Počela je izgradnja novog kazneno poravnog zavoda u pančevu

10/05/2016 |

U novom kazneno popravnom zavodu u Pančevu biće postavljeni perimetarski sistem zaštite, IC senzori unutar objekta ali i drugi koji će podići novi zaštite

Novi zatvor u Pančevu počeo je da se gradi u maju ove godine i prostiraće se na površini od 10 hektara. Zemljište na kom će se graditi nalazi se na putu koji vodi ka Bavaništu i u sklopu je pančevačkog okružnog zatvora.

Ceo kompleks biće ograđen perimetarskim sistemom zaštite, a objekti opremljeni IC senzorima i kamerama za video nadzor. Na samom ulazu biće postavljena KD vrata nove generacije, neprobojna stakla, oprema za skeniranje stvari i prostorija za pretres osoba.

Planirano je da novi zatvor ima kapacitet za smeštaj 500 osuđenika i pritvorenika, a sa radom bi trebalo da počne za dve godine. Prema projektu imaće 24.000 m² i činiće ga 7 objekata, od kojih će dva služiti za smeštaj zatvorenika, zatim upravna zgrada, prijavnica, zgrada za posete, objekat za tehničke potrebe i kuhinja.

U Ministarstvu pravde poručuju da će kazneno popravni zavod biti građen u skladu sa savremenim standardima, najvišim stepenom obezbeđenja i opremljen posebnim tehničkim sistemom zaštite.

Ukupna vrednost investicije iznosi 23 miliona evra, od čega je Centralna evropska banka obezbedila kredit u iznosu od 18 miliona evra, do će Vlada Republike Srbije izdvojiti dodatnih 5 miliona.

Kada novi kazneno popravni zavod bude završen, planira se izmeštanje Okružnog zatvora, koji se trenutno nalazi u samom centru grada u pešačkoj zoni. To će u velikoj meri doprineti još većoj sigurnosti za građane Pančeva.

Pored novog pančevačkog zatvora, iz Ministarstva najavljuju i izgradnju kazneno popravnog zavoda u Kragujevcu, kao i nove paviljone u Sremskoj Mitrovici, Zabeli i Leskovcu. Time će se, s obzirom na ukupan broj zatvorenika, dobiti optimalni kapaciteti za smeštaj osuđenih i pritvorenih lica.