IP video interfoni otvorene mrežne arhitekture

media-share-0-02-05-9014fd11b380d2130a96cc495445effed6488fee0cd317a222e775161d4a5696-e6ac81b2-86b0-4a03-a3f3-836736a1134a

Sadržaj članka

Zašto investirati u IP video interfone otvorene mrežne arhitekture

IP video interfoni omogućuju pogodan način za efikasnije upravljanje zaštitom vašeg prostora. Oni kombinuju komunikaciju, video nadzor i daljinsko upravljanje za ulazak u jednom uređaju, koji istovremeno može predstavljati i idealan dodatak vašoj kompletnoj video nadzor soluciji.

Ovaj članak će detaljnije predstaviti prednosti mrežnih video interfona.

 

Unapređene video i audio performanse

Umreženi IP video interfoni šire funkcionalnost vašeg sistema bezbednosti, povećavaju sigurnost zaposlenih i čine vaše prostorije bezbednim. Povećavajući kontrolu i efikasnost upravljanja nadzorom posetilaca, vaš sistem bezbednosti može da se poboljša, sa istovremenim smanjenjem troškova.

Korišćenjem kvalitetnih IP video nadzor kamera sa sistemom video interfona na ulazu, možete osigurati vrhunski kvalitet slike u bilo kojim uslovima, što olakšava daljinsko identifikovanje i dozvoljavanje pristupa posetiocima. Funkcionalnosti kao što su: širok dinamički opseg i odličan rad u uslovima slabog osvetljenjenja, obezbeđuju beskompromisan kvalitet slike i u tamnim postavkama, ili u situacijama sa jakim pozadinskim osvetljenjem. Korišćenjem akustičnog eha i tehnologije smanjenja šuma, takođe možete obezbediti pouzdanu komunikaciju sa posetiocima, nešto što je od neprocenjive vrednosti za često bučno, spoljno okruženje.

 

Omogućavaju novim sistemskim solucijama da se prilagode bezbednosnim potrebama

Proizvodi koji se zasnivaju na otvorenim i široko prihvaćenim standardima, kao što su SIP za komunikaciju ili ONVIF i VAPIKS za video nadzor, će vam omogućiti da iskoriste sisteme koje već imate i sa kojima ste dobro upoznati, ali sada i sa izuzezno korisnom, dodatnom funkcionalnošću.

Otvoreni standardi omogućuju integraciju sa bilo kojim modernim sistemom za video nadzor, a da se pritom sa kamerama i snimcima, rasporedima, skladištenjem, alarmima i obaveštenjima rukuje bez promena i na potpuno isti način kao i pre integracije. Pozivi posetilaca preko IP video interfona mogu se primiti direktno u VMS-u kroz enterprise IP-telefonski sistem firme, ili se mogu primiti kao samostalni poziv na određeni fiksni telefon ili na mobilni uređaj. Ovo je dragoceno sredstvo kako za video nadzor, tako i za komunikaciju i nadzor posetilaca. Sve u jednom.

 

Skalabilnost: adresirajte današnje potrebe na način da budu spremne za sutra

Sistem zasnovan na otvorenim standardima i interfejsima stvara veću slobodu i fleksibilnost jer se korisnik ne obavezuje da koristi zatvoreni sistem jednog proizvođača. To znači da ukoliko se vaše potrebe promene u budućnosti vi niste ograničeni u smislu potrebnih proširenja. Na primer, ako vaša firma raste ili ako se vaše bezbednosne potrebe promene, možete biti sigurni da se stub vašeg sistema može nadograditi bez promene proizvoda montiranih na objektu.

Isto važi i za komunikaciona rešenja koja mogu da idu od jednog fiksnog telefona koji prima pozive posetilaca, do sistema komunikacije enterprise klase koji usmerava pozive preko cele planete.

Ista prilagodljivost važi i za broj video interfona. U IP tehnološkim video interfon sistemima ne postoji centralizovani kontrolni panel, niti limitiran broj interfona koji se možete dodati, već će sistem i dalje rasti u skladu sa rastom potreba vaše organizacije. Bez obzira da li ste u istoj zgradi, ili se dodaju nove udaljene fizičke lokacije, koristeći standardnu IP mrežnu infrastrukturu, spremni ste.

Otvoreno dostupni API-ovi i SDK-ovi omogućavaju da prilagodite svoj sistem bilo kojoj vrsti kastomiziranog rešenja, ili integracije, u skladu sa vašim potrebama.

 

Očigledne prednosti: efikasniji rad i bolja kontrola

IP video interfoni uz integrisanu analitiku i mogućnošću alarmiranja postaju još moćniji profesionalni alat za bezbednost. Oni mogu da aktiviraju alarme, pozive, upozorenja, snimke sa kamera, ili da emituju informativne poruke od značaja za javnu bezbednost, i to na osnovu dešavanja u sceni, sve u realnom vremenu.

