FLIR V2X Saobraćajni Senzor

Flir-video-nadzor-thermiCam-V2X_300x300

Sadržaj članka

FLIR pokreće termalni saobraćajni senzor za komunikaciju “vozilo ka svima” (V2X)

U ne tako dalekoj budućnosti, automobili i saobraćajna signalizacija komuniciraće međusobno kroz tehnološko rešenje nazvano “vozilo-ka-svemu” (V2X) komunikacioni protokol.

Vehicle-to-everything (V2X) – “vozilo-ka-svemu” komunikacija predstavlja prenošenje informacija iz vozila ka bilo kom entitetu koji može uticati na vozilo i obrnuto.

To je automobilski komunikacioni sistem koji uključuje druge specifičnije vrste komunikacije, kao što su:

  • V2I (vehicle-to-infrastructure / vozilo-ka-infrastrukturi)
  • V2V (vehicle-to-vehicle / vozilo-ka-vozilu)
  • V2P (vehicle-to-pedestrian / vozilo-ka-pešaku)
  • V2D (Vehicle-to-device / vozilo-ka-uređaju)
  • V2G (Vehicle-to-grid / vozilo-ka-mreži)

V2X tehnologija unutar  ThermiCam V2X predstavlja sistem za izbegavanje sudara koji se oslanja na razmenu informacija između obližnjih vozila i saobraćajne infrastrukture, kako bi upozorio vozače o potencijalno opasnim situacijama. Dok smo još uvek u početnoj fazi testiranja V2X vozila, FLIR-ov poslednji termalni saobraćajni senzor – ThermiCam™ V2X – već je dostupan gradskim saobraćajnim planerima za testiranje, kako bi bili sigurni da su gradovi spremni za njihov dolazak.

 

FLIR ThermiCam V2X

Inteligentne termalne kamere sa V2X tehnologijom.

ThermiCam V2X je termalni saobraćajni senzor sa integrisanom “vozilo-ka-svima” (V2X) tehnologijom.

FLIR-ov saobraćajni senzor sa V2X tehnologijom prikuplja podatke o vozilima, pešacima, biciklistima na osnovu toplotne energije koja dolazi iz okruženja i prenosi ove informacije vozilima, ili infrastrukturi sa V2X tehnologijom. Ova informacija daje širok spektar mogućnosti V2X aplikaciji, uključujući određivanje saobraćajno signalizacionih prioriteta na prometnim gradskim raskrsnicama, kao i unapređenje protoka na saobraćajnim trakama namenjenim vozilima javnog prevoza i/ili vozilima hitne pomoći, čime se ultimativno postiže efikasniji protok vozila ali i unapređuje bezbednost svih učesnika u saobraćaju.

 

Bezbedniji putevi sa termalnom i V2X komunikacionom tehnologijom

Kamere sa V2X tehnologijom

ThermiCam V2X pravi razliku između vozila i biciklista i tako omogućava kontrolorima saobraćajnih znakova i semafora da prilagode zelene talase određenom tipu učesnika u saobraćaju.

ThermiCam V2X kamerama nije potrebna svetlost da bi radile, već koriste toplotnu energiju koju emituju vozila, biciklisti i pešaci da obezbede pouzdano praćenje saobraćaja danonoćno.

Pripremite se za V2X već danas

Sa FLIR-ovom ThermiCam V2X, možete danas da pripremite saobraćajnu infrastrukturu za V2X komunikacije sa investicijama niskog rizika. FLIR-ova ThermiCam V2X već uključuje V2X jedinicu na putu i ne zahteva Ethernet kablove. Postojeći kablovi se mogu iskoristiti, zahvaljujući BPL komunikacionoj tehnologiji (BPL – Broadband over Powerline communication – je metoda dalekovodne komunikacije koja omogućava digitalni prenos podataka relativno velike brzine preko javnih elektrodistibutivnih instalacija) ugrađenoj u senzore. BPL će nadgraditi TCP/IP mrežnu komunikaciju na kabal za napajanje, slično kao u home-plug arhitekturi sistema.

Novi FLIR-ov ThermiCam V2X termalni senzor za gradski saobraćaj, je dizajniran tako da omogući vozilima i saobraćajnoj infrastrukturi da komuniciraju i dele podatke u sistemu koji ima za cilj da poboljša efikasnost i bezbednost vozača, pešaka, i biciklista.

FLIR ThermiCam V2X se montira na postojeću saobraćajnu signalizaciju i detektuje vozila, pešake i bicikliste na raskrsnicama koristeći termalnu projekciju podataka. Koristeći DSRC komunikacionu tehnologiju (DSRC – dedicated short-range communications – jednosmerni ili dvosmerni bežični komunikacioni kanali kratkog dometa specijalno dizajnirani za auto upotrebu), vozila prenose podatke o brzini i smeru u realnom vremenu, dok ThermiCam V2X prenosi prisustvo pešaka i biciklista, zajedno sa podacima iz drugih vozila.

ThermiCam V2X može prioritizovati saobraćajnu signalizaciju na prometnim raskrsnicama i magistralnim putevima za vozila hitne pomoći i javnog prevoza, I konačno poboljšati protok saobraćaja i bezbednost za sve vozače.

FLIR je ThermiCam V2X senzor premijerno prikazao u martu 2018-te na sajmu InterTraffic 2018 održanom u Amsterdamu. Za detaljnije informacije o FLIR video nadzor solucijama kada su u pitanju detekcija i monitoring namenjen saobraćajnim aplikacijama, posetite sledeći link: video nadzor FLIR solucije za saobraćaj.

Vodič za inteligentne transportne sisteme možete download-ovati na sledećem linku:

Video nadzor detekcija i monitoring solucije za saobraćajne aplikacije

Kako funkcionišu IP kamere za video nadzor?

IP kamere za video nadzor, odnosno kamere koje komuniciraju putem Internet protokola omogućuju prikazivanje snimaka, koji su dostavljeni putem Internet konektivnosti, LAN, ili Wifi mreže. Konektivnost i povezivanje kamera može biti žično ili bežično (Wifi kamere).

Celokupan sistem IP video nadzora sastoji se: od makar jedne IP kamere, opciono MicroSD memorijske kartice, od PoE mrežnog sviča za video nadzor koji će pružiti napajanje IP kamerama, i od signalno-naponske kablovske infrastrukture. Dodatno, veći IP video nadzor sistemi podrazumevaju nabavku video nadzor snimača, klijentskih radnih stanica i monitora, dok kod manjih sistema besplatna aplikacija za udaljeni pristup video nadzor sistemu putem Interneta efikasno obavlja posao.

Jedna od glavnih prednosti IP video kamera za nadzor jeste pojednostavljena i efikasna konektivnost, radi pretrage snimljenog zapisa, alarmnih događaja, ili gledanja snimaka uživo, što je čini idealnom za monitoring bitnih događaja sa udaljene lokacije, putem Interneta.

Druga korisna funkcionanost kamere IP jeste lokalno arhiviranje snimaka na samoj kameri putem MicroSD kartice, što pojednostavljuje arhitekturu sistema i omogućuje naknadno pregledanje video nadzor zapisa. Postoje i LTE 4G i 5G kamere za video nadzor koje uz microSD karticu i uz SIM karticu omogućuju notifikacije korisniku u slučaju alarmnih situacija.