Analitičke karakteristike nadzora kao poslovnog alata

video_analitika_u_maloprodaji_300x300

Sadržaj članka

Video nadzor analitika adresira maksimizaciju korisničkog iskustva u maloprodajnim okruženjima i unapređuje konverzionu stopu, koja predstavlja najbitniji parametar za retail profesionalce.

Renomirani proizvođač video nadzora Hikvision, predstavio inovativna rešenja za maloprodajni sektor

Video analitika namenjena maloprodajnom sektoru

U prošlosti, video nadzor u maloprodaji odnosio se isključivo na smanjenje krađe i na održanje bezbednosti kupaca i osoblja. Najnovija generacija inteligentnih video solucija nudi sve ove stvari – ali isto tako može da pomogne prodavcima u boljem razumevanju potreba kupaca, i tako im omogući da isporučuju konstantno odlične usluge i da time unapređuju svoj komercijalni-poslovni uspeh.

Bez sumnje, online prodavnice i online kupovina je veoma brza, jednostavna i praktična. To istovremeno znači da prodavnice organizovane u inividualnim fizičkim objektima i shopping centrima moraju da se potrude više nego ikada, kako bi privukli kupce i kako bi izgradili dugoročni odnos sa njima.
Da bi dodali vrednost koja nije dostupna na Internetu, trgovci treba da omoguće uzbudljivo, ispunjeno i najbitnije – personalizovano iskustvo kupovine u prodavnici za svakog kupca.

Jedino pitanje je: kako?
„Iskustvo kupaca važnije je nego ikada jer trgovci pokušavaju da se diferenciraju na izazovnom i prepunom tržištu. Zbog toga, iskustvo po kvadratnom metru će biti novi maloprodajni pokazatelj za merenje uspeha.“ KPMG istraživanje, 2018. godine.

Dobra vest za sektor maloprodaje je da najnovija generacija video nadzor solucija, sa deep-learning algoritmima i tehnologijama za analizu podataka mogu da pomognu da se isporuči nesvakidašnje iskustvo koje današnji kupci žele i očekuju. Ako se koriste na pravi način, ove tehnologije mogu da pomognu prodavcima da optimizuju sve: od optimalnog rasporeda robe prodavnici, preko same trgovine, pa čak i do strategije za bezbednost u prodavnici.

Glavne karakteristike inteligentnih video i deep learning tehnologija, koje pomažu da se poboljšaju korisnička iskustva i unaprede komercijalni rezultati u maloprodaji, uključuju sledeće:

Brojanje posetilaca – People Counter solucije

Koristeći precizne kamere za brojanje posetilaca, kao što je Hikvision video nadzor kamera sa dvostrukim objektivom – DeepinView People Counting, prodavnice mogu da razviju i da efikasnije interpretiraju šablone kupovine kupaca. Ovo omogućuje menadžerima maloprodajnih radnji da povećaju broj zaposlenih npr. tokom visoko-frekventnih prodajnih perioda, osiguravajući da kupci dobijaju podršku i usluge koje su im potrebne kako bi se odlučili za kupovinu, i kako bi radnje istovremeno smanjile vreme čekanja kupaca na kasi.

 

video_analitika_u_maloprodaji_2

 

Prepoznavanje lica – Face recognition

Važni, VIP klijenti su dragoceni za svaki maloprodajni objekat, ali osoblje koje pruža uslugu ne može uvek i odmah da ih identifikuje. Kamere za inteligentno prepoznavanje lica, međutim, mogu pružiti jedinstvene prilike, koje ranije nisu bile dostupne.
Kada kupci odluče da učestvuju u VIP programima, marketinškim promocijama ili drugim akcijama, tehnologija prepoznavanja lica će prodavcima dati precizne alate za identifikaciju VIP i lojalnih kupaca i omogućiti zaposlenima da pruže pravu vrstu usluge u pravom trenutku. Isto tako, kamere za prepoznavanje lica mogu da se koriste za identifikaciju ‘neželjenih’ pojedinaca sa unapred formirane liste takvih, kao i za upozoravanje obezbeđenja na potencijalne pretnje u realnom vremenu.

