Prednosti audio funkcionalnosti u video nadzor solucijama

audio-video-nadzor-solucije-axis

Sadržaj članka

Video nadzor sistemi i solucije u mogućnosti su već duže vremena da koriste audio funkciju, ali tek sa razvojem IP tehnologije koja podržava ne samo dvosmerni-audio, već i audio talk-down funkcionalnost, naravno i uz paralelni razvoj segmenta proizvoda poput IP zvučnika i IP audio horni, korišćenje audio striminga značajno je proširilo svoj domen primene.

Istražite mogućnosti koje vam donosi vodeći proizvođač naprednih video nadzor solucija Axis Communications, kada je u pitanju korišćenje audio funkcionalnosti u bezbednosne, sigurnosne i poslovne svrhe.

Audio solucije mogu se koristiti za adresiranje različitih izazova, od bezbednosnih, sigurnosno-preventivnih, pa sve do korišćenja u poslovne svrhe. Audio funkcionalnost osnažuje video nadzor sisteme u domenu odvraćanja od izvršenja zločina, pomažući u rešavanju incidenata pre dolaska osoba koje prve reaguju, pružanjem smernica i instrukcija, takoreći dodavanjem još jednog čula bezbednosnom nadzoru.

Efektno odvraćanje od izvršenja zločina

U situacijama odvraćanja od izvršenja potencijalnog zločina, vandalizma i anti-socijalnog ponašanja, uživo obraćanje kao i unapred snimljena zvučna obaveštenja mnogostruko su efektnija i efikasnija od korišćenja konvencionalnih alarmnih sirena. Pozivanje i uživo audio strimovanje upozoravajućih glasovnih poruka veoma su efektni u monitoring centrima, gde operateri mogu dati detaljne instrukcije na osnovu specifične situacije, ili izdati upozorenje koje će potencijalnog počinioca krivičnog dela odvratiti od te namere.

Kada operateri putem video nadzora identifikuju pojedinca koji vrši, ili izgleda kao da će izvršiti zločin, sposobnost daljinskog izdavanja audio upozorenja za tog specifičnog pojedinca predstavlja veoma efikasan preventivni poslovni alat.

U nenadziranim video sistemima, unapred snimljena audio obaveštenja mogu biti mnogo korisnije upozorenje od tradicionalne sirene. Na primer, kada potencijalni počinilac pređe liniju štićenog perimetra, ili neovlašćeno uđe u određeni prostor, automatska video nadzor detekcija može trigerovati unapred snimljena zvučna upozorenja koja mogu zahtevati da se odmakne, ili udalji, bez ikakve intervencije operatera. Ova video nadzor solucija drastično smanjuje troškove organizacije čuvanjem izgubljenih sati rada, pametnijom alokacijom i korišćenjem raspoloživih resursa, a dodatno smanjuje i potrebu za čuvarima koji su dostupni na pozive puno radno vreme.

Dodavanjem dvosmerne audio funkcionalnosti koja ima sposobnost da detektuje zvuke, kao i da strimuje glasovne poruke, konvencionalnom vizuelnom video nadzoru obezbeđuje se dodatno čulo, pa samim tim i dodatna pomoć prilikom prevencije ili savladavanja određenih bezbednosnih, sigurnosnih i poslovnih rizika. Zvuk razbijenog stakla ili vikanje, mogu inicirati rana upozorenja o incidentima koji mogu biti rešeni putem zvučnih obaveštenja ili, ako je ozbiljnijija situacija, slanjem terenskog obezbeđenja i hitnih patrolnih službi.

Na primer na parkingu, zvuk razbijanja stakla može upozoriti operatere na lopove. U istom okruženju, korišćenjem unapred snimljenih obaveštenja sa upozorenjima, ili instrukcijama, mogu se upozoriti svi da je video nadzor u funkciji, pomažući istovremeno javnosti da se oseća sigurnije i odvraćajući potencijalne počinioce krivičnih dela, pre nego što stupe u konkretnu akciju. 

Sprečavanje poslovnih gubitaka i podrška prodajnim procesima

U poslovnom okruženju maloprodajnog ili veleprodjnog sektora, slična audio obaveštenja se, na primer, mogu koristiti kada se primeti da osobe izlaze iz prodavnice na pogrešan način, što često može biti znak krađe robe iz prodavnice.

