HDL AUTOMATION SOLUCIJE ZA PAMETNE ZGRADE

pametna-kuca-hdl-automation-300x300-1

Sadržaj članka

Uvod

Automatizacijom uređaja optimizujte korišćenje i potrošnju energije, smanjite troškove u vašem domu ili poslovnoj zgradi i uštedite i do 50% na troškovima održavanja objekta, uz pomoć HDL Automation solucije.

 

Zbog svojih mogućnosti i nizom funkcionalnosti kojima možete ne samo da smanjinte troškove i rasipanje energije, nego i napravite udoban ambijent, koncept pametne kuće ili zgrade uzima sve više maha kada je tržište naše regije u pitanju.

U sistem Pametne Kuće može se integrisati više uređaja u jednu celinu, i uz pomoć kontrolnog panela možete upravljati svim uvezanim uređajima, odnosno unapred definisati scenario uključivanja/isključivanja nekog uređaja kako biste dobili željenu atmosferu, ali i kako biste uštedeli energiju kada niste kod kuće.

Osnovna prednost ovakvog sistema jeste ušteda i racionalno korišćenje energije, kontrola kućnih aparata i sistema za hlađenje/grejanje, kontrola rasvete… ali i pravljenje prijatnog ambijenta koji će u poslovnom okruženju poboljšati efikasnost vašeg tima, ili u vašem domu opustiti sve ukućane i pružiti im mogućnost da uživaju u porodičnom i prijatnom ambijentu.

Jedna od prednosti HDL Automation sistema jeste decentralizacija samog sistema, što omugućuje, da ako dođe do prekida jednog releja (npr. rasvete), bez problema možete upravljati ostalim uređajima koji su automatizovani i integrisani u ovakav sistem. Naravno, HDL Automation sistem, pruža mogućnost integracije sa sistemima tehničke zaštite, poput alarmnih ili video nadzor sistema, koji šalju vlasniku notifikaciju na Smart Phone prilikom aktiviranja alarma uz video verifikaciju.

HDL Automation sistemi Pametna Kuća jednostavni su za instalaciju i ugradnju u objekte koji su tek u izgradnji, ali isto tako je jednostavno ugraditi sistem Pametne Kuće u već izgrađen objekat uz neke minimalne korekcije bez većih fizičkih poslova, poput bušenja zidova, štemovanja, pregrađivanja zidova… Neke od osnovnih funkcija sistema Pametne Kuće ili Pametne Zgrade jesu kontrola rasvete po prostorijama, optimizacija grejanja, aktiviranje uređaja koji su veliki potrošači struje u režimu niže tarife, klimatizacija prostora, kontrola audio-video uređaja, Magiesta aplikacija za rukovanje sistemom…

 

 

Automatizacijom do uštede i racionalne potrošnje energije

Smanjenje troškova u stambenom ili radnom prostoru i efikasnija potrošnja energije predstavljaju cilj svakog potrošača, a upravo upotrebom sistema Pametne Kuće ovo je moguće realizovati i do 50% uštede u potrošnji električne energije! Bez obzira koji način grejanja imate u vašem domu, ili je u pitanju više sistema grejanja (gas, struja, solarni paneli…) sistem pametne kuće će optimizovati temperaturu unutar objekta shodno spoljnoj temperaturi, i na taj način će se izbeći „rasipanje“ toplotne energije a samim tim smanjiti troškovi i povećati budžet, koji ćete moći da iskoristite za neke druge stvari.

Prilikom dolaska sa odmora ili poslovnog puta, možete pokrenuti aplikaciju i aktivirati sistem grejanja/hlađenja, kako bi vas dočekala prijatna atmosfera po dolasku. Upravljanje ovom aplikacijom je veoma jednostavno i nije potrebna dodatna obuka ili neka posebna predznanja u tehnici. Još jedna funkcija koja vam može omogućiti uštedu jeste kontrola velikih potrošača, kao što je bojler, i optimizacija njihovog rada u vreme niže tarife struje. Kontrolom ovih uređaja postiže se značajna ušteda električne energije.

 

Upravljanje rasvetom po prostorijama ili grupama i kontrola audio-video uređaja

Moguće je definisati određene grupe rasvete, po prostorijama ili po delovima prostorija, i na taj način komandom on/off kontrolisati uključivanje/isključivanje svetala po definisanim grupama. Pored standardne funkcije on/off, postoji i mogućnost dimovanja tj postepenog pojačavanja ili smanjenja intenziteta svetlosti u prostoriji, kako bi se postigao željeni efekat.

Naravno, na rspolaganju su i PIR senzori koji omogućuju pokretanje rasvete prilikom detekcije pokreta u nekoj prostoriji ili zoni. Postojana je i mogućnost automatskog paljenja ili gašenja rasvete shodno izlasku ili zalasku sunca.

