim od najboljih varifokalnih objektiva na tržištu.

Bez obzira na doba dana ili otežane uslove osvetljenja, u kombinaciji sa CMOS sezorom ½ inča, jedinstven set tehnologije i funkcionalnosti osigurava da ova kamera isporučuje uvek odličan kvalitet slike bez potrebe za IR LED ili dodatnim osvetljenjem. Iz kompanije Hanwha Techwin tvrde da su kreiranjem Wisenet X extraLUX serije kamera za video nadzor postavili nove standarde kako bi odgovorili na zahteve specifičnih video nadzor projekata, bez obzira na uslove osvetljenja, bilo da su u pitanju scene sa jakim osvetljenjem ili potpuni mrak.

Video nadzor snimači Promise Technology

Kompanija Promise Technology je na Security Essen premijerno predstavila Vess A3120 i Vess A6000 video nadzor snimače, posebno dizajnirane i projektovane za IP video nadzor rešenja u domenu velikih projekata. Promise Technology sa ovim proizvodnim portfoliom targetira namenske solucije za sisteme video nadzora u bankama, kazinima, industrijskim postrojenjima, velikim kompanijama… Ovakvi sistemi mogu da omoguće neometano snimanje u kontinuitetu bez potrebe za FPS redukovanjem. Vess A6000 serija proizvoda biće dostupna krajem 2018. godine kroz Promise Technology distributersku mrežu širom sveta.

Multi-sensor video nadzor stacionar za detekciju i praćenje dronova

CTRL+SKY STATIONARY predstavlja jedinstveni multi senzorski sistem za detekciju i praćenje dronova, koji na veoma efikasan način detektuje, identifikuje i pruža informacije o bespilotnim letelicama, 24/7, čak i u teškim vremenskim uslovima bez zona sa mrtvim uglom nudeći pri tom potpunu zaštitu korisnicima. Ovakav sistem otkriva dronove i bespilotne letelice, na udaljenosti od 2.000m, a kombinovano korišćenje patentiranih radara, audio-vizuelnih i RF senzora, omogućuje svođenje lažnih alarma na minimum.

Osnovne karakteristike:

 • Detekcija drona uz pomoć multi-senzor sistema, identifikacija i neutralizacija drona
 • Integrisani radar, zvučni, vizuelni i RF senzori
 • Dizajniran da izdrži i najteže vremenske uslove
 • Mogućnost montiranja na vozilo, a dostupan je i u prenosivoj verziji
 • Dizajniran da zaštiti područja velikih površina

Video nadzor kamera Oncam Evolution 180⁰

Savršena panorama sa Panoramic+ prikazom. Jedinstveni raspored objektiva Evolution 180⁰C, za razliku od tradicionanih panoramskih prikaza slike od 360⁰C, maksimalno koristi horizontalnu upotrebljivost senzora i omogućuje veći broj piksela na objektu ili regionu od interesa. Ovo dovodi do smanjenja panoramske slike na rezoluciju od 3840px x 2536px (6MP).

Pored Panoramic+ slike visoke rezolucije, dostupne su i dadatne napredne karakteristike poput Scene Offset funkcije koja može podesiti da se fokusira na detalje koje su zaista bitni za korisnika u panoramskom prikazu scene, ili Onecam tehnologije kompenzacije uglova (Angle Compensation Technology) koja omogućava različite Panoramske prikaze.

Prikaz slike sa kamere Evolution 360, i prikaz slike sa kamere Evolution 180 su dizajnirani da zadovolje različite potrebe korisnika. Kamere sa prikazom od 360 stepeni su namenjene za praćenje većih područja, dok kamere sa prikazom slike od 180 stepeni veću primenu imaju za snimanje saobraćaja, ili za detekciju određenih lica od interesa. Samo neke od prednosti ove tehnologije jesu Panoramic+ pokrivenost slike bez mrtvih uglova, ACT (Angle Compensation Technology) tehnologija, True Day/Night funkcionalnost, efikasnije korišćenje bandwidth-a poput Panoramic+ slike koje se generiše u samoj kameri…

IEE People Counter

Sposobnost IEE’s People Counter-a da veoma efikasno prati i broji ljude i posetioce na području gde je veliki protok saobraćaja i velika gustina ljudi u realnom vremenu predstavlja koristan poslovni alat za bilo koju ozbiljnu organizaciju. Tačan broj posetilaca u nekom objektu ili kompaniji igra ključnu ulogu u prikupljanju informacija koje mogu biti od velikog značaja za planiranje marketing i prodajnih procesa, kao i za bolju alokaciju raspoloživih kompanijskih resursa.

