AETEK MREŽNI SVIČEVI ZA PROFESIONALNE VIDEO NADZOR INSTALACIJE

aetek-svic-za-video-nadzor-300x300-1

Sadržaj članka

Video nadzor instalacije na objektima poput industrijskih kompleksa, poslovnih i edukativnih kampusa, fabričkih okruženja i poslovnih zgrada imaju potrebu ne samo da pruže efikasnost u radu sa velikim brojem kamera, već i da osiguraju mogućnost pouzdanog i brzog administriranja sistema. AETEK mrežna svič infrastruktura omogućuje upravo to, da kamere u sistemu budu zaštićene, da pružaju brz i efikasan odziv, kao i da se jednostavno lociraju potencijalni problemi na mreži. Automatsko prepoznavanje ONVIF kamera i drugih IP uređaja, automatsko kreiranje topologije konektovanih uređaja, detekcija kvara na kablovskoj instalaciji i precizno lociranje kvara, kao i daljinski reebot konektovanih IP uređaja čini AETEK mrežna rešenja idealnim izborom za profesionalne srednje i velike video nadzor instalacije.

Kutija u kojoj se nalazi Aetek mrežni svičer

Kako smo u prethodnim tekstovima već prezentovali Aetek portfolio proizvoda i tehničko tehnoloških mogućnosti posebno optimizovanih za video nadzor instalacije, ovom prilikom fokus je na realnoj situaciji na terenu, i na prednostima zbog kojih kupci i integrator partneri biraju Aetek mrežne solucije za svoje video nadzor projekte.

Kad jeftin svič od 40 Eur pokvari IP kameru od 1.000 Eur

Razvoj situacije prelaska na kvalitetnu mrežnu svič infrastrukturu obično počinje kvarom nadzornih kamera koji je prouzrokovao neadekvatan tj nedovoljno kvalitetan svič. I suviše je čest slučaj da nam sistem integrator partneri dolaze sa terena gde je neka Axis, Avigilon ili Bosch nadzorna kamera veće vrednosti „pregorela“ jer jeftini svič nije imao limiter izlazne snage ka kameri u situaciji kada npr. pada mrak, pa kamera zbog uvećanih šumova u sceni pokrene LED inicijaciju i zahteva više dolazne energije od mrežnog sviča.

Mogućnost sviča da kompenzuje novonastali šum u nadzornoj sceni i srazmerno uvećanje snage koja od sviča ide ka kameri u ovakvim situacijama čini razliku između sigurnog i funkcionalnog rešenja i totalne katastrofe sa kojom se integratori suočavaju prilikom neprihvatanja garancije od strane proizvođača kamere, obzirom da je kvar nastao i do kamere došao od jeftine i nekvalitetne svič komponente. Sad zamislite instalaciju sa više desetina, ili sa više stotina kamera u sistemu. Ko će nadoknaditi kupcu štetu koja se meri u stotinama hiljada Eura?

Aetek svič infrastruktura ne samo da poseduje limitere neophodne za komunikaciju sa kamerom u slučajevima naglih uvećanja šumova u nadzornoj video sceni, već poseduje i ugrađenu 6KV prenaponsku zaštitu za svaki PoE port, a dodatno, obzirom da se radi o all-in-one soluciji koja dolazi sa integrisanim napajanjem i sopstvenim zaštitnim, metalnim kućištem – Aetek integrisano napajanje poseduje svoju 40KV prenaponsku zaštitu od strujnih udara. Počinjete li da uviđate ove naizgled male ali veoma bitne razlike između adekvatnog i neadekvatnog, kada su u pitanju profesionalne video nadzor instalacije?

