Iznajmljivanje video nadzor sistema – dobra ili loša ideja?

video-nadzor-Iznajmljivanje-video-nadzor-sistema-dobra-ili-losa-ideja

Dugoročno iznajmljivanja video nadzor sistema odnosno kompletnih sistema može se naći kod nekolicine firmi na tržištu. Da, ovo naizgled deluje kao primamljiva ponuda, ali da li je sa stanovišta troškovne opravdanosti stvarno i zaista tako? Evo i našeg pogleda na ovu temu, pa sami prosudite…

Sve cene koje smo naveli u ovom tekstu koje su vezane za iznajmljivanje video nadzor sistema, zasnovane su na analizi tržišta i aktuelnim ponudama u momentu u kom je i pisan ovaj tekst, i podložne su minimalnim promenama, ali generalno oslikavaju poslovni model rentiranja video nadzor opreme.

Ponude firmi za dugoročno iznajmljivanje video nadzor sistema, obično se svode na video nadzor sisteme sa dve i video nadzor sisteme sa četiri kamere.

Za prve, cena mesečnog zakupa u ponudama ovih firmi iznosi ~30Eur, dok za druge cena zakupa iznosi ~40Eur na mesečnom nivou.

Daljim istraživanjem ponuda ovih firmi, došli smo do saznanja da se video nadzor oprema koja je predmet zakupa sastoji od CCTV analognih kamera, koje su povezane na 4-kanalne digitalne video snimače obično sa HDD kapacitetom od 500GB.

Pre nego što krenemo da određujemo ZA i PROTIV argumente, da vidimo kako izgleda cenovna struktura ove opreme kada bi se korisnik odlučio za kupovinu, umesto za opciju iznajmljivanja.

Radi što preciznije procene cene koštanja opreme, uprosečili smo cene opreme od sedam firmi iz regiona koje ovu opremu prodaju, ali je istovremeno i nude krajnjim korisnicima u opciji iznajmljivanja:

  • Prosečna cena CCTV kamera iznosi ~40Eur;
  • Prosečna cena digitalnih video snimača sve sa HDD od 500GB iznosi ~170Eur;
  • Prateći instalacioni materijal i troškovi instalacije su procenjeni na ~100eur za video nadzor sisteme sa dve kamere, odnosno na ~180Eur za video nadzor sisteme sa četiri kamere;

Dolazimo da je cena opreme u opciji kupovine video nadzor sistema sa dve kamere i montažom ~350Eur, dok je cena opreme u opciji kupovine video nadzor sistema sa četiri kamere i montažom ~510Eur.

Bitna je činjenica, što firme koje korisnicima nude video nadzor sisteme u opciji iznamljivanja, obično klauzulno za prvi ugovorni period iznajmljivanja stavljaju min. 24 meseca, a tek nakon isteka ovog ugovornog perioda, ugovor o iznajmljivanju korisnik može produžiti na neodređeno ili ga raskinuti u bilo kom momentu.

Ukoliko korisnik želi raskinuti ugovor pre isteka prvog ugovornog perioda, u obavezi je plaćati obavezu preuzetu za svih 24 meseca, a često i prateće penale, tipa u proseku ~300Eur, a na konto troškova demontaže i amortizacije opreme!!??

Nego, da se mi vratimo na inicijalnu cenu koštanja, za sistem koji kada biste ga regularno kupovali, košta ~350Eur – vi ćete platiti 720Eur u opciji iznajmljivanja tokom dve godine korišćenja sistema, dok ćete za video nadzor sistem sa četiri kamere, koji u regularnoj prodaji košta 510Eur kroz zakup na 24 meseca platiti 960Eur!?

Verujemo da vam je, kao krajnjem korisniku, u ovom momentu već jasan odgovor na pitanje da li je iznajmljivanje video nadzor sistema dobra ili loša ideja, ali ako u sebi i dalje imate još određenu, malu dozu finansijskog sadizma, dozvolite nam da vas u potpunosti izlečimo!

