KOJU KAMERU DA OBUČEM DANAS?

29/04/2020 |

Iako ih mainstream video nadzor proizvođači tek sad uključuju u svoj proizvodni portfolio, razvoj nadzornih kamera za nošenje na radnoj odeći traje već duži niz godina. Kako su dva globalno vodeća video nadzor proizvođača u razmaku od samo dva dana najavila da u ponudu uključuju i body-worn video nadzor kamere, možemo zaključiti da je globalna prodajna trka u ovom segmentu sada i zvanično počela. Ono što proizvođači vide kao promenu u odnosu na standardni proizvodni program je neuobičajeno značajno uvećanje run-rate prodaje u odnosu na projektnu, kada su ove kamere u pitanju. U nastavku vam donosimo prikaz najboljih body-worn kamera i koji su to poslovni modeli pozicioniranja body-worn kamera.

 

AVIGILON & MOTOROLA SOLUTIONS VT100 body-worn kamera za radnike u prodajnim objektima

Proizvod je optimizovan za radnike u prodajnim objektima koji imaju svakodnevni kontakt sa kupcima. Proizvod adresira sigurnije i bezbednije radno okruženje, minimiziranje potencijalnih incidenata i efikasno rešavanje pritužbi kupaca i radnika. Sveukupni efekat je eliminacija negativnih uticaja na poslovanje i umanjenje gubitaka efikasnijom kontrolom Point-of-Sales prodajnih mesta.

Kamera omogućuje Full HD rezoluciju snimanja, Wi-Fi striming i 16GB lokani snimački kapacitet. Dodatno, kapacitet od 180 dana trajanja baterije u stand-by režimu donosi jednostavnost u svakodnevnom radu, jer zaposleni ne moraju da brinu o čestom punjenju uređaja. Diskretan i nenametljiv dizajn ove video nadzor kamere donosi funkcionalno rešenje pozicioniranja kamere na radnoj uniformi poput nošenja bedža sa imenom radnice.

 

E sad, iako će sistem integratori ostati uskraćeni za montažu i fina podešavanja pozicije body-worn kamere na nekim „izazovnim mestima“, verujemo da će im sama realizacija body-worn projekata u sektoru veleprodaje predstavljati veće zadovoljstvo nego što je to slučaj sa regularnim nadzornim projektima…

 

Push-to-Stream alertiranje za efikasno rešavanje novonastalih incidenata

Po pritisku dugmeta na uređaju, momentalno se šalje alarmni signal operaterima i supervizorima za mogućnost brzog razrešenja novonastalog incidenta. Push-to-Stream alarmni signal na Avigilon VT100 body-worn kameri šalje audio alarm i uživo video strim direktno u monitoring kontrolni centar čim radnik pritisne dugme na uređaju.

 

Video menadžment softver integracija

AVIGILON VT100 body-worn kamera za video nadzor jednostavno se integriše u postojeću CCTV infrastrukturu. Dodavanje VT100 kamere u Avigilon Control Center video menadžment softver nativno je podržano, čime se omogućuje operaterima da sagledaju širu sliku i da steknu bolji situacioni pregled, radi efikasnijeg donošenja odluka u incidentnim situacijama.

Avigilon VT100 nadzorna kamera za nošenje na uniformi – Brošura

 

 

 

EDESIX & MOTOROLA SOLUTION VB400 uniformna kamera za pripadnike MUP-a

Motorola Solutions grupacija u saradnji sa članicama grupe EDESIX i AVIGILON, za tržište body worn kamera lansirala je novi proizvod optimizovan za rad pripadnika MUP-a. Nadzorna kamera za nošenje na uniformi VB400 poseduje kapacitet baterije koji može da podrži čak 12 sati snimanja, i ima mogućnost do 2-minutnog pre/post konfigurabilnog recording perioda, kako bi incidentne situacije bile kompletno arhivirane.

Peer-Assisted snimanje – VB400 kamera za video nadzor može biti konfigurisana na način da započne snimanje kada se druge VB400 kamere aktiviraju u njenoj neposrednoj blizini npr. u radijusu od 10 metara, što je odlična funkcionalnost za kvalitetno kompletiranje incident menadžment procedura.

Nadzorna kamera VB400 dolazi sa širokougaonim objektivom fullHD rezolucije i omogućuje kvalitetno i sa puno detalja u sceni snimanje čak i u uslovima slabe osvetljenosti. VB400 poseduje integrisanu GPS funkcionalnost i automatski obezbeđuje informaciju o preciznoj lokaciji kamere u momentu kada je započeto snimanje. Live video striming, bluetooth i Wi-Fi konektivnost, kao i enkripcija podataka čini kameru VB400 idealnom za pripadnike MUP-a i snaga bezbednosti u svakodnevnom terenskom radu.