Aetek mrežni svičevi, svičevi za video nadzor, IP video nadzor

Profesionalan sistem poodrške za sistem integrator partnere
Realizacija AETEK projekta srednje veličine, zajedno sa jednim od integrator partnera

Nastane neki kvar, na mreži strimuje više stotina kamera, a administrator ne zna gde će pre

Previše česta situacija sa video nadzor i mrežnim svič instalacijama u regiji zemalja Balkana, je da mrežna svič infrastruktura ne poseduje dovoljnu inteligenciju da pomogne IT i Security osoblju da efikasno identifikuju i da reše problem.

Funkcionalnosti poput dijagnostike kablova, mogućnost preciznog lociranja kvara na kablovskoj instalaciji, kao i daljinski reboot konektovanih kamera i ONVIF uređaja – osnovni su alati u administriranju srednjih i velikih video nadzor instalacija. Usudili bismo se reći do te mere, da bez ovih mogućnosti menadžment i administriranje sistema postaje realna noćna mora za IT i Security timove u poslovnim organizacijama krajnjih korisnika.

Možda je upravo to razlog zašto vodeće elektro privredne kompanije, logističko-špediterski centri, srednje i velike fabrike, industrijska okruženja, kao i građevinski kampus kompleksi planiraju i projektuju svoje video nadzor solucije upravo na Aetek mrežnoj infrastrukturi. Pozivamo vas da nas kontaktirate radi svih interesnih tema i detalja o Aetek mogućnostima i primerima uspešnih instalacija. Zakažite vaš termin prezentacije AETEK mrežnih solucija.

Sistemska efikasnost značajno umanjuje ukupnu cenu koštanja

Kada je u pitanju brzina rada, Aetek renomirani proizvođač svičeva iz Taiwan-a, svoj proizvodni program mrežnih svičeva optimizovao je posebno za primenu u okviru video nadzor industrije. Ne čudi stoga činjenica da su svi globalno vodeći video nadzor brendovi napravili tehnološko partnerstvo upravo sa Aetek-om i da se Aetek mrežne solucije koriste za sve srednje i velike, kao i infrastrukturno važne video nadzor projekte. Aetek mrežni svičevi jedni su od industrijski najkapacitativnijih rešenja, posebno dizajnirani za video nadzor primenu.

Ipak, nije sve u brzini. Aetek mrežni svičevi integratorima prilikom implementacije, kao i korisnicima prilikom operacija na sistemu pružaju i druge alate koji Aetek soluciju izdvaja od konkurencije. Automatsko kreiranje topologije konektovanih ONVIF kamera i drugih IP uređaja putem IP horni, IP interfona,.. omogućuju lagodnost u radu jer uvek na jedan pogled imate kompletan pregled svih konektovanih uređaja, njihovih statusa i mogućnost dodatne optimizacije kroz Aetek korisnički interfejs.

Dodatno, mogućnost pregleda putem e-mapa bilo da zahtevate pregled tlocrta objekta sa konektovanim kamerama, ili da imate potrebu za Google maps pregled kamera i uređaja na mreži – Aetek kroz svoj intuitivni korisnički intefejs softver obezbeđuje brze i efikasne operacije na mrežnoj infrastrukturi i na povezanim uređajima.

 

Aetek svičevi za video nadzor, upravljivi svičevi, industrijski svičevi, IP kamere za video nadzor

Jeftini mrežni svičevi nisu adekvatno rešenje za profesionalne video nadzor instalacije

Bilo da se radi o poslovnoj organizaciji krajnjeg korisnika, ili sistem integrator kompanije, ni jedni ni drugi svoje poslovanje ne vode isključivo politikom odabira najjeftinijih sistemskih rešenja. Menadžment timovi obe strane, zaduženi za implementaciju i administriranje mrežne infrastrukture, naravno uz uvažavanje ekonomske opravdanosti, vode računa o nabavnoj/prodajnoj ceni, ali dugoročno gledajući i uzimajući u obzir ukupan period eksploatacije, troškova održavanja i servisiranja više su fokusirani na vrednost koju to sistemsko rešenje može da donese poslovnoj organizaciji.