Dodatno, uz pomoć pametnih senzora i video analitike u kamerama mogu se detektovati određeni paterni ponašanja koji mogu ukazivati ili na kupce kojima je potrebna pomoć, ili eventualno na one koji traže priliku za krađu – što aktivira unapred snimljeno obaveštenje o tome da će predstavnik prodavnice ubrzo biti sa njima radi eventualne asistencije.

Ovo povećanje efikasnosti u poslovanju, brzine i kvaliteta usluge, može napraviti razliku između izgubljenog kupca i vredne prodaje, a takođe pomaže u prevenciji gubitaka korišćenjem audio striminga za izdavanje upozorenja ili informacija. 

Neposredna, proaktivna reakcija na incidente

U situacijama kada građani mogu biti panični ili nesigurni kako da reaguju – bilo u evakuaciji zgrade, na javnom prostoru, ili na mestu nesreće – unapred snimljena i uživo emitovana audio obaveštenja mogu dati jasne instrukcije, donoseći smirenost tamo gde bi inače mogao nastati haos pre dolaska prvih odgovornih lica.

Sa veštim operaterima, živi zvuk bi se čak potencijalno mogao koristiti za izdavanje osnovnih instrukcija za saniranje povreda, smanjenje potencijalnih rizika ili nastajanja ozbiljnije hazardne, po građane situacije. 

Unapređenje koje donosi eksponencijalne prednosti Vašem sistemu za video nadzor

Dodavanje zvuka na postojeću video nadzor soluciju je jednostavno i isplativo unapređenje, ali je i ono koje donosi koristi koje daleko nadmašuju dodatnu investiciju.

Sposobnost da se spreče brojne vrste zločina, brže i efikasnije reaguje na incidente, poveća prodaja i zadovoljstvo kupaca, kao i da se pruže direktne instrukcije, smernice i saveti, stvara veću vrednost od solucije koju ima samo video nadzor bez audio funkcije. A sa all-in-one zvučnim sistemom koji kombinuje sve elemente u jednu jedinicu, i lako se integriše sa bilo kojim video menadžment softverom, instalacija je jednostavna.

Pozivamo vas da dalje istražite sve prednosti dodavanja audio funkcije u okviru vašeg postojećeg video nadzor rešenja. Vodeći proizvođač naprednih audio i video nadzor solucija Axis Communications, i njihov zvanični distributer u regiji Balkana – kompanija IP Way mogu vam pomoći da na skalabilan način unapredite vašu postojeću video nadzor soluciju.

Kako funkcionišu IP kamere za video nadzor?

IP kamere za video nadzor, odnosno kamere koje komuniciraju putem Internet protokola omogućuju prikazivanje snimaka, koji su dostavljeni putem Internet konektivnosti, LAN, ili Wifi mreže. Konektivnost i povezivanje kamera može biti žično ili bežično (Wifi kamere).

Celokupan sistem IP video nadzora sastoji se: od makar jedne IP kamere, opciono MicroSD memorijske kartice, od PoE mrežnog sviča za video nadzor koji će pružiti napajanje IP kamerama, i od signalno-naponske kablovske infrastrukture. Dodatno, veći IP video nadzor sistemi podrazumevaju nabavku video nadzor snimača, klijentskih radnih stanica i monitora, dok kod manjih sistema besplatna aplikacija za udaljeni pristup video nadzor sistemu putem Interneta efikasno obavlja posao.

Jedna od glavnih prednosti IP video kamera za nadzor jeste pojednostavljena i efikasna konektivnost, radi pretrage snimljenog zapisa, alarmnih događaja, ili gledanja snimaka uživo, što je čini idealnom za monitoring bitnih događaja sa udaljene lokacije, putem Interneta.

Druga korisna funkcionanost kamere IP jeste lokalno arhiviranje snimaka na samoj kameri putem MicroSD kartice, što pojednostavljuje arhitekturu sistema i omogućuje naknadno pregledanje video nadzor zapisa. Postoje i LTE 4G i 5G kamere za video nadzor koje uz microSD karticu i uz SIM karticu omogućuju notifikacije korisniku u slučaju alarmnih situacija.