PRAVILNIM PLANIRANJEM SISTEMA DO ZNAČAJNIH UŠTEDA – VIDEONADZOR.NET

Video-nadzor-Kako-da-pravilnim-planiranjem-video-nadzor-sistema-znacajno-uttedite-300x228-1

Kada govorimo o nabavci manjih i srednjih video nadzor sistema, pažljivo planiranje sistema je nešto pri čemu vam iskustveno-pouzdana sistem integrator firma, poput firmi koje se nalaze u našoj bazi, može pomoći da uštedite i do 400Eur, dok će vam ’obični’ trgovci uglavnom momentalno ’uvaliti’ opremu koju u tom momentu imaju na lageru, ili onu koja im je lako dobavljiva.

Recimo na primer, potreban vam je video nadzor sistem od četiri IP HDTV kamere. Želite da ih postavite tako da sa tri unutrašnje nadzirete unutrašnji prostor firme/kuće, dok sa jednom spoljnom želite da obezbedite ulaz.

Website www.videonadzor.net ne bavi se distribucijom određenih proizvođača profesionalne video nadzor opreme, pa samim tim nemamo ni obavezu, ni potrebu, a najviše ni nameru da preferiramo neke proizvođače ispred drugih. Jedno od osnovnih načela kojim se mi vodimo jeste maksimizacija korisničke dobiti, do koje se u svetu IP video nadzora najčešće dolazi pravilnim planiranjem sistema i pametnim projektovanjem video nadzor sistema.

Pošto je to rečeno, da pređemo na stvar .
Instalacija sistema od 4 IP kamere do skora je podrazumevala i nabavku centralne snimačke jedinice (Netvork Video Recorder-a tj. snimača) sa pratećim hard diskom.

„Četvorokanalnim NVR snimačima se cena kreće u rangu od 250-550Eur, a uz ovaj iznos treba računati i na nabavku hard diska, gde se cene za recimo 1TB HDD kreću u proseku oko 80Eur.“

Inovacije u domenu IP video tehnologija ne prestaju da nas oduševljavaju poslednjih 6-7 godina, a uz tehničko-tehnološke inovacije uporedo ide i simplifikacija sistema, kao i sve izraženija cenovna pristupačnost.
Tako danas imamo proizvođače IP kamera koji istovremeno u ponudi imaju i profesionalne video menadžment softver (VMS) platforme koje su besplatne, za korisnike IP kamera. Besplatan VMS za male sisteme sam po sebi ne bi mnogo značio, da ne postoji i mogućnost lokalnog snimanja na samim IP kamerama, uz pomoć MicroSD memorijskih kartica.

Tehničkog poređenja radi, za video nadzor sistem od 4 kamere, u prosečnim uslovima korišćenja, potrebno vam je 500GB hard disk prostora na NVR snimaču, kako biste imali zakonski minimum od 30 dana arhiviranog snimka, po prethodno definisanim FPS i rezoluciji snimanja. Kada to podelimo po kamerama, potreba za hard disk prostorom, po kameri iznosi 125GB.

Korišćenjem MicroSD kartica od 128GB koje se insertuju direktno u card slot IP kamere, dostiže se kapacitet koji je dostupan korišćenjem NVR snimača sa ugrađenim 500GB hard diskom.
Dodatna pogodnost prilikom korišćenja sistema lokalnog snimanja na samim IP kamerama, putem MicroSD kartica, ogleda se i u mogućnosti samih kamera, da se kroz kontrol panel kamere snimanje dodatno optimizuje (smanji broj snimaljenih slika po sekundi; fino podesi snimanje u režimu detekcije pokreta;…) pa je na taj način u većini slučajeva dovoljno koristiti i MicroSD kartice kapaciteta 64GB, umesto MicroSD kartica od 128GB.

Na ovaj način korisnicima koji imaju potrebu za manjim sistemima, omogućena je direktna ušteda zbog nepotrebnosti kupovine NVR snimača i softvera, a znajući da 4-kanalni snimač košta u proseku oko 300Eur, 8-kanalni oko 500Eur, dok se cena 16-kanalnih kreće i do 2.000Eur – korišćenje tehnološke mogućnosti lokalnog snimanja na samim kamerama predstavlja logičan i preporučljiv izbor, jer uvek je bolje više sredstava planiranih za nabavku video nadzora investirati u kvalitet slike i funkcionalnosti kamere, nego u nepotrebnu hardver snimačku opremu, koja je pritom postala tehnički prevaziđena.

Uštedom koju donosi lokalno microSD snimanje i nabavkom HDTV IP kamera za vaš sistem video nadzora, imaćete vrhunski sistem, najboljeg kvaliteta slike i snimljenog materijala, a zahvaljujući IP tehnologiji posedovaćete sistem koji će u svakom budućem momentu biti otvoren za nadogradnju i spreman za dodatna proširenja, shodno vašim potrebama.

Stojimo vam na raspolaganju za sve eventualne konsultacije u vezi sa video nadzor sistemom koji planirate da nabavite. Sve dodatne informacije i pomoć pri planiranju adekvatnog video nadzor sistema koji je u skladu sa vašim stvarnim potrebama i budžetom – možete dobiti popunjavanjem i slanjem Formulara za preciziranje vašeg zahteva.

Kako funkcionišu IP kamere za video nadzor?

IP kamere za video nadzor, odnosno kamere koje komuniciraju putem Internet protokola omogućuju prikazivanje snimaka, koji su dostavljeni putem Internet konektivnosti, LAN, ili Wifi mreže. Konektivnost i povezivanje kamera može biti žično ili bežično (Wifi kamere).

Celokupan sistem IP video nadzora sastoji se: od makar jedne IP kamere, opciono MicroSD memorijske kartice, od PoE mrežnog sviča za video nadzor koji će pružiti napajanje IP kamerama, i od signalno-naponske kablovske infrastrukture. Dodatno, veći IP video nadzor sistemi podrazumevaju nabavku video nadzor snimača, klijentskih radnih stanica i monitora, dok kod manjih sistema besplatna aplikacija za udaljeni pristup video nadzor sistemu putem Interneta efikasno obavlja posao.

Jedna od glavnih prednosti IP video kamera za nadzor jeste pojednostavljena i efikasna konektivnost, radi pretrage snimljenog zapisa, alarmnih događaja, ili gledanja snimaka uživo, što je čini idealnom za monitoring bitnih događaja sa udaljene lokacije, putem Interneta.

Druga korisna funkcionanost kamere IP jeste lokalno arhiviranje snimaka na samoj kameri putem MicroSD kartice, što pojednostavljuje arhitekturu sistema i omogućuje naknadno pregledanje video nadzor zapisa. Postoje i LTE 4G i 5G kamere za video nadzor koje uz microSD karticu i uz SIM karticu omogućuju notifikacije korisniku u slučaju alarmnih situacija.