Nova, inovativna video nadzor rešenja i proizvodi

Hanwha_Wisenet_5_video_nadzor-kamere

Sadržaj članka

Hanwha Wisenet predstavio nove proizvode i rešenja za video nadzor

I dok je u poslednjim godinama primetan trend usporavanja sveukupnog objavljivanja novih proizvoda, Hanwha je u drugom kvartalu 2018-te predstavila šest novih video nadzor proizvoda i rešenja:

  • HD analogne video nadzor enkodere
  • Nove video nadzor kamere sa višestrukim objektivima
  • Termalne video nadzor kamere
  • Mobilne kamere i video nadzor rekorderi
  • Video dekoderi
  • Video nadzor kamere sa kućištem od nerđajućeg čelika

U daljem tekstu upoznaćemo vas sa potencijalnim tržišnim uticajem svakog od ovih noviteta, kao i sa ukupnim konkurentskim uticajem koji će Hanwha imati na ključne konkurente, poput Axis-a i HikVision-a.

 

Sveukupni uticaj – približavanje Axis-u i prestizanje bivših zapadno/japanskih konkurenata

Proizvodni spektar nedavno lansiranih noviteta znatno je proširio portfolio Hanwha proizvoda. Ovo je veoma važno jer rezultati istraživanja redovno pokazuju da integratori više cene i žele partnerstva sa vendorima koji nude širok portfolio end-to-end rešenja, koje integratori mogu iskoristiti za razne primene. Osim toga, činjenica da su novi proizvodi znači da Hanwha ima prednost zbog boljih komponenti koje rivalski modeli od pre nekoliko godina nemaju.

Hanwha se već nekoliko godina kreće iznad bivših rivala, kao što su Bosch, Panasonic, Pelco, Sony, jer ove kompanije ulažu relativno manje u prodaju, mraketing, istraživanje i razvoj.

Ovih šest noviteta pomoći će da Hanwha obezbedi još značajniju diferencijaciju u odnosu na ove konkurente.

Međutim, Hanwha se i dalje suočava sa velikom konkurencijom od strane Axis-a i Hikvision-a, koji imaju veoma širok portfolio proizvoda i poseduju ili jaku reputaciju ili veoma agresivne cene. Predstavljeni video nadzor noviteti, pomoći će proizvođaču Hanwha da prevaziđe svoj jaz u odnosu na Axis i Hikvision.

 

Video Nadzor Enkoderi – HD Analogni sa 4 i 16 kanala

HD analogni video nadzor enkoderi predstavljaju nezasićen segment tržišta. Iako postoji puno HD analognih DVR-ova, veći korisnici koji imaju postojeće analogne kamere, ili koji žele iskoriste postojeću coax kablovsku infrastrukturu, uglavnom preferiraju bolje, sofisticiranije VMS solucije nego ono što je uključeno u analognim DVR-ovima. Do danas, nije bilo velikih mogućnosti za jedan HD analogni enkoder, jer su Dahua i Hikvision više fokusirani na HD analogne DVR-ove.

Hanwha je  predstavila HD analogne (AHD/TVI) enkodere sa 4 i 16 kanala koji će podržati ONVIF kao i direktnu Genetec i Milestone integraciju (kroz Hanwha protokol). Ovo će omogućiti korišćenje ovih enkodera (plus potencijalne Hanwha HD analogne kamere ili druge kamere) zajedno sa VMS ponudama kompanije. Obzirom da Axis HD analogni enkoder ne postoji, ovo bi mogla da bude korisna konkurentna ponuda za veće osvajanje korisnika iz analognog video nadzor segmenta.

 

Multi-senzor video nadzor kamere

I dok je Hanwha 20MP PNM-9081VQ multisenzor kamera sa više objektiva u smislu performansi bila dobra, po dimenzijama je bila znatno robustnija i veća od konkurentnih modela, sa takođe nešto višom cenom od rivala u svom segmentu.

Sada, Hanwha je predstavila dve nove kamere sa više objektiva, sa netipičnim modularnim dizajnom objektiva: jedan model je multisenzor kamera sa dva objektiva, a drugi model je multisenzor video nadzor kamera sa četiri objektiva. Telo kamere će se prodavati odvojeno od modularnih objektiva, koji se mogu lako i jednostavno insertovati u samo telo-kućište kamere.

Cilj ovakve strategije je da se dopusti korisnicima da odaberu pravu kombinaciju rezolucije i žižne daljine za svaku specifičnu video nadzor instalaciju.

Iako Hanwha ističe u prvi plan kameru sa 2 objektiva, kamera sa 4 objektiva može imati više potencijala. Dok kamera sa 2 jedinice objektiva podržava samo objektive od 2MP, kamera sa 4 jedinice podržava objektive od 2MP ili 5MP (tj. ukupno 20MP) i sposobnost da pomera položaj objektiva po traci. Štaviše, biće manja i jeftinija kamera od postojeće 20MP PNM-9081VQ.

 

Termalne video nadzor kamere

Hanwha u ponudi ima 5 fiksnih termalnih video nadzor kamera (3 bullet kamere i 2 PT mount kamere).

Ovo je ograničena ponuda u odnosu na različite rivale (FLIR, Axis, Hikvision, i td). Međutim u ovom momentu, Hanwha u ponudi ima samo termalne kamere VGA rezolucije i neće imati jeftine QVGA/QCIF modele koji su standardni kod konkurenata. Iz Hanwhe kažu da je to prvi njihov korak za ekspanziju u segmentu termalnih video nadzor kamera. Obzirom na postojeće ponude termalnih kamera, ne vidimo da će imati značajan uticaj na tržištu, međutim u okviru ponude end-to-end Hanwha rešenja, svakako će obogatiti ponudu parterima – sistem integratorima koji ova rešenja implementuju kod korisnika.

