XNOR.AI REVOLUCIJA VIDEO NADZOR INDUSTRIJE

XNOR-AI-Video-Nadzor-Tehnologija-300x300-1

Sadržaj članka

XNOR.ai kompanija izašla je na tržište sa svojom AI tehnologijom koja je, instalirana čak i na low-cost Wyze kameru od 20 dolara, ubedljivo pobedila Axis i Hikvision video analitiku na testovima koje je obavio IPVM.
Istražujemo XNOR.ai tehnologiju, go-to-market pristup tržištu, kao i potencijalne prednosti i probleme sa kojima se XNOR.AI i video nadzor industrija suočava.

 

O kompaniji XNOR.AI

Ključna snaga kompanije XNOR.ai je njihova inženjerska ekspertiza u oblasti mašinskog učenja (machine learning). Kompanija je izdvojena iz Paul Allen Instituta za veštačku inteligenciju. Mnogi njeni ključni članovi su bili profesori ili su obavljali istraživanja na Univerzitetu u Vašingtonu (kao što je YOLO). Kompanija je 2018. godine prikupila kapital od 12 miliona dolara za finansiranje. Kompanija je pretežno inženjerska, sa više od 50% inženjera među svojim zaposlenima.

 

Fokus tehnologije na efikasnost

XNOR je fokusiran na maksimiziranje efikasnosti rada deep learning modela na IoT uređajima, kao što su IP kamere za video nadzor. Lako je dostaviti visoku preciznost na aplikacijama akademskih standarda koje omogućavaju neograničen izvor za obradu, međutim, mnogo aplikacija u stvarnom svetu, kao što su aplikacije za video nadzor, iz ekonomskih i logističkih razloga, imaju potrebu za AI isporučenu na jeftinim, nisko naponskim, uređajima sa malo utrošenih resursa.
Jedan od primera svakako daje XNOR sa Wyze, kamerama od 20 $ sa čipom od 2 $ koji nije dizajniran niti namenjen za duboko učenje. To je svakako njihov najbolji potez za video nadzor, kao što je i već u proizvodnji.
Drugi primer je bežični detektor, zasnovan na kompjuterskoj viziji, namenjen za maloprodaju za detekciju artikala na trgovačkim rafovima. Još jedan primer je XNOR Solar Powered AI – uređaj sa kompjuterskom vizijom, koji radi samo na sunčevu enregiju, njegov video sadržaj u nastavku:

 

 

Ključ u ruke za proizvođače

XNOR se pozicionira kao kompanija koja nudi ključ u ruke proizvođačima, tako da proizvođači ne moraju da brinu o AI ekspertizi u okviru sopstvene linije proizvodnje, niti treba da ulažu vreme i resurse da je razviju.
Primer za to je njihova AI2GO platforma, koja je poput Dell platforme za samostalan izbor konfiguracije svog računara, samo za AI softver. Proizvođač bira koji hardver želi da koristi, a odmah potom bira koji model ili vrstu veštačke inteligencije želi da koristi. Odmah nakon toga može da preuzme “istreniran, spreman za upotrebu” AI model i upotrebi ga na svojim uređajima. Jedan element koji je zbunjujući za AI2GO sajt, a koji je XNOR pojasnio, je da je ovo namenjeno za evaluaciju. Kompanija je pojasnila da oni imaju mnogo efikasnije modele, koji nisu navedeni na tom sajtu za proizvodne svrhe.

 

 

Poređenje čipova – Ambarella, Huawei, Intel

Glavno sredstvo sa dubokim, mašinskim učenjem koje proizvođači video nadzora koriste su: čipovi novije generacije (SoCs) koji integrišu GPU ili drugu hardversku podršku za AI operacije.
XNOR.ai je alternativa ovom konceptu. Umesto da kupite novi hardver, XNOR-ovi modeli imaju za cilj da rade na postojećim čipovima/hardveru.

 

Prednosti: postojeći upgrade – niža cena za nove uređaje

Ovim konceptom se stvaraju dve potencijalne prednosti za korišćenja XNOR – nadograditi postojeći uređaj i dobiti nižu cenu za nove. Prva prednost, ranije prikazana sa Wyze kamerama: ova kompanija može dodati AI na postojeće kamere ili snimače, koji prvobitno nisu bili namenjeni za duboko učenje. Ovi upgrade-ovani uređaji bi mogli da generišu mnogo vrednosti korisnicima koji ih imaju, obzirom na desetine miliona već raspoređenih uređaja (bez obzira da li su Axis, Dahua, Hanwha, Hikvision, itd).

Drugo, umesto da koriste znatno veći broj postojećih SoC-ova za nove uređaje sa veštačkom inteligencijom, proizvođači mogu da uštede novac pomoću kombinacije jeftinijih SoC čipova sa plaćanjem XNOR softverske licence (tj, ako i kada XNOR softver košta manje od čipova za upgrade).

Za realizaciju XNOR.AI projekata i za podršku u planiranju, projektovanju i implementaciji kontaktirajte tim Upstream ICT Alliance.