Ova vrsta događaja bezbednosne solucije koju trigeruju događaji u sceni, u mnogome olakšava rad operatera te poboljšava i preciznost i efikasnost u svakodnevnom poslovanju. IP video interfon će pozivati operatera kada treba da preduzme mere ili će čak automatski izvršiti unapred definisane radnje u određenim situacijama koje je unepred definisao i rasporedio administrator sistema.

Na primer: audio analitika se može koristiti za detekciju pucnja, lomljenja stakla ili rane faze tuče i slanja upozorenja obezbeđenju. Između ostalog, video analitika može da se koristi za detektovanje kretanja ili preteranog zadržavanja u određenom prostoru, kao i da skenira QR kodova za aktiviranje unapred definisanih aktivnosti, ili za prepoznavanje lica i identifikaciju.

Sve aktivnosti u okolini mogu se precizno dokumentovati, zajedno sa drugim bezbednosnim snimcima i događajima, pružajući potpunu kontrolu i mogućnost praćenja rada službe obezbeđenja. Sa ovakvim mogućnostima, mrežni video interfoni transformišu se iz izolovanih alata u suštinske i proaktivne elemente IP bezbednosnog sistema.

 

Niži ukupni troškovi – Jednostavna i ekonomična instalacija

IP video interfoni koriste standardne mrežne kablove i konektore koji su obično već postavljeni u zgradama, tako da nema potrebe za dodatnim namenskim i skupim instalacijama.

PoE funkcionalnost u IP video interfonima vam omogućuje da vam je potreban samo jedan standardni mrežni kabl i za napajanje i prenos podataka. Ovo su niskonaponske instalacije koje se efikasno i lako instaliraju.

Izborom IP video interfona zasnovanih na otvorenim standardima, takođe smanjujete potreban broj IP kamera i drugih uređaja kako u spoljnom tako i u unutrašnjem okruženju. U spoljnom okruženju, IP video interfoni delovaće i kao sigurnosne video nadzor kamere, ali i kao interfon i kao čitač sistema kontrole pristupa. Na ovaj način smanjuje se potreba za dodatnim pojedinačnim uređajima, sve to bez gubitka funkcionalnosti sistema.

Pored toga, IP video interfon otvorene arhitekture može se povezati na vaš postojeći VMS ili drugi sistem zasnovan na otvorenim standardima, čime se dodatno povećava upotrebna korisnička vrednost ove solucije.

Nema potrebe za kontrolnom tablom, ili uređajem za odgovaranje na pozive (telefonska sekretarica i sl.).

Ovo rešenje umanjuje direktnu investiciju, kao i broj uređaja kojima treba podrška i održavanje tokom vremena.

  

Moćni IP video interfoni

Da zaključimo: postoji nekoliko dobrih razloga za razmatranje IP video interfona zasnovanih na industrijskim standardima i na otvorenoj arhitekturi sistema. Oni pružaju 3 u 1 funkcionalnost, kombinujući video nadzor, komunikaciju i kontrolu ulaska i na taj način dodaju superiorne performanse vašem sistemu bezbednosti.

Njihov otvoreni interfejs i inteligencija obezbeđuju alate za kreiranje moćnih, skalabilnih i racionalnih bezbednosnih rešenja za zaštitu vaših prostorija kako danas tako i u budućnosti.

Kako funkcionišu IP kamere za video nadzor?

IP kamere za video nadzor, odnosno kamere koje komuniciraju putem Internet protokola omogućuju prikazivanje snimaka, koji su dostavljeni putem Internet konektivnosti, LAN, ili Wifi mreže. Konektivnost i povezivanje kamera može biti žično ili bežično (Wifi kamere).

Celokupan sistem IP video nadzora sastoji se: od makar jedne IP kamere, opciono MicroSD memorijske kartice, od PoE mrežnog sviča za video nadzor koji će pružiti napajanje IP kamerama, i od signalno-naponske kablovske infrastrukture. Dodatno, veći IP video nadzor sistemi podrazumevaju nabavku video nadzor snimača, klijentskih radnih stanica i monitora, dok kod manjih sistema besplatna aplikacija za udaljeni pristup video nadzor sistemu putem Interneta efikasno obavlja posao.

Jedna od glavnih prednosti IP video kamera za nadzor jeste pojednostavljena i efikasna konektivnost, radi pretrage snimljenog zapisa, alarmnih događaja, ili gledanja snimaka uživo, što je čini idealnom za monitoring bitnih događaja sa udaljene lokacije, putem Interneta.

Druga korisna funkcionanost kamere IP jeste lokalno arhiviranje snimaka na samoj kameri putem MicroSD kartice, što pojednostavljuje arhitekturu sistema i omogućuje naknadno pregledanje video nadzor zapisa. Postoje i LTE 4G i 5G kamere za video nadzor koje uz microSD karticu i uz SIM karticu omogućuju notifikacije korisniku u slučaju alarmnih situacija.