AETEK POE EXTENDER SOLUCIJE

aetek_poe_extender_video_nadzor_oprema

Sadržaj članka

IP Video nadzor instalacije postaju troškovno efikasnije upotrebom Aetek PoE extendera za produženje dometa PoE napajanja na do 500 metara. Donosimo vam prikaz unutrašnjih i spoljnih Aetek PoE extendera namenjenih specifičnim IP video nadzor instalacijama.

AETEK PoE Extender rešenja za unutrašnje i spoljne IP video nadzor instalacije

AETEK, tajvanski proizvođač mrežne opreme specijalizovane za video nadzor rešenja, uz kompletan program mrežnih svičeva za unutrašnju i spoljašnju montažu, u svom proizvodnom portfoliju nudi i dodatnu opremu poput PoE Extendera koji mogu produžiti domet PoE napajanja i do 500m takozvanom „star“ topologijom.

Kao i celokupan AETEK mrežni portfolio, i PoE Extenderi dolaze u indoor/outdoor izvedbi koji su optimizovani da zadovolje sve vrste video nadzor instalacija, bilo da se radi o kompleksnom objektu koji zahteva etažnu instalaciju, ili se radi o spoljašnjim instalacijama u ekstremnim vremenskim uslovima.

Obe verzije PoE Extendera, i za unutrašnju(E19-101 i E19-102) i za spoljašnju montažu(E29-101 i E29-102), dolaze u dva modela koji se međusobno razlikuju po broju izlaznih portova.

Idealni su i za unutrašnje i za spoljašnje video nadzor instalacije industrijskih postrojenja koji su velikih površina i koji zahtevaju da domet PoE napajanja do IP kamere ili nekog drugog PoE uređaja prelazi više stotina metara, a odlično su se pokazali i u ekstremnim i teškim vremenskim uslovima.

Aetek PoE Extenderi napajaju se putem PoE injector-a ili PoE sviča, nije im potreban nikakav vid lokalnog napajanja, a mogu prenositi 30W/ 60W/ 95W PoE napajanja putem jednog mrežnog kabla do PoE uređaja na udaljenosti od 300m do 500m, u zavisnosti koja dva modela PoE Extendera su lančano povezani.
U slučaju da povežemo dva modela E19-102 ili dva modela E29-102, star topologijom, možemo produžiti PoE napajanje do 500m, i istovremeno produžiti napajanje za čak 3 IP PoE uređaja. Ova mogućnost u mnogome olakšava posao instalacije nekog sistema, a ujedno i smanjuje troškove nabavke dodatnog sviča prilikom planiranja i implementacije video nadzor projekata.

 

PoE Extenderi za unutrašnje video nadzor instalacije

E19 serija PoE Extendera, za unutrašnju instalaciju, prozvodi se u dva modela, a pored dometa PoE napajnja koje može da prolongira, osnovna razlika im je u broju portova. Model E19-101 PoE Extendera ima ukupno 2 porta (1 In, 1 Out) a spajanjem dva ovakva modela prolongira se domet do PoE napajanja do 300m od jednog karaja do drugog (npr. od PoE Injektora do IP kamere).

Sa druge strane, model E19-102, poseduje ukupno 3 porta (1 IN, 2 Out) a lančano povezana dva ovakva modela, mogu se produžiti PoE napajanje od izvora napajanja (npr. svič) do krajnje tačke (npr. IP kamera) do 500m, a istovremeno mogu opslužiti 3 krajnja IP uređaja.

