IP KAMERA OD 18EUR ZA SOHO KORISNIKE?

ip-video-nadzor-kamera-wyze_thumb

Sadržaj članka

IP video nadzor kamera od 18EUR – Nova disrupcija u segmentu potrošačke elektronike

Nova pretnja kineskim proizvođačima u segmentu potrošačke elektronike – Wyze Cam sa 1080p FullHD rezolucijom, noćnim režimom rada i sa dvosmernom audio funkcijom dostupna je kupcima već za 19.99USD!

Sleepless in Seattle

Start-up iz Seattle-a koji pravi priličnu pometnju ovog segmenta za potrošače elektronike u domenu IP kamera, upravo je prikupio novu rundu finansiranja od 20 miliona dolara za dalji razvoj proizvoda i tržišne prisutnosti.
Wyze Labs, kompanija osnovana tek 2017. godine, spremna da poremeti tržište potrošačke elektronike u segmentu IP kamera, kombinovanjem američkog marketinga i kineske proizvodnje, kako bi ponudila daleko niže cene za IP kamere sa početnom cenom od 19.99USD. Ovo je dodatni pritisak na profit i još jedan tržišni potres u nizu za kineske brendove kao što su Dahua, Hikvision i Xiaomi, koji su godinama gradili uspeh na veoma brzo rastućem bezbednosnom tržištu.

Konkurentska prednost

Wyze Labs nije izmislio IP kamere od $20, jer su one već dostupne unutar Kine. Ono gde je Wyze uradio svoj domaći zadatak jeste pravilno kombinovano korišćenje spot-on marketinga, logistike i tehničke podrške sa super jeftinim kamerama. Kamere su generalno inferiorne i u odnosu na zapadne kamere(npr. Nest), pa čak i od kineskih kamera plasiranih na Zapadu (Ezviz).

Međutim, cena od 20 USD je bukvalno deseti deo cene zapadnih potrošačkih IP kamera, čak i ¼ cene kineskih kamera plasiranih na Zapadu, koje obično koštaju oko 80 USD. Sa cenom od 20 US dolara, lako je naći realno opravdanje za korišćenje ovih IP kamere, makar i za jednokratnu upotrebu.

Ključne tačke: proizvod i podrška

Oba modela u ponudi i Wyze Cam i Wyze Cam Pan su 1080p FullHD bežične kamere sa integrisanim IR i dvosmernnom audio funkcijom. Ni jedan od ova dva modela nema trueWDR, IC, bateriju, ni PoE. Sasvim je jasno da je ovaj proizvod dizajniran samo za masovno tržište, a ne za zahtevnije kupce sa specifičnim potrebama za snimanjem.
Kompanija pruža podršku za svoje kamere širom sveta. Pre svega kroz telefonsku podršku, radnim danima u toku radnog vremena, koja je prilično skupa, ali je dragocena za tako nisku cenu proizvoda. Osim toga, pružaju podršku putem e-maila, na forumu, i kroz Reddit forum. Mnoge kompanije koje imaju agresivne cene imaju tendenciju da se odreknu takve podrške, da bi ostvarili mnogo više dobiti.

 

ip-video-nadzor-kamera-wyze_big_2

Zašto je Wyze Cam uspešan projekat

Mnogi potrošači vole da kupuju jeftine stvari, ali oni svakako žele određeni nivo sigurnosti ili poverenja da ih kompanija neće prevariti. Wyze proizvodi su prilično prosti – jeftin kineski hardver – ali oni se razlikuju kombinovanjem tog hardvera sa jakim marketingom i jakom podrškom.
Sa marketinške strane, početna cena od $20 je bila odličan marketinški potez. Mnogi kineski brendovi (kao što je Hikvision Ezviz) prodaju kamere po ceni od $60, ali ni jedan brend koji se reklamira na Zapadu ne prodaje kamere od $20. Zato, kada je Wyze Labs počeo ovo sredinom 2017. godine, dobio je lavinu pozitivnog publiciteta sa najčitanijih mainstream publikacija koje su prihvatile ponudu. I zaista, Wyze-ovo nedavno istraživanje potrošača je pokazalo da ih je 50% kupaca pronašlo kroz ove publikacije. Jednostavno, ekvivalentno plaćeno reklamiranje i marketing bi ih koštao milione.

 

Stopa rasta kompanije

Kompanija navodi da je prodala 1,5 miliona jedinica u prvih 15 meseci. U poslednja 3 meseca, uključujući i Božićne praznike, Wyze Labs je prodao 500.000 jedinica. Po našoj proceni njihov prihod u 2018. godini je bio između 20 i 30 miliona US dolara, na osnovu prodatih jedinica i njihove cene. Njihova prosečna prodajna cena je veoma niska u odnosu na druge proizvođače, ali je njihova stopa rasta veoma visoka, kao i već pomenuti broj isporuka.

 

Planovi za ekspanziju

Kompanija navodi da će sredstva od 20 miliona USD koristiti za: Kuće ispunjene wyze proizvodima koji rade zajedno i neprimetno; Sledeću generaciju pristupačnijih proizvoda za pametne kuće; Sledeću generaciju uređaja i usluga pametnih kuća; Uključivanje i spoljnih (outdoor) kamera u ponudu;

 

Wyze naspram kineskih brendova

Dok Wyze smatra svoje proizvode odličnim, oni to nisu. Čak i u rangu kineskih potrošačkih IP kamera, njihovi proizvodi su u najboljem slučaju, osrednji. Međutim, generalno kvalitet slike je postao toliko dobar, pa je Wyze često „dovoljno dobar“. Problem za Kineze je što su stvarno loši u izgradnji svojih brendova na Zapadu, čak i u meri u kojoj mogu da grade brend, oni moraju da troše desetine miliona dolara. Za razliku od ostalih, Wyze je izgradio svoj brend i distribuciju sa suštinski gerila tržišnom strategijom.