 

Mobilne kamere

Hanwha je takođe najavila liniju kamera namenjenih za mobilnu upotrebu, na primer: za autobuse, ili vozove. Hanwha tvrdi da će ključna razlika kod ovih modela biti kvalitet slike, jer su ovi modeli deo Hanwha Wisenet X linije i koriste iste senzore slike i Wisenet 5 čip, sa true WDR-om i izuzetnim performansama pri radu u uslovima slabog osvetljenja, sve sa ugrađenom analitikom, Wisestream II smart kodekom, i drugim korisnim funkcionalnostima.

Osim toga, Hanwha je najavila TRM seriju mobilnih rekordera, koji imaju nekoliko funkcija prilagođenih mobilnim nadzoru, uključujući: centralizovano upravljanje, automatski prenos podataka, GPS lokacija, i slično.

Imajmo na umu da je Axis obnovio mnoge kamere u svojoj tranzitnoj P39 liniji u 2017. godini, sa novim modelima podržanim sa Zipstream-om, true WDR-om i Lightfinder tehnologijom, sličnim kao Hanwha. Međutim, Axisov jedini spoljni model iz ove serije je već nekoliko godina star, sa mnogo lošijom specifikacijom osetljivosti nego novi modeli, bez integrisanog IR-a, i bez smart kodeka. Osim toga, Axis ne nudi mobilni rekorder sa GPS-om, prenosom podataka ili drugim karakteristikama, što zahteva upotrebu NVR/VMS-a trećeg proizvođača.

 

Dekoder

Hanwha u ponudi ima i SPD-150 dekoder, sposoban za dekodiranje do 32 kamere od 1080p ili 8 kamera od 4K rezolucije na 15 fps preko HDMI ili VGA, ili jedne kamere preko BNC kompozitnog video izlaza. Hanwha i ONVIF kamere su podržane do 12MP. SPD-150 je trenutno dostupan, i to po veoma pristupačnoj ceni u odnosu na konkurenciju.

 

Video nadzor kamere sa kućištem od nerđajućeg čelika

Konačno, Hanwha je najavila modele kamera od nerđajućeg čelika u X serijama, koristeći 316L nerđajuća kućišta koja omogućuju otpornost na koroziju u morskim i hemijskim sredinama, ili u oblastima koje se često peru, kao što su čiste(sterilne) sobe ili prehrambena postrojenja.

Kao i kod njihove mobilne linije, Hanwha glavna prednost u ovoj ponudi su Wisenet X visoke performanse. Druge ponude, na primer Axis ili Hikvision obuhvataju neke modele od nerđajućeg čelika u svojoj liniji, ali ovi modeli su ograničeni u ukupnom setu funkcija i/ili form faktorom u odnosu na Hanwha modele.

Dodatno, Hanwha pored inovacija u segmentu video nadzor proizvoda i rešenja, dosta fokusa posvećuje podršci u samom procesu projektovanja sistema, pa tako Hanwha partnerima i korisnicima na raspolaganju stoje video nadzor projektni alati kako bi im pomogli u specificiranju, boljem projektovanju i efikasnijem korišćenju Hanwha video nadzor sistema.

Zvanični distributer Hanwha video nadzor solulcija za region Balkana C.C.T.V Centar Master, poseduje veliko znanje i ekspertizu koje možete iskoristiti za potrebe već vašeg narednog video nadzor projekta. C.C.T.V Centar Master i njihova širom regiona razgranata mreža licenciranih sistem integrator firmi u mogućnosti su da odgovore na svaki projektni zahtev, kao i na sve speficične potrebe korisnika.

Kako funkcionišu IP kamere za video nadzor?

IP kamere za video nadzor, odnosno kamere koje komuniciraju putem Internet protokola omogućuju prikazivanje snimaka, koji su dostavljeni putem Internet konektivnosti, LAN, ili Wifi mreže. Konektivnost i povezivanje kamera može biti žično ili bežično (Wifi kamere).

Celokupan sistem IP video nadzora sastoji se: od makar jedne IP kamere, opciono MicroSD memorijske kartice, od PoE mrežnog sviča za video nadzor koji će pružiti napajanje IP kamerama, i od signalno-naponske kablovske infrastrukture. Dodatno, veći IP video nadzor sistemi podrazumevaju nabavku video nadzor snimača, klijentskih radnih stanica i monitora, dok kod manjih sistema besplatna aplikacija za udaljeni pristup video nadzor sistemu putem Interneta efikasno obavlja posao.

Jedna od glavnih prednosti IP video kamera za nadzor jeste pojednostavljena i efikasna konektivnost, radi pretrage snimljenog zapisa, alarmnih događaja, ili gledanja snimaka uživo, što je čini idealnom za monitoring bitnih događaja sa udaljene lokacije, putem Interneta.

Druga korisna funkcionanost kamere IP jeste lokalno arhiviranje snimaka na samoj kameri putem MicroSD kartice, što pojednostavljuje arhitekturu sistema i omogućuje naknadno pregledanje video nadzor zapisa. Postoje i LTE 4G i 5G kamere za video nadzor koje uz microSD karticu i uz SIM karticu omogućuju notifikacije korisniku u slučaju alarmnih situacija.