 

 

Integracija sa VMS platformom omogućuje efikasniju koordinaciju službi u cilju brze i kontrolisane prevencije incidentnih situacija. Vodeća nezavisna konsultantska kuća IPVM početkom 2020-te sprovela je globalno istraživanje i rangiranje najboljih VMS platformi. Avigilon Control Center VMS pod okriljem Motorola Solutions grupacije, krajem januara 2020-te osvojio je ubedljivo prvo mesto za najbolju video menadžment softver platformu. Od kamere VB400 očekuje se da dodatno proširi mogućnosti ACC video menadžment softvera, kao i da donese novu korisničku upotrebnu vrednost.

Motorola Solutions VB400 nadzorna kamera za nošenje na uniformi – Brošura

 

 

 

AXIS kamera za nošenje na uniformi – fleksibilno rešenje zasnovano na otvorenoj arhitekturi

Otvorena arhitektura vodi ka najvećoj fleksibilnosti. AXIS COMMUNICATIONS, vodeći proizvođač naprednih video nadzor tehnoloških solucija vodio se ovom strateškom politikom i za svoje body-worn nadzorne kamere. Otvorena arhitektura omogućuje korisnicima da integrišu body-worn kamere sa postojećim VMS (video management systems) kao i sa EMS (evidence management systems) sistemima.

AXIS body-worn solucija može biti korišćena i sa drugim VMS i EMS sistemima, na lokaciji korisnika ili u cloud-u, omogućujući na ovaj način integraciju sa ostatkom IP video nadzor infrastrukture i podataka. Naravno, AXIS body-worn kamera može biti korišćena i u end-to-end soluciji, nativno koristeći Axis Camera Station video menadžment softver o kojem smo ranije pisali.

 

 

Kamera isporučuje FullHD kvalitet snimka pri 30FPS, i uključuje funkcionalnosti poput WDR-a za kvalitet snimka u izazovnim svetlosnim okruženjima. Dodatno, kamera poseduje dualne mikrofone za potiskivanje okolne buke a radi isporučivanja kvalitetnijeg audio strima. Baterija na Axis body-worn kameri poseduje kapacitet 12 sati snimanja u fullHD rezoluciji, a može biti konfigurisana da radi i do 17 sati – dakle i više nego što uobičajena radna smena policijskih službenika traje.

 

 

AXIS body-worn kamera dolazi sa internom memorijom od 64GB, što je dovoljno da se pokrije cela radna smena policijskog službenika u fullHD rezoluciji. Dodatno, docking station i sistem kontroler služe kao integracijski i menadžment element, obzirom da omogućuju brzo i pouzdano preuzimanje video podataka (100Mbit per camera), uz enkripciju svih podataka. Kamera podržava GPS/GNSS, Bluetooth Low Energy 4.1, IEEE 802.11b/g/n, kao i 6-osovinski žiroskop i detektor ubrzanja.

 

Run-rate prodaja i ciklični, obnavljajući projekti

Iako prodaja body-worn kamera ima svoje usko profilisano tržište, poput Ministarstava unutrašnjih poslova, Ministarstava odbrane, kao i velikih trgovinskih lanaca, proizvođači vide dugoročni plasman kroz obnavljajuće – proširujuće projekte sa ovim kupcima. Bez obzira što će na početku biti potrebno razviti inicijalne projekte u domenu body-worn kamernih solucija, sa kupcima iz ovog sektora je za očekivati da se dugoročno realizuju ciklične (run-rate sales) nabavke, prvenstveno za proširenja i nadogradnje postojećih sistema.

Pravi je momenat, kako za proizvođače, tako i za distributere i integratore da ulože napor i vreme kako bi se sada na početku pravilno pozicionirali u ovom segmentu brzo rastućeg tržišta body-worn mobilnih nadzornih kamera. Realizacija čak i najvećih projekata obično počinje jednim pozivom, adekvatnom prezentacijom i prikazom tehničkih mogućnosti namenjenih rešavanju realnih poslovno-operativnih izazova.

 

Podrška u planiranju i pripremi projekata

Ukoliko planirate projekat koji uključuje body-worn kamere, stručni tim Upstream ICT Alliance stoji na raspolaganju za sve preporuke i neophodne pripreme, pre svega u smislu planiranja funkcionalnosti različitih sistemskih rešenja, kako bi se kreiralo optimalno rešenje u skladu sa potrebama i planiranim budžetom. Dodatno, ukoliko ste kao krajnji korisnik zainteresovani za investiciju u body-worn kamerne solucije, povezaćemo vas sa adekvatnim autorizovanim partnerima za efikasnu realizaciju projekata ovog tipa.