Za razliku od Wyze Labs-a, Hikvision je već potrošio milione gradeći svoj Ezviz brend, samo u Severnoj Americi, a njihov brend nije toliko prepoznatljiv i oni nemaju zamah. Nije jasno šta bi isplativo mogli da preduzmu da postignu ono što Wyze radi. Jeftini proizvodi su segment koji najbolje izdvaja kineske brendove, ali Wyze ovde ugrožava ostale Kineze sa dimenzijom koju je teško dostignuti.

 

Wyze protiv Amazon – Ring – Nest

Sasvim sigurno Wyze ima optimističnu viziju o tome kako na kraju može da poremeti kompanije kao što su Amazon, Ring, Nest, itd. Wyze-ovi proizvodi su daleko iza ponuda tih kompanija. Wyze nema smart kamere sa analitikom, već jednostavne video nadzor kamere u domenu potrošačke elektronike, dok njihovi zapadni konkurenti nude daleko sofisticiranije proizvode. Međutim, kako što Wyze najavljuje, očekujemo da ova kompanija izađe na tržište i sa spoljnom kamerom, interfon kamerama, cloud video analitikom, možda i kućnim alarmnim sistemom, a u nivou prometa u kome figuriraju, u najboljem slučaju mogu početi da zadiru u donji deo profita ovih gigantskih firmi. S druge strane, sa stanovišta brendiranja i distribucije, te kompanije će uvek imati prednost u odnosu na Wyze.

 

Komercijalni uticaj

Kako navode, Wyze Labs nema nameru da izađe na SMB ni na komercijalna tržišta. Ovo verovatno ima smisla, s obzirom koliko je veliko potrošačko tržište samo po sebi i koliko još komplikacija nosi sa sobom komercijalno tržište.
Međutim, može doći do preklapanja ili uticaja koji bi se osetio u zavisnosti od toga kako skalabilna Wyze-ova ponuda vremenom postane. Sa dovoljno form factor opcija i menadžment mogućnostima, Wyze bi potencijalno mogao naći primenu u 4-8 kamera segmentu SMB tržišta. Dodatno, obzirom da je ovo još uvek samo njihova A serija finansiranja, potencijalna B serija finansiranja od 50 miliona USD u 2021-oj godini mogla bi da im obezbedi više arsenala za proširenje svog tržišta.

 

Rizici za Wyze

Osnovni rizik sa kojim se součava Wyze Labs svakako je cenovne prirode – tj. da će i druge kompanije vremenom da pokrenu marketinške kampanje za IP kamere od $20. Ali Wyze ima prednost koju je stekao kao prvi: već je provereni dobavljač kod potrošača i činjenica da svako ko sledeći izađe na tržište sa ovakvom ponudom neće dobiti prednost besplatnog marketinga koji je Wyze Labs imao. Prednost besplatnog marketinga je dragocena u situacijama kada se prodaju proizvodi sa tako niskim cenama i niskim marginama. Možda veći rizik za kompaniju predstavlja niska profitna margina u ovom momentu. Stvari se i ovde mogu promeniti na bolje ako bi kompanija vremenom takođe pokušala da podigne cene novim ponudama kako bi poboljšala svoju ekonomsku situaciju. Koliko dobro mogu da posluju sa ovim rizikom i koliko bude ograničenja sa kojima se suočavaju će biti ključni u tome koliko će vredna ova kompanija vremenom postati.

 

Kako funkcionišu IP kamere za video nadzor?

IP kamere za video nadzor, odnosno kamere koje komuniciraju putem Internet protokola omogućuju prikazivanje snimaka, koji su dostavljeni putem Internet konektivnosti, LAN, ili Wifi mreže. Konektivnost i povezivanje kamera može biti žično ili bežično (Wifi kamere).

Celokupan sistem IP video nadzora sastoji se: od makar jedne IP kamere, opciono MicroSD memorijske kartice, od PoE mrežnog sviča za video nadzor koji će pružiti napajanje IP kamerama, i od signalno-naponske kablovske infrastrukture. Dodatno, veći IP video nadzor sistemi podrazumevaju nabavku video nadzor snimača, klijentskih radnih stanica i monitora, dok kod manjih sistema besplatna aplikacija za udaljeni pristup video nadzor sistemu putem Interneta efikasno obavlja posao.

Jedna od glavnih prednosti IP video kamera za nadzor jeste pojednostavljena i efikasna konektivnost, radi pretrage snimljenog zapisa, alarmnih događaja, ili gledanja snimaka uživo, što je čini idealnom za monitoring bitnih događaja sa udaljene lokacije, putem Interneta.

Druga korisna funkcionanost kamere IP jeste lokalno arhiviranje snimaka na samoj kameri putem MicroSD kartice, što pojednostavljuje arhitekturu sistema i omogućuje naknadno pregledanje video nadzor zapisa. Postoje i LTE 4G i 5G kamere za video nadzor koje uz microSD karticu i uz SIM karticu omogućuju notifikacije korisniku u slučaju alarmnih situacija.