 

Mape frekventnog kretanja u maloprodajnom objektu – Heat Maps

Funkcionalnosti najnovije generacije Hikvision Fisheye kamera, omogućuje prodavcima da vide koje oblasti u prodavnici privlače većinu kupaca i koliko vremena tipično provode u ovim visoko-frekventnim posećenim oblastima u maloprodajnom objektu. Ovo pomaže prodavcima da razlikuju „one koji razgledaju“ od „onih koji kupuju“, a dodatno pruža mogućnost menadžerima maloprodajnih objekata da postave najpopularnije proizvode u „najposećenije“ delove prodavnice, kao i da time unaprede prodajne rezultate samo jedne prodavnice, ili kompletne mreže maloprodajnih objekata.

 

Detekcija redova – Queue Management

Duga čekanja u redu imaju najnegativniji uticaj na iskustvo kupaca – sa najizraženijim rizikom da će kupci odustati i da će doći do izgubljenog prihoda. Video analitika za detekciju redova, koja je ugrađena u Hikvision kamere, pomaže trgovcima da prate redove u realnom vremenu i omogućuje im da reaguju otvaranjem novih kasa za plaćanje ako su redovi predugi. Na ovaj način kupcima se omogućuje brzo i lako plaćanje.

 

Integracija POS terminala (Point of Sale)

Ponekad je prodaja niža od očekivane i teško je razumeti razlog. Da bi se prevazišao ovaj izazov, prodavci mogu koristiti podatke iz inteligentnih video nadzor kamera ukrštene sa podacima sa POS terminala. Na ovaj način kontroling samog prodajnog procesa postaje lakše merljiv i jednostavniji za primenu neophodnih promena. Osim toga na ovaj način mogu se izvesti precizni i ključni zaključci, kao što su: promocije koje nisu bile dovoljno vidljive korisnicima, ili roba koja je postavljena u „nepopularnim-neposećenim“ delovima prodavnice. Ovakve informacije omogućuju prodavcima da preduzmu neophodne mere i maksimiziraju svoj promet.

 

Saznajte više

Hikvision-ove inteligentne video solucije pomažu trgovcima širom sveta da transformišu svoje poslovanje i maksimiziraju promet u svojim maloprodajnim objektima. Da bi saznali više o tome kako solucije ove kompanije mogu da pomognu da i Vaš biznis postigne iste rezultate, posetite njihovu Core Technology stranicu.

 

Gde kupiti

Da biste kreirali vašu Hikvision video analitčku soluciju obratite se zvaničnom Hikvision distributeru kompaniji Alarm Automatika, koja je prisutna u svim zemljama naše regije, i koja vam sa svojom mrežom sistem integratora stoji na raspolaganju za kreiranje specifičnih video nadzor solucija, u skladu sa vašim potrebama.

 

 

Kako funkcionišu IP kamere za video nadzor?

IP kamere za video nadzor, odnosno kamere koje komuniciraju putem Internet protokola omogućuju prikazivanje snimaka, koji su dostavljeni putem Internet konektivnosti, LAN, ili Wifi mreže. Konektivnost i povezivanje kamera može biti žično ili bežično (Wifi kamere).

Celokupan sistem IP video nadzora sastoji se: od makar jedne IP kamere, opciono MicroSD memorijske kartice, od PoE mrežnog sviča za video nadzor koji će pružiti napajanje IP kamerama, i od signalno-naponske kablovske infrastrukture. Dodatno, veći IP video nadzor sistemi podrazumevaju nabavku video nadzor snimača, klijentskih radnih stanica i monitora, dok kod manjih sistema besplatna aplikacija za udaljeni pristup video nadzor sistemu putem Interneta efikasno obavlja posao.

Jedna od glavnih prednosti IP video kamera za nadzor jeste pojednostavljena i efikasna konektivnost, radi pretrage snimljenog zapisa, alarmnih događaja, ili gledanja snimaka uživo, što je čini idealnom za monitoring bitnih događaja sa udaljene lokacije, putem Interneta.

Druga korisna funkcionanost kamere IP jeste lokalno arhiviranje snimaka na samoj kameri putem MicroSD kartice, što pojednostavljuje arhitekturu sistema i omogućuje naknadno pregledanje video nadzor zapisa. Postoje i LTE 4G i 5G kamere za video nadzor koje uz microSD karticu i uz SIM karticu omogućuju notifikacije korisniku u slučaju alarmnih situacija.