Čuli ste sigurno za izreku Benjamin Franklin-a: „Gorčina lošeg kvaliteta ostaje još dugo, nakon što se slast niske cene brzo zaboravi“. Upravo tako prolaze i video nadzor instalacije na nekvalitetnoj mrežnoj svič infrastrukturi.

Uštede su u današnjem poslovanju nezaobilazna stvar, ali mora se dobro paziti na kojoj strani će se ove uštede pokušati realizovati. Odabirom pogrešnog (pogotovo infrastrukturnog) segmenta sistemskog rešenja na kojem su planirane uštede, vrlo verovatno može rezultirati daleko većim gubicima u periodu eksploatacije, pre svega u smislu visokih troškova servisiranja, zamene i održavanja, ali i neizdrživo sporog, napornog i iritantnog korišćenja i administriranja sistema.

Dodatna vrednost koju Aetek infrastrukturna mrežna rešenja donose poslovnim organizacijama i industrijskim okruženjima ogleda se u tehnologiji iza proizvoda koja omogućuje lako i jednostavno setovanje, korišćenje i administriranje, uz maksimalan protok podataka. Portfolio Aetek mrežnih svičeva, posebno dizajniran za video nadzor primene, u stanju je da efikasno odgovori na sve zahteve kako instalatera prilikom implementacije, tako i krajnjih korisnika tokom perioda korišćenja i administriranja sistema.

Podrška u projektovanju i realizaciji video nadzor projekata

Upstream ICT Alliance d.o.o. ekskluzivni je distributer AETEK infrastrukturnih mrežnih rešenja za regiju zemalja Balkana. Pomažemo našim sistem integrator partnerima u pripremi i realizaciji srednjih i velikih video nadzor projekata. Na nas se možete osloniti da vas podržimo u svim fazama projektnog procesa, uz maksimalne partner i projektne rabate.

Organizacije krajnjih korisnika iz više zemalja naše regije najbolja su referenca za uspešne Aetek mrežne instalacije. Bilo da ste potencijalni sistem integrator partner ili krajnji korisnik koji planira adekvatno mrežno infrastrukturno rešenje za svoj video nadzor projekat, pozivamo Vas da nas kontaktirate i saznate više o Aetek mrežnim svičevima.

Kako funkcionišu IP kamere za video nadzor?

IP kamere za video nadzor, odnosno kamere koje komuniciraju putem Internet protokola omogućuju prikazivanje snimaka, koji su dostavljeni putem Internet konektivnosti, LAN, ili Wifi mreže. Konektivnost i povezivanje kamera može biti žično ili bežično (Wifi kamere).

Celokupan sistem IP video nadzora sastoji se: od makar jedne IP kamere, opciono MicroSD memorijske kartice, od PoE mrežnog sviča za video nadzor koji će pružiti napajanje IP kamerama, i od signalno-naponske kablovske infrastrukture. Dodatno, veći IP video nadzor sistemi podrazumevaju nabavku video nadzor snimača, klijentskih radnih stanica i monitora, dok kod manjih sistema besplatna aplikacija za udaljeni pristup video nadzor sistemu putem Interneta efikasno obavlja posao.

Jedna od glavnih prednosti IP video kamera za nadzor jeste pojednostavljena i efikasna konektivnost, radi pretrage snimljenog zapisa, alarmnih događaja, ili gledanja snimaka uživo, što je čini idealnom za monitoring bitnih događaja sa udaljene lokacije, putem Interneta.

Druga korisna funkcionanost kamere IP jeste lokalno arhiviranje snimaka na samoj kameri putem MicroSD kartice, što pojednostavljuje arhitekturu sistema i omogućuje naknadno pregledanje video nadzor zapisa. Postoje i LTE 4G i 5G kamere za video nadzor koje uz microSD karticu i uz SIM karticu omogućuju notifikacije korisniku u slučaju alarmnih situacija.