U nastavku možete videti kako XNOR AI izvršava operacije detekcije objekata, čak i sa slabog CPU–a dashboard kamere

https://www.youtube.com/watch?v=Ql2iCQSYSE0

Tri osnovna izazova za XNOR

Veliki proizvođači, kao što su Axis, Dahua i Hikvision, uglavnom žele da zadrže sopstveni razvoj osnovnih tehnologija, kao što je i AI. Prvo, jer su dovoljno veliki da opravdaju troškove samostalne proizvodnje i razvoja, i drugo, verovatno i važnije, oni ne žele da zavise od tehnologije koju svi ostali mogu da dobiju. Ova činjenica može da oteža XNOR-u da dobije poslove sa igračima koji imaju veliki deo na ukupnom security tržištu.

Većina proizvođača želi da prodaje nove uređaje. Dok bi ideja o besplatnom firmware upgrade-u koji omogućava AI na postojećim kamerama, učinila mnoge integratore i krajnje korisnike zadovoljnim, proizvođači ne bi bili voljni da naprave potez koji bi mogao da odgovori korisnike od kupovine novih proizvoda. Jedino u slučaju da se naplati cena za upgrade, ali takav potez bi bio sasvim neuobičajen.

Mnogi proizvođači imaju za cilj da se orijentišu na “uradi sam” i samostalno razviju efikasne modele koji bi mogli biti dovoljno blizu ili dovoljno dobri onom što XNOR može da uradi. Teško je proceniti koliko dobro ostali proizvođači mogu da odrade AI tehnologiju u kući, s obzirom na XNOR-ovu in-house ekspertizu, ali vremenom se ovo može promeniti.
Bez obzira na gore navedene izazove, mi smatramo da će za mnoge manje proizvođače, koji nemaju sredstava ni konkurentne primedbe, kao veliki proizvođači, XNOR ponuda biti atraktivna opcija.

 

 

XNOR je bio jedan od SAST-ovih AI partnera na GSX-u ovog meseca, demonstrirajući upravo kako njihova AI radi na SAST-ovoj (Android) generičkoj platformi za nadzorne kamere.

Ovo je dobar marketinški potez za XNOR, jer SAST je dobro organizovan i dobro finansiran, ali prodaja licence preko 3. strane u SAST “prodavnicama” neće doneti veliku zaradu (sigurno ne kratkoročno, jer se kompanija tek pokreće). Ako XNOR želi da dobije značajan udeo na tržištu, mora to da učini prodajom svoje AI analitike proizvođačima sa postojećim velikim prodajnim jedinicama, ili da izađe direktno sa ponudom svojih XNOR enkodera, kamera, snimača i slično.

Outlook – Dobro za industriju, upitan za XNOR
XNOR-ova ponuda je svakako dobra za industriju, jer daje i drugu opciju za isporuku AI, ali nismo sigurni koliko će uspešan XNOR biti u svetu video nadzora, pre svega zbog izazova poslovnog modela koji ova kompanija ima i predstavlja.
S druge strane, kompanija je startup i verovatno još uvek razvija svoj pristup tržištu.
Bez obzira da li proizvođači uopšte koriste XNOR ili druge alternative, mislimo da je dobro i za tržište i za korisnike da pronađu načine da poboljšaju AI sposobnosti u proizvodima i solucijama za video nadzor.

Kako funkcionišu IP kamere za video nadzor?

IP kamere za video nadzor, odnosno kamere koje komuniciraju putem Internet protokola omogućuju prikazivanje snimaka, koji su dostavljeni putem Internet konektivnosti, LAN, ili Wifi mreže. Konektivnost i povezivanje kamera može biti žično ili bežično (Wifi kamere).

Celokupan sistem IP video nadzora sastoji se: od makar jedne IP kamere, opciono MicroSD memorijske kartice, od PoE mrežnog sviča za video nadzor koji će pružiti napajanje IP kamerama, i od signalno-naponske kablovske infrastrukture. Dodatno, veći IP video nadzor sistemi podrazumevaju nabavku video nadzor snimača, klijentskih radnih stanica i monitora, dok kod manjih sistema besplatna aplikacija za udaljeni pristup video nadzor sistemu putem Interneta efikasno obavlja posao.

Jedna od glavnih prednosti IP video kamera za nadzor jeste pojednostavljena i efikasna konektivnost, radi pretrage snimljenog zapisa, alarmnih događaja, ili gledanja snimaka uživo, što je čini idealnom za monitoring bitnih događaja sa udaljene lokacije, putem Interneta.

Druga korisna funkcionanost kamere IP jeste lokalno arhiviranje snimaka na samoj kameri putem MicroSD kartice, što pojednostavljuje arhitekturu sistema i omogućuje naknadno pregledanje video nadzor zapisa. Postoje i LTE 4G i 5G kamere za video nadzor koje uz microSD karticu i uz SIM karticu omogućuju notifikacije korisniku u slučaju alarmnih situacija.