People Counter omogućuje sledeće funkcionalnosti:

 • Praćenje broja posetilaca u realnom vremenu
 • Detekcija i analiza rute kretanja potrošača u okviru objekta
 • Optimizacija ventilacionog sistema (grenjanja/hlađenja) i uvećanje energetske efikasnosti
 • Detekcija kretanja u pogrešnom-zabranjenom smeru

Bežični alarmni sistem XR800 AMC Elettronica

AMC Elettronica predstavila je novi proizvod XR800, bežični control panel sa 64 bežične zone, sa mogućnošću konfigurisanja za različite funkcionalnosti (protivprovalni sistem, detekcija dima, seizmički potresi, i sl.).

XR800 može detektovati različite protivpravne radnje i isporučivati alarm notifikacije putem različitih komunikacionih kanala:

 • PSTN LINE (glasovni pozivi, Contact ID, SIA)
 • GPRS/3G modula (glasovni pozivi, SMS, Contact ID, DC09 za Contact ID i SIA IP)
 • IP modul komunikacija (DC09 IP protokol za Conact ID i za SIA IP)

XR800 kontrol panelom može se upravljati pomoću nove AMC PLUS aplikacije (iOS/Android) sa IP modulom i/ili GPRS/3G modulom, a programiranje može biti izvršeno pomoću tastature ili PC softvera sa udaljene lokacije.

IP video interfoni Doorbird, Made in Germany

Nemački proizvođač inovativnih, ONVIF kompatibilnih IP video interfona predstavio je D21DKH / D21DKV seriju IP video interfona za stambenu i rezidencijalnu upotrebu:

 • Odličan izbor za rezidencijalne objekte sa više stanara, kuće, zgrade, stanove,…
 • RFID čitač kartica kojeg je moguće konfigurisati uz pomoć aplikacije
 • Tastatura sa 16 osvetljenih tastera koji su individualno konfigurisani
 • Poboljšani uslovi konekcije – integrisani RJ45 priključak
 • Senzor pokreta sa 4D tehnologijom koji se može konfigurisati sa udaljene lokacije preko aplikacije
 • Moderan i diskretan dizajn
 • Sistemska funkcija smanjenja buke, bez prisustva eha
 • Dva pojedinačno konfigurišuća relejna prekidača
 • Mogućnost PoE napajanja
 • Proizvedeno u Nemačkoj

 Alarmni protivprovalni sistem LUPUS XT1 Plus

LUPUS XT1 predstavlja najobuhvatniju soluciju za pametne kuće omogućujući povezivanje do 80 alarmnih senzora i obezbeđujući profesionalnu zaštitu, uključujući i video nadzor rešenja. Senzori za detekciju pokreta i kontakt brave osiguravaju vaš dom i čine ga sigurnim kada niste kod kuće, a preko aplikacije za mobilne telefone odmah ćete biti obavešteni ako neko uđe ili napusti vaš dom. Dodatni benefit je taj što XT1 Plus možete povezati na monitoring centar, pa i ako baterija na vašem smart phone-u podbaci, možete biti sigurni da je vaš dom zaštićen.

Kako funkcionišu IP kamere za video nadzor?

IP kamere za video nadzor, odnosno kamere koje komuniciraju putem Internet protokola omogućuju prikazivanje snimaka, koji su dostavljeni putem Internet konektivnosti, LAN, ili Wifi mreže. Konektivnost i povezivanje kamera može biti žično ili bežično (Wifi kamere).

Celokupan sistem IP video nadzora sastoji se: od makar jedne IP kamere, opciono MicroSD memorijske kartice, od PoE mrežnog sviča za video nadzor koji će pružiti napajanje IP kamerama, i od signalno-naponske kablovske infrastrukture. Dodatno, veći IP video nadzor sistemi podrazumevaju nabavku video nadzor snimača, klijentskih radnih stanica i monitora, dok kod manjih sistema besplatna aplikacija za udaljeni pristup video nadzor sistemu putem Interneta efikasno obavlja posao.

Jedna od glavnih prednosti IP video kamera za nadzor jeste pojednostavljena i efikasna konektivnost, radi pretrage snimljenog zapisa, alarmnih događaja, ili gledanja snimaka uživo, što je čini idealnom za monitoring bitnih događaja sa udaljene lokacije, putem Interneta.

Druga korisna funkcionanost kamere IP jeste lokalno arhiviranje snimaka na samoj kameri putem MicroSD kartice, što pojednostavljuje arhitekturu sistema i omogućuje naknadno pregledanje video nadzor zapisa. Postoje i LTE 4G i 5G kamere za video nadzor koje uz microSD karticu i uz SIM karticu omogućuju notifikacije korisniku u slučaju alarmnih situacija.