Kontrola audio-video uređaja predstavlja još jenu funkciju koja vam može poboljšati raspoloženje ili pozitivno uticati na vaše poslovno okruženje. Ovakav sistem Pametne Kuće ima mogućnost upravljanja svim uređajima sa IC prijemnikom kao što su televizor, DVD player, muzički stub… koje možete prilagoditi željenom ambijentu i napraviti atmosferu koja vam odgovara u tom trenutku.

 

Pametna Kuća i integracija sistema tehničke zaštite

Sistem Pamtene Kuće, osim uštede energije i pravljenja prijatne atmosfere u vašem domu, preuzima i bezbednosnu ulogu kada ste odsutni od kuće na duži period, ili ste napustii firmu. Na taj način u sistem Pametne Kuće mogu se integrisati sistemi tehničke zaštite poput video nadzora, alarmnog sistema, kontrole pristupa…

U sam sistem mogu se uvezati PIR senzori raspoređeni po prostorijama, koji će vam automatski poslati notifikaciju na telefon, tablet ili laptop, ukoliko se detektuje neki pokret. Takođe,mogu se unapred definisati procedure koje će alarmni sistem preduzeti u slučaju da se aktivira senzor postavljen na prozorima, senzor za dim, požar, poplavu…
Još jedan način da zaštitite svoj dom jeste simulacija prisustva u kući. Definišite unapred radnje koje će se u određeno vreme obavljati tokom vašeg dužeg boravka van kuće, i na taj način pružiti predstavu da su ukućani prisutni.

 

Pametna kuća i video nadzor

Dodatnu bezbednost može vam pružiti video nadzor sistem, odnosno kamere za video nadzor koje će obezbediti vizuelnu verifikaciju događaja u slučaju nekog neželjenog scenarija u vašem domu kada niste kod kuće, ili u vašoj firmi van radnog vremena. Kamerama za video nadzor možete upravljati preko same aplikacije sa udaljene lokacije, putem interneta, možete vraćati snimke i u svakom trenutku videti šta se dešava u čuvanom objektu. Prisutna je i mogućnost uvezivanja sa video interfonima, gde perko jednog dugmeta sa udaljene lokacije možete komunicirati sa osobom koja vam zvoni na vrata, npr. poštarom koji za vas ima preporučenu pošiljku, iako se nalazite daleko od kuće.

 

Komercijalna upotreba

Sistem Pametne kuće može se primeniti u hotelima, privatnim apartmanima, velikim državnim i privatnim kompanijama, bolnicama, bankama… koji su veliki potrošači električne i toplotne energije, a takođe su pogodni za male i srednje firme kako bi se troškovi i potrošnja određenih uređaja sveli na minimum, i na taj način umanjili velike troškove održavanja objekta.

Sistem Pametne kuće pogodan je za kontrolu toplotnih podstanica i agregatskih blokova, kontrolu ventilacionih odvoda i gasova, nadzor liftova, rasvete i ostalih sistema koje koriste bolnice, sportski centri i ostale velike državne institucije. HDL Automation se može pohvaliti nizom uspešnih referenci, a u saradnji sa kompanijom ION SOLUTIONS oficijelnim distributerom HDL Automation rešenja, možete sa lakoćom kreirati vaš projekat pametne kuće, zgrade ili pametnog poslovnog objekta.

Kako funkcionišu IP kamere za video nadzor?

IP kamere za video nadzor, odnosno kamere koje komuniciraju putem Internet protokola omogućuju prikazivanje snimaka, koji su dostavljeni putem Internet konektivnosti, LAN, ili Wifi mreže. Konektivnost i povezivanje kamera može biti žično ili bežično (Wifi kamere).

Celokupan sistem IP video nadzora sastoji se: od makar jedne IP kamere, opciono MicroSD memorijske kartice, od PoE mrežnog sviča za video nadzor koji će pružiti napajanje IP kamerama, i od signalno-naponske kablovske infrastrukture. Dodatno, veći IP video nadzor sistemi podrazumevaju nabavku video nadzor snimača, klijentskih radnih stanica i monitora, dok kod manjih sistema besplatna aplikacija za udaljeni pristup video nadzor sistemu putem Interneta efikasno obavlja posao.

Jedna od glavnih prednosti IP video kamera za nadzor jeste pojednostavljena i efikasna konektivnost, radi pretrage snimljenog zapisa, alarmnih događaja, ili gledanja snimaka uživo, što je čini idealnom za monitoring bitnih događaja sa udaljene lokacije, putem Interneta.

Druga korisna funkcionanost kamere IP jeste lokalno arhiviranje snimaka na samoj kameri putem MicroSD kartice, što pojednostavljuje arhitekturu sistema i omogućuje naknadno pregledanje video nadzor zapisa. Postoje i LTE 4G i 5G kamere za video nadzor koje uz microSD karticu i uz SIM karticu omogućuju notifikacije korisniku u slučaju alarmnih situacija.