 

aetek_poe_extender_e19-101-102_2

 

Ključne karkteristike E19 Serija Indoor PoE Extender:

– 30W/60W/95W PoE napajanje
– Fast Ethernet: 2 port/3 port
– Dve jedinice produžavaju domet 300-500m
– Bandwidth max 100Mbps
– Svičing kapacitet 1Gbps
– Plug&Play instalacija

 

PoE Extenderi za spoljašnje video nadzor instalacije

E 29 serija PoE Extendera, za spoljne instalacije, izgrađena od nerđajućeg aluminijuma sa IP67/IK10 zaštitom, otpornog na vodu i mehanička oštećenja. Radna temperatura ove serije PoE Extendera je u rasponu od -40⁰C ~ +60⁰C. Idealni su za teške i ekstremne vremenske uslove, a portovi su dobro sakriveni i osigurani gumenim zaptivnicima tako da je praktično nemoguće da voda dopre do samog porta.
Takođe, odlično su se pokazali kod spoljašnih instalacija koje zahtevaju da se kablovi polažu ispod zemlje, pa i sam PoE extender da se položi u zemlju bez ikakve dodatne kutije koja bi osigurala da prašina ili voda ne dopru do porta i na taj način oštete ulaz/izlaz.

 

aetek_poe_extender_e29-101-102_2

 

Ključne karkteristike E29 Serija Outdoor PoE Extender:

– 30W/60W/95W PoE napajanje
– Fast Ethernet: 2 port/3port
– Dve jedinice produžavaju domet 300-500m
– Bandwidth max 100Mbps
– Svičing kapacitet 1Gbps
– 6KV prenaponske zaštite
– IP67/IK10 zaštita
– Bez potrebe za lokalnim/dodatnim napajanjem

 

U svom proizvodnom portfoliu, AETEK nudi i svičeve sa Extend PoE portovima koji su posebno dizajnirani za IP video nadzor instalacije. Takođe, i ova serija mrežnih svičeva u unmanaged izvedbi dolazi za spoljnu i unutrašnju montažu. Posebno bismo izdvojil Outdoor Extend PoE svičeve, koji dolaze sa sopstvenim kućištem, dizajniranim da izdrže ekstremne vremenske uslove, sa IK10 i IP67 standardom i integrisanim napajanjem. Ova serija ExPoE svičeva poseduje dodatnih 20% tolerancije ulaznog napona, i prenaponsku zaštitu za svaki PoE port, a produžava domet PoE napajanja 200~250m.

 

Za sve dodatne konsultacije oko AETEK mrežne opreme specijalizovane za video nadzor instalacije, upit autorizovanim partnerima – sistem integratorima – možete uputiti popunjavanjem i slanjem kontakt formulara.

 

Kako funkcionišu IP kamere za video nadzor?

IP kamere za video nadzor, odnosno kamere koje komuniciraju putem Internet protokola omogućuju prikazivanje snimaka, koji su dostavljeni putem Internet konektivnosti, LAN, ili Wifi mreže. Konektivnost i povezivanje kamera može biti žično ili bežično (Wifi kamere).

Celokupan sistem IP video nadzora sastoji se: od makar jedne IP kamere, opciono MicroSD memorijske kartice, od PoE mrežnog sviča za video nadzor koji će pružiti napajanje IP kamerama, i od signalno-naponske kablovske infrastrukture. Dodatno, veći IP video nadzor sistemi podrazumevaju nabavku video nadzor snimača, klijentskih radnih stanica i monitora, dok kod manjih sistema besplatna aplikacija za udaljeni pristup video nadzor sistemu putem Interneta efikasno obavlja posao.

Jedna od glavnih prednosti IP video kamera za nadzor jeste pojednostavljena i efikasna konektivnost, radi pretrage snimljenog zapisa, alarmnih događaja, ili gledanja snimaka uživo, što je čini idealnom za monitoring bitnih događaja sa udaljene lokacije, putem Interneta.

Druga korisna funkcionanost kamere IP jeste lokalno arhiviranje snimaka na samoj kameri putem MicroSD kartice, što pojednostavljuje arhitekturu sistema i omogućuje naknadno pregledanje video nadzor zapisa. Postoje i LTE 4G i 5G kamere za video nadzor koje uz microSD karticu i uz SIM karticu omogućuju notifikacije korisniku u slučaju alarmnih situacija.