Sistemi koji se nude u opciji iznajmljivanja ne podržavaju HDTV kvalitet slike, ni megapiksel rezoluciju, već ove kamere nude samo skromnu, i u potpunosti prevazićenu VGA rezoluciju;

Snimači koji se nude u opciji iznajmljivanja su jedni od najjeftinijijh na tržištu, a osnovna mana jeftinog snimača najpre se ogleda u lošem softveru koji ga pokreće, a koji korisniku do iznemoglosti otežava pregled arhiviranih snimaka, koji je spor, komplikovan, predugo traje,… tako da na kraju imate sistem koji je funkcionalno neupotrebljiv – i sve to za samo 40Eur mesečno! Nije loše… ili ipak jeste?

Sa druge strane, koja je opcija ukoliko korisnik nema stotine eura odmah na raspolaganju za kupovinu nekog skromnijeg video nadzor sistema, a ima potrebu za njim?

Na tržištu postoje i druge firme, koje imaju mnogo zdraviji i kvalitetniji odnos prema korisniku, pa recimo korisnicima nude mogućnost da uz određeno učešće (od obično oko 30% od ukupne vrednosti sistema) sistem mogu odmah imati u funkciji, dok ostatak vrednosti sistema mogu otplaćivati u ratama do 12 meseci.

Naravno da postoji opravdani trošak finansiranja opreme (koji često iznosi 3-5%) na deo iznosa video nadzor sistema za koji vam je potrebno finansiranje, ali i to je duplo jeftinije nego što bi vam neka banka zaračunala za potrošački kredit recimo.

Na konkretnom primeru kupovine gore navedenog video nadzor sistema sa dve kamere(350Eur), gde je učešće 30% odnosno 105Eur, na ostatak od 245Eur biste platili kamatu(troškove finansiranja) u iznosu od 12Eur(5%), pa bi vas celokupan sistem na ovaj način, nakon 12 meseci otplate koštao 362Eur – i to uz mesečnu ratu od 21,40Eur. Nakon toga sistem bi bio u vašem vlasništvu! Nemojte se dati prevariti i dugoročno iznajmljivati video nadzor sistem koji vam je potreban – uvek postoji normalnije i ekonomičnije rešenje.

Videonadzor.net nastoji da proveri sve moguće opcije za korisnike koji imaju potrebu za nabavkom video nadzor sistema, kao i da vam kroz objektivan način prikaže mane i prednosti svih opcija raspoloživih na tržištu. Na vama je da odlučite, mi smo tu da pružimo konsultacije na osnovu kojih ćete dobiti kvalitet proizvoda i usluge.

Stojimo vam na raspolaganju za sve eventualne konsultacije u vezi sa video nadzor sistemom koji planirate da nabavite. Sve dodatne informacije i pomoć pri planiranju adekvatnog video nadzor sistema koji je u skladu sa vašim stvarnim potrebama i budžetom – možete dobiti popunjavanjem i slanjem Formulara za preciziranje vašeg zahteva.

Kako funkcionišu IP kamere za video nadzor?

IP kamere za video nadzor, odnosno kamere koje komuniciraju putem Internet protokola omogućuju prikazivanje snimaka, koji su dostavljeni putem Internet konektivnosti, LAN, ili Wifi mreže. Konektivnost i povezivanje kamera može biti žično ili bežično (Wifi kamere).

Celokupan sistem IP video nadzora sastoji se: od makar jedne IP kamere, opciono MicroSD memorijske kartice, od PoE mrežnog sviča za video nadzor koji će pružiti napajanje IP kamerama, i od signalno-naponske kablovske infrastrukture. Dodatno, veći IP video nadzor sistemi podrazumevaju nabavku video nadzor snimača, klijentskih radnih stanica i monitora, dok kod manjih sistema besplatna aplikacija za udaljeni pristup video nadzor sistemu putem Interneta efikasno obavlja posao.

Jedna od glavnih prednosti IP video kamera za nadzor jeste pojednostavljena i efikasna konektivnost, radi pretrage snimljenog zapisa, alarmnih događaja, ili gledanja snimaka uživo, što je čini idealnom za monitoring bitnih događaja sa udaljene lokacije, putem Interneta.

Druga korisna funkcionanost kamere IP jeste lokalno arhiviranje snimaka na samoj kameri putem MicroSD kartice, što pojednostavljuje arhitekturu sistema i omogućuje naknadno pregledanje video nadzor zapisa. Postoje i LTE 4G i 5G kamere za video nadzor koje uz microSD karticu i uz SIM karticu omogućuju notifikacije korisniku u slučaju